Βγήκαν ξανά τα πολιτικά μαχαίρια για το κούρεμα των καταθέσεων, 15 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, με την αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το πρώτο κούρεμα καταθέσεων (bail –in) ήταν πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης.

O Ολλανδός πολιτικός λέει ότι μετανιώνει «για αυτό το επεισόδιο της κυπριακής κρίσης, αν και ήταν η κυπριακή κυβέρνηση που πρότεινε τη χρέωση αυτή». Oι υποψήφιοι Πρόεδροι από την αντιπολίτευση και τα κόμματα με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ  επέρριψαν ευθύνες στον Νίκο Αναστασιάδη και το κλίμα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Το εκλογικό επιτελείο του Προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει ότι κάποιοι πρέπει να απολογηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η κυπριακή περίπτωση άνοιξε το δρόμο για τραπεζική ένωση»

Κάποιοι, επισημαίνεται, με τις αναλύσεις και αποφάσεις τους οδήγησαν στο να απορριφθεί η πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ειδικό τέλος καταθέσεων, με αποτέλεσμα το κλείσιμο μιας τράπεζας και το κούρεμα άλλης. Το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου επισημαίνει ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ, με δηλώσεις του στους Financial Times, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι ήταν η κυπριακή κυβέρνηση που πρότεινε το πρώτο κούρεμα για καταθέσεις κάτω των €100.000».

«Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι μετανιώνει γι’ αυτό. Μόνο ο κ. Αναστασιάδης παραμένει αμετανόητος. Τόση είναι η αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη. Για άλλα δεσμεύεται, άλλα κάνει», αναφέρει τα εκλογικό επιτελείο του Σταύρου Μαλά.

«Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη που πρότεινε ή αποδέχθηκε το δεύτερο κούρεμα, όπως τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι βουλευτές που το ψήφισαν», αναφέρει το εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα. Το εκλογικό επιτελείο του Χρίστου Χρίστου δηλώνει ότι οι δηλώσεις επαναφέρουν στις μνήμες μας τη ληστεία που διέπραξε η Κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με όσους ψήφισαν το δεύτερο κούρεμα καταθέσεων. Στην αντιπαράθεση μπήκαν και τα κόμματα με ανακοινώσεις έντονης προεκλογικής κόντρας για το ζήτημα, για το οποίο αναζητούνται οι ευθύνες εδώ και πέντε χρόνια.