Της Anjani Trivedi
Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι ίδια, όπως δεν είναι και οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν. Οι επενδυτές λατρεύουν να τοποθετούν αυτές τις επιχειρήσεις της νέας εποχής σε ένα ενιαίο “καλάθι”, μη δίνοντας σημασία στις διαφορές τους.
Το αγαπημένο “ζεύγος” την τρέχουσα περίοδο είναι η Tesla έναντι της BYD, η οποία υποστηρίζεται από την Berkshire Hathaway. Η αναζήτηση ομοιοτήτων μεταξύ των δύο έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη αφότου οι πωλήσεις οχημάτων της τελευταίας ξεπέρασαν τις πωλήσεις της πρώτης το 2022 στην Κίνα.
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ανταγωνιζόμενοι για την πρώτη θέση – γιατί λοιπόν δεν πρέπει να τους συγκρίνουμε;
Στην πραγματικότητα, για πολλούς λόγους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στροφή Κυπρίων σε υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα
Άτοπο
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τον Δεκέμβριο, η BYD πούλησε 235.197 οχήματα στην Κίνα. Από αυτά, τα 122.659 ήταν plug-in υβριδικά και τα υπόλοιπα ήταν ηλεκτρικά μπαταριών (BEV). Πούλησε περί τις 900.000 για κάθε έναν από τους δύο τύπους οχημάτων το 2022. Η Tesla κατασκεύασε 55.796 BEV στην Κίνα τον περασμένο μήνα και συνολικά πάνω από 700.000 για το έτος.
Ουσιαστικά, ανταγωνίζονται σε εκείνο που οι επενδυτές θα αποκαλούσαν “τμήμα προϊόντων” – ένα κομμάτι από το σύνολο όσων παράγει μια εταιρεία. Εδώ είναι η ουσία: τα υβριδικά και τα BEV λειτουργούν με θεμελιωδώς διαφορετικές τεχνολογίες και κινητήρες. Το κόστος του αυτοκινήτου – η κατασκευή του και η κατοχή του – αλλάζει, μαζί με την επιλογή της ισορροπίας μεταξύ απόδοσης, αυτονομίας και απόδοσης. Τα υβριδικά μπορεί επίσης να πωλούνται έως και στη μισή τιμή. Τα πλεονεκτήματα του ενός έναντι του άλλου είναι μια εντελώς ξεχωριστή συζήτηση. Πολλοί επικριτές (π.χ. η Greenpeace) ισχυρίζονται ότι τα plug-in δεν είναι καν “πράσινα” αυτοκίνητα – αλλά περισσότερο λύκοι με προβιά.
Εταιρείες όπως η Toyota αναφέρουν, από την άλλη πλευρά, ότι τα υβριδικά κάνουν ό,τι ακριβώς χρειάζεται: χαμηλότερες εκπομπές ρύπων όντας ταυτόχρονα προσιτά από άποψη τιμής. Αποτελούν μια λύση συμμόρφωσης προς τις περιβαλλοντικές επιταγές. Αφήνουμε το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ προς το παρόν. Καλώς ή κακώς, το να κάνει κανείς σαρωτικούς παραλληλισμούς είναι ανόητο.
Στρατηγικές
Παραπέρα, η BYD και η Tesla χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές, κυρίως επειδή έχουν εντελώς διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα. Δεν είναι τόσο απλό όσο το να ψάχνουμε απλώς ποιος μπορεί να παράγει περισσότερα οχήματα πιο γρήγορα. Η BYD ξεκίνησε ως εταιρεία μπαταριών η οποία τώρα κατασκευάζει και πουλά και αυτοκίνητα. Έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε τεράστιους όγκους πρώτων υλών οι οποίοι απαιτούνται για την κατασκευή EV και των μπαταριών τους. Έχει σταθερό πάτημα στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου και έχει κινηθεί προς ένα πιο καθετοποιημένο μοντέλο, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τεχνολογία.
Παρά τις αναφορές του Elon Musk σχετικά με την ιδιοκτησία ορυχείων λιθίου, η Tesla εξακολουθεί να βασίζεται στο μακρύ και βαθύ δίκτυο προμηθευτών της στην Κίνα. Λαμβάνει μπαταρίες από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή στον κόσμο, τη Contemporary Amperex Technology, ενώ αξιοποιεί και την ίδια την BYD σε αυτό τον τομέα.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, η αντίθετη κίνησή τους τους τελευταίους μήνες έχουν νόημα. Η BYD και η Tesla άλλαξαν τις στρατηγικές τους μετά την απόσυρση των επί δεκαετίες υπαρχουσών επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους. Η BYD αύξησε τις τιμές για τα οχήματά της και κυκλοφόρησε μια σειρά EV υψηλής ποιότητας τα οποία μοιάζουν με τα Defenders της Land Rover ή τα G-Wagon της Mercedes-Benz, κινούνται σαν Lamborghini και μπορεί να κοστίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο γιουάν (147.721 δολ.).
