Έκλεισε, όπως φαίνεται, έστω προσωρινά, ο κύκλος αποχωρήσεων των τραπεζικών υπαλλήλων, μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσαν όλες οι τράπεζες και ανοίγει τώρα ο κύκλος των περιορισμένων προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού.

Με τα τελευταία σχέδια αποχώρησης (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Alpha Bank) και τη μείωση του προσωπικού κατά 1.000 άτομα περίπου, έχει αλλάξει ο χάρτης της απασχόλησης στις τράπεζες, σηματοδοτώντας την εποχή μετασχηματισμού του τραπεζικού τομέα και την αναζήτηση νέων ειδικοτήτων, που θα υποστηρίξουν την ψηφιακή εποχή των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητείται προσωπικό σε Ελληνική και Τράπεζα Κύπρου

Μέσα σε μια επταετία ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 6.000 περίπου και ο αριθμός των καταστημάτων έχει μειωθεί επίσης αισθητά, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, δίνοντας απευθείας πρόσβαση στους πελάτες των τραπεζών να συναλλάσσονται εξ αποστάσεως, χωρίς τη φυσική τους παρουσία στα καταστήματα.

Ήδη, υπάρχουν αγγελίες στις ιστοσελίδες της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής για την αναζήτηση περιορισμένου αριθμού προσωπικού και κυρίως εξειδικευμένου, που θα κληθεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες, που είναι η συνεχιζόμενη αναβάθμιση των ψηφιακών συναλλαγών και η στροφή στην πράσινη οικονομία.

Μετά την κρίση του 2013, η αναζήτηση προσωπικού αφορούσε κυρίως την στελέχωση των τμημάτων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναδιαρθρώσεων χορηγήσεων. Οι υπάλληλοι αυτοί, όμως, μετά την πώληση των προβληματικών χαρτοφυλακίων σε άλλες εταιρείες, δεν ήταν πλέον τόσο απαραίτητοι στις τράπεζες.

Σήμερα, οι νέες ειδικότητες που έχουν ζήτηση από τις τράπεζες δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, όπως φαίνεται από τις αγγελίες των τραπεζών και τα προσόντα εργαζομένων που ζητούν οι τραπεζικές διοικήσεις για να αναβαθμίσουν τα τμήματά τους. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τους αποφοίτους των χρηματοοικονομικών σχολών να στελεχώσουν τις διευθύνσεις των τραπεζών και να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων και των πελατών. Στη σύγχρονη εποχή, οι τράπεζες αναζητούν στελέχη με γνώσεις σε αντικείμενα όπως αυτά της ανάλυσης μεγάλων αριθμητικών δεδομένων, χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ασφάλειας πληροφοριών και ψηφιακών δεξιοτήτων. Το νέο τραπεζικό στέλεχος, όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των αγγελιών που δημοσιεύονται, πέρα από τις εξειδικευμένες γνώσεις, πρέπει να έχει την ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης, να αναγνωρίζει τις ανάγκες του πελάτη και να προτείνει λύσεις, αυτοματοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες των συναλλαγών.