ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ.

Tο Κέντρο Aριστείας CYENS δραστηριοποιείται στους τομείς των διαδραστικών μέσων, έξυπνων συστημάτων και αναδυόμενων τεχνολογιών. Στο Κέντρο διεξάγεται διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων της επιστήμης των υπολογιστών (π.χ., ανθρώπινοι παράγοντες, πολυμέσα,  τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστική απεικόνιση, μηχανική μάθηση, και εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα), του σχεδιασμού, της μηχανικής, της ψυχολογίας, και της νευροεπιστήμης. Η συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη παρέχει λύσεις σε ευρύ φάσμα προβλημάτων, εξυπηρετώντας τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος της ακαδημαϊκής έρευνας και της βιομηχανικής ανάπτυξης. Το Κέντρο υποστηρίζεται από δραστήριο γραφείο έρευνας το οποίο παρέχει υποστήριξη με στόχο την προσέλκυση χρηματοδότησης, τη συγγραφή προτάσεων, τη διαχείριση και υλοποίηση υφιστάμενων έργων κτλ. 

Το Κέντρο, σύμφωνα με το Διευθυντή Έρευνας του CYENS Γιώργο Χρυσάνθου, έχει προσδιορίσει κύριες στρατηγικές ερευνητικές προτεραιότητες, οι οποίες παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών και βιομηχανικών φορέων: το Διαδίκτυο Αισθήσεων (Internet of Senses), οι Υβριδικοί Χώροι (Collaborative Hybrid Spaces), η Ψηφιακή Δημιουργικότητα στις Τέχνες & Πολιτισμό (Digital Creativity in Arts & Culture), και η Περιβαλλοντική Πληροφορική (Environmental Informatics). Το Κέντρο στηρίζει σθεναρά τον τομέα των Τεχνών και της Τεχνολογίας και είναι εταίρος του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus. 

«Το CYENS έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 40 ερευνητικά έργα και βιομηχανικές συνεργασίες σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές προσκλήσεις. Μέσω αυτών των έργων, το Κέντρο έχει αναπτύξει και καλλιεργήσει σχέσεις με πολυάριθμους ερευνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΜΜΕ, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς. Το iNicosia (interactive Nicosia) είναι το πρώτο εμβληματικό έργο του CYENS: ένα διεπιστημονικό ερευνητικό έργο που συγκεντρώνει τις ικανότητες πολλών ερευνητών. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός Ψηφιακού Διδύμου της πόλης της Λευκωσίας. Το όραμα είναι να δημιουργηθεί μια παράλληλη τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της πόλης η οποία θα ενημερώνεται σταδιακά από την πραγματική πόλη, μέσω χωροχρονικών δεδομένων, σε πραγματικό χρόνο από τις υποδομές της Έξυπνης Πόλης  και ανθρώπινες πηγές πληροφόρησης», υπογραμμίζει ο Γιώργος Χρυσάνθου.

iNICOSIA DIGITAL TWIN 

Τι είναι το Ψηφιακό Δίδυμο της Λευκωσίας και ποιος είναι ο ρόλος της ομάδας σας στο έργο; 