Η Tesla, την ίδια ώρα, μείωσε τις τιμές και εκμεταλλεύτηκε τα lockdown στην Κίνα ως ευκαιρία να ανακόψει την παραγωγή. Εισήγαγε επίσης κίνητρα για τους καταναλωτές τον Δεκέμβριο. Κάποιοι μπορεί να το αποδίδουν στην ομαλοποίηση της αύξησης της ζήτησης ή στην αύξηση του ανταγωνισμού – ή ακόμη και στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Η Tesla φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την πτώση στις τιμές ορισμένων πρώτων υλών και εξαρτημάτων που ήταν στα ύψη τους τελευταίους μήνες στην Κίνα. Δεν έχει “κλειδωμένη” παροχή πρώτων υλών, όπως η BYD. Η μείωση των τιμών των οχημάτων υποδηλώνει δυνητικά την πρόθεση να αξιοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμές κάτω των 300.000 γιουάν ώστε να υπάρξει “ξεστοκάρισμα”. Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% στις πόλεις της βαθμίδας 3 και 4 της Κίνας, όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα. Η εταιρεία ανανεώνει και απλοποιεί το Model 3 της προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής και αναμένεται να κυκλοφορήσει δύο νέα μοντέλα φέτος. Ας το ονομάσουμε μια μετάβαση προς την προσέγγιση πιο μαζικών αγορών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Άννινος: Στροφή Κυπρίων στο καινούργιο αυτοκίνητο
Πολυτέλεια
Η BYD, από την πλευρά της, έχει στραφεί στην αξιοποίηση της κατηγορίας high end των EV. Μαζί με τις ήδη δημοφιλείς προσφορές της σε τιμές μεταξύ 100.000 και 200.000 γιουάν, θέλει να εισχωρήσει σε πόλεις πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στην Κίνα, όπου η ζήτηση για πολυτελή, εγχώρια προϊόντα θα κινείται μόνον ανοδικά. Εν μέσω του εθνικιστικού πυρετού που έχει εμφυσήσει στη χώρα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, λίγοι θέλουν να τους δουν να οδηγούν ένα ηλεκτρικό SUV της Porsche στους δρόμους του Πεκίνου αυτή την περίοδο. Οι πωλήσεις υβριδικών έχουν αυξηθεί σταθερά – και αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές – από τότε που συμπεριλήφθηκαν στις λίστες των κρατικών επιδοτήσεων.
Μπορούμε, αναμφίβολα, να συζητήσουμε ποια προσέγγιση είναι η καλύτερη ή ποιος παράγει το καλύτερο προϊόν. Ωστόσο, για τους επενδυτές, όλα αυτά σημαίνουν ότι ο υπολογισμός των προσδοκιών για την αύξηση των κερδών, των περιθωρίων και του λειτουργικού κόστους, είναι πολύ διαφορετικός. Η σύγκριση των προσδοκώμενων μεγεθών τους απλώς δεν έχει νόημα.
Σύμπαν
Τώρα που οι εταιρείες αρχίζουν να δείχνουν πόσα μπορούν πραγματικά να κατασκευάσουν (εάν φυσικά μπορούν), αξίζει να ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά. Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Tesla μείωνε τις τιμές των οχημάτων της, οι μετοχές άλλων κατασκευαστών EV νέας εποχής υποχωρούσαν. Εταιρείες όπως η Li Auto είναι γεμάτες με ηλεκτρικά οχήματα προς πώληση, αλλά είναι πραγματικά αυτός ο λόγος; Το Li ONE, για παράδειγμα, έχει μια μπαταρία η οποία υποστηρίζεται από ένα σύστημα “επέκτασης εμβέλειας”, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένας αποδοτικός κινητήρας εσωτερικής καύσης.
Με απλά λόγια, πρόκειται για μπαταρία η οποία υποστηρίζεται από μια δεξαμενή βενζίνης. Η Nio προωθεί ολοένα και περισσότερο ένα μοντέλο ανταλλαγής μπαταριών και leasing, πράγμα που σημαίνει ότι η βασική αξία του αυτοκινήτου δεν βρίσκεται στη μπαταρία του, όπως συμβαίνει με άλλα ηλεκτρικά.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία, όπου όλα τα αυτοκίνητα ήταν απλώς τετράτροχοι καταναλωτές βενζίνης με διαφορετικά μεγέθη κινητήρων, τα EV αποτελούν μια εξελισσόμενη τεχνολογία και παρουσιάζουν ένα πολύ πιο διαφοροποιημένο σύμπαν.
Η κατασκευή τους δεν είναι όπως εκείνη των μπαταριών τις οποίες χρησιμοποιούν. Καθώς τα πράσινα αυτοκίνητα γίνονται πιο mainstream, ήρθε η ώρα για μια επαναξιολόγηση, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πηγή: BloombergOpinion