Παναγιώτης Χαραλάμπους: Επικεφαλής Ερευνητής iNicosia : Στο CYENS έχω δική μου ερευνητική ομάδα που ασχολείται κυρίως με Γραφικά και Κινησιογραφία Υπολογιστών (Computer Graphics and Animation) και στόχο έχει την δημιουργία νέων μεθοδολογιών και αλγόριθμων για δημιουργία ζωντανών εικονικών κόσμων (V-EUPNEA: Living, Breathing Virtual Worlds). Στο iNicosia συμμετέχω ως επικεφαλής ερευνητής και σε πρώτη φάση έχω ως βασική ευθύνη το συντονισμό για τη δημιουργία ρεαλιστικής γεωαναφερμένης τρισδιάστατης αναπαράστασης της πόλης και τη δημιουργία της βασικής εφαρμογής που θα επιτρέπει χρήση της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.  To iNicosia είναι ένα μεγάλης ακρίβειας και λειτουργικότητας αστικό ψηφιακό δίδυμο (Urban Digital Twin) της Λευκωσίας. Ο όρος ψηφιακό δίδυμο χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ψηφιακό αντίγραφο ενός φυσικού στοιχείου, συστήματος ή διαδικασίας. Είναι ένα εικονικό μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση της συμπεριφοράς του φυσικού συστήματος που αντιπροσωπεύει. Ένα αστικό ψηφιακό δίδυμο είναι ένα εικονικό αντίγραφο μιας πόλης (ή κωμόπολης) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό, την ανάλυση και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων, των συστημάτων και των διαδικασιών της πόλης. Συνήθως περιλαμβάνει ψηφιακά μοντέλα της υποδομής της πόλης, όπως δρόμους, κτίρια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και δεδομένα σχετικά με τα κυκλοφοριακά μοτίβα, την πυκνότητα του κόσμου και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της πόλης. Με ένα αστικό ψηφιακό δίδυμο, οι πολεοδόμοι και οι διαχειριστές μπορούν να προσομοιώσουν διαφορετικά σενάρια και να δουν πώς μπορεί να επηρεάσουν την πόλη, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της πόλης.  Το iNicosia είναι μια προηγμένη πλατφόρμα που στην τελική του μορφή θα συμπεριλαμβάνει υψηλής ακρίβειας γεωαναφερμένα τρισδιάστατα μοντέλα της πόλης, σύνδεση με την πλατφόρμα έξυπνης πόλης (Smart City) του Δήμου Λευκωσίας, δυνατότητες αλληλεπίδρασης/πλοήγησης των χρηστών σε πραγματικό χρόνο με χρήση νέων τεχνολογιών όπως Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα (Virtual and Augmented Reality), δυνατότητες προσομοίωσης καθώς επίσης και προηγμένες δυνατότητες απεικόνισης και ανάλυσης δεδομένων. Στόχος μας είναι η πλατφόρμα αυτή να είναι ανοικτή έτσι ώστε εταιρείες ή ιδιώτες να μπορέσουν να φτιάξουν τις δικές τους εφαρμογές. Οραματιζόμαστε μια ευέλικτη πλατφόρμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προηγμένων εφαρμογών και θα είναι σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσωπικά βλέπω το iNicosia σαν μια πλατφόρμα που μπορεί να συνεισφέρει σε πάρα πολλούς τομείς της κοινωνίας συμπεριλαμβανομένης της βασικής έρευνας που διεξάγουμε στο κέντρο. Γιατί όχι και κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την επανένωση του τόπου μας.  

Κυριάκος Λάρμος  Project Manager iNicosia:Το iNicosia Digital Twin είναι μία καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα συνδέει σε πραγματικό χρόνο τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο. Πρόκειται για μια πλατφόρμα με πολλαπλά επίπεδα πληροφοριών.  Ως Project Manager του iNicosia, έχω την ευθύνη του συντονισμού των εργασιών για την επίτευξη των στόχων του έργου, τη διαχείριση των απαιτήσεων του έργου και των βασικών συνεργατών και πελατών. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο το οποίο θεωρώ πως δεν έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης στην ολότητα του, αλλά είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο και δυναμικό έργο, που τρέχει παράλληλα με τον πραγματικό κόσμο. Σε αυτή την πρώτη φάση του έργου οι κύριες δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η δημιουργία του φωτορεαλιστικού μοντέλου της Λευκωσίας και η σύνδεση με τα δεδομένα του Smart City του Δήμου Λευκωσίας αλλά και άλλων πηγών ανοιχτών δεδομένων, καθώς και δεδομένων και λειτουργιών που παράγονται από τις ερευνητικές ομάδες του CYENS Centre of Excellence. 

Ανδρέας Κόπριβα Λέρνης Digital Artist:Το έργο iNicosia παρουσιάζει μια ευκαιρία για τη δημοκρατικοποίηση, τον εκσυγχρονισμό, την αξιοποίηση αλλά και την εκτίμηση του αστικού μας χώρου. Με τη δημιουργία της πλατφόρμας του έργου, θα μπορούμε να παίρνουμε τεκμηριωμένες αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές αποφάσεις, έχοντας την δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης των συνεπειών αυτών των αποφάσεων και την επιρροή τους στο γενικό αστικό ιστό.  

Ως μέλος της ομάδας του iNicosia που δημιουργεί το τρισδιάστατο μοντέλο, νιώθω πως μας δόθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία να γνωρίσουμε, σε εξονυχιστικό επίπεδο την πόλη μας μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες και πτήσεις με drones προσφέροντας μας μια οπτική γωνία της πόλης που δεν θα βλέπαμε υπό κανονικές συνθήκες. 

 Ως αρχιτέκτονας, εκτιμώ επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσω και να αποτυπώσω τα αποτελέσματα χιλιάδων προγενέστερων αποφάσεων που παρθήκαν σε βάθος χρόνου μέσα στα εκατοντάδες χρόνια δόμησης και ιστορίας της Λευκωσίας. Έτσι, μπορούμε να εμβαθύνουμε, κατανοώντας καλύτερα τους μηχανισμούς που συντελούν στην κατασκευή μιας πόλης και κατ’ επέκταση να εκτιμήσουμε και την συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται.   

Τερέζα Κουρρά Digital Artist: Ως Digital Artist στην ομάδα του iNicosia, και λόγω του διεπιστημονικού υπόβαθρου μου στην αρχιτεκτονική, στην φωτογραφία και σχεδιασμό, ο ρόλος μου στο έργο είναι διττός. Αρχικά, εργάζομαι για τη δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου, το οποίο αποτελεί την βάση του ψηφιακού διδύμου της πόλης, και ταυτόχρονα συμμετέχω στον σχεδιασμό της τελικής πλατφόρμας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της εμπειρίας του χρήστη. Συγκεκριμένα, η δουλειά μου περιλαμβάνει την συλλογή φωτογραφικού υλικού, την δημιουργία, διαχείριση και επεξεργασία ψηφιακών μοντέλων, την αξιολόγηση κινδύνου, τον προγραμματισμό της συλλογής δεδομένων, όπως επίσης και την δημιουργία οπτικών μακετών για την τελική πλατφόρμα του εργαλείου, κ.ά.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πώς ξεκίνησε το project στο CYENS;

Παναγιώτης Χαραλάμπους: Από πολύ νωρίς, πριν ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη δημιουργία του κέντρου εντόπισαν τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραμάτιζαν οι τεχνολογίες που θα ασχολείτο το κέντρο καθώς επίσης και οι τεχνολογίες Ψηφιακών Διδύμων στην εξέλιξη του Διαδικτύου; το Web 3.0, Spatial Web ή Metaverse (μετασύμπαν) όπως διαφημίζεται σήμερα. Το iNicosia λοιπών ορίστηκε ρητά σαν το Flagship project του κέντρου στα πλαίσια της ερευνητικής πρότασης που γράφτηκε για να χρηματοδοτηθεί το κέντρο. Βασικό όραμα ήταν το iNicosia να ήταν μια πλατφόρμα που θα συνδύαζε και θα επιδείκνυε την έρευνα, τεχνογνωσία και τις ικανότητες των ανθρώπων που εργάζονται στο κέντρο. Επίσης, βασικός στόχος ήταν να φέρουμε την δουλειά μας έξω από το εργαστήριο έτσι ώστε να έχει πρακτική εφαρμογή από το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας και όχι μόνο. Σημειώνω ακόμη πως όλο αυτό έγινε πολύ πιο πριν ακόμη δημιουργηθεί η πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λευκωσίας, δείγμα του οράματος που υπήρχε.  

​​

Σε ποιους τομείς θα δούμε πρακτικές εφαρμογές του Ψηφιακού Διδύμου της Λευκωσίας; 

Κυριάκος Λάρμος: Η λίστα πρακτικών εφαρμογών του iNicosia είναι μακρά, αλλά θα περιοριστώ περισσότερο στο τεχνολογικό κομμάτι και την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες κυβερνητικές οντότητες.  Η πλατφόρμα του Ψηφιακού Διδύμου της Λευκωσίας θα λειτουργήσει σαν ένα Information Hub, που θα βελτιώσει την παράδοση και προβολή δεδομένων του πραγματικού κόσμου, τα οποία λαμβάνονται από πηγές και αισθητήρες IoT (Internet of Things) και από ανθρώπινα συστήματα πληροφοριών (Human Information Systems). Οι αναλυτές Business Intelligence (BI), η Ερευνητική Κοινότητα και Κυβερνητικές Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα στο έπακρο, ώστε μέσω εξειδικευμένης ανάλυσης και ψηφιακής προσομοίωσης να βελτιστοποιήσουν την επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.  

Αυτά τα δεδομένα του Ψηφιακού Διδύμου, εάν εφαρμοστούν και συνδυαστούν με τους κατάλληλους επιχειρηματικούς κανόνες, κώδικες δεοντολογίας και αλγόριθμους βελτιστοποίησης θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τη λήψη επιχειρηματικών και επιστημονικών αποφάσεων ή ακόμα και να τις αυτοματοποιήσουν. Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω, κάποιες εφαρμογές που έχουμε στόχο να υλοποιήσουμε είναι οι προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων στο 3D περιβάλλον, ψηφιακές ξεναγήσεις, εφαρμογές για την αυτοματοποίηση ή παρακολούθηση εργασιών του Δήμου Λευκωσίας και άλλων Δημόσιων ή Ιδιωτικών οργανισμών, ερευνητικά έργα, σχεδιασμός και διαχείριση του αστικού τοπίου και των κτιριακών εγκαταστάσεων, αστικός προγραμματισμός, σχεδιασμός και συνεργασίες μεταξύ οργανισμών. 

Τερέζα Κουρρά:  Ένα ψηφιακό δίδυμο της πόλης δίνει επίσης μια νέα προοπτική σχετικά με την Πολιτιστική Κληρονομιά, επιτρέποντας τη δημιουργία αντιπροσωπευτικών μοντέλων της πραγματικότητας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λόγους συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων ή μνημείων, δημιουργίας γνώσης και υπέρβασης γνωστικών και φυσικών φραγμών. Προσωπικά θα ήθελα να δω το iNicosia να εκτείνεται στο σύνολο της πόλης μας, πέρα από την πράσινη γραμμή. Η ανάπτυξη του εργαλείου αυτού είναι μια καλή ευκαιρία για συνεργασία με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, όπου μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων αλλά και δημιουργίας ευκαιριών, όπως ενός ενιαίου αστικού σχεδιασμού. Άλλωστε, στόχος μας δεν είναι η δημιουργία μιας νέα χαρτογράφησης της Λευκωσίας, αλλά ενός εργαλείου με απεριόριστες προοπτικές εξέλιξης, επιτρέποντας σε όλους στους κατοίκους να βιώσουν την πόλη με νέους τρόπους και σε διαφορετικά επίπεδα. 

Ανδρέας Κόπριβα Λέρνης: Το ψηφιακό δίδυμο έχει ήδη πολλαπλές πρακτικές εφαρμογές και ταυτόχρονα παρέχει την δυνατότητα μελλοντικής τους επέκτασης μέσω της προσθήκης νέων τεχνολογικών εφαρμογών. 

Στο θέμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αναφέρθηκε πριν, πέραν της σημαντικότητας της ψηφιακής αποτύπωσης και μοντελοποίησης ενός μνημείου, δίνεται και η ευκαιρία προώθησης και ανάδειξής του σε πολλαπλούς άξονες. Μπορούν να διεκπεραιώνονται εικονικές περιηγήσεις μέσω VR και AR  σε περιοχές ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, να εμπλουτίζεται το μαθησιακό υλικό των τομέων της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής αλλά και να διεκπεραιώνονται μελέτες από ειδικούς σε θέματα δόμησης και αρχιτεκτονικής.  

Στον τομέα του BIM (Building Information Modeling), παρουσιάζεται μια ευκαιρία αύξησης των πληροφοριών που θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν κάποια κτίρια. Για παράδειγμα, μέσω της χρήσης ανοικτών προτύπων όπως το IFC (Industry Foundation Classes) θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πληροφορίες σχετικά με την υλικότητα, ποιότητα, και τύπο δόμησης των κτιρίων. 

Σε τομείς όπως το Gaming, η Τέχνη, ο Τουρισμός αλλά και τεχνολογίες όπως Virtual Reality και Augmented Reality παρατηρούνται αρκετές σύνθετες και πιθανόν αλληλεξαρτώμενες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να επεκτείνει το δημιουργικό του έργο πέρα από τους τοίχους μιας γκαλερί. 

Από τι θα αποτελείται η πλατφόρμα του iNicosia Digital Twin; 

Κυριάκος Λάρμος: Η πλατφόρμα αποτελείται από πολλαπλά επίπεδα πληροφοριών. Κάποια από αυτά είναι: το επίπεδο προσομοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος με το τρισδιάστατο μοντέλο,  το επίπεδο πληροφορίων που λαμβάνονται από τους αισθητήρες λήψης δεδομένων (IoT) του έργου Smart City του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος είναι ο κύριος συνεργάτης της ομάδας μας, το επίπεδο διάθεσης δεδομένων στην ερευνητική κοινότητα, το επίπεδο Επαυξημένης Πραγματικότητας (Artificial Intelligence), το επίπεδο προσομοίωσης σεναρίων, το επίπεδο μετάφρασης δεδομένων κ.α. 

Οι δύο βασικοί πυλώνες του έργου είναι:  

Τρισδιάστατη Γεωαναφερμένη Ψηφιακή Εικόνα – 3D Model του πραγματικού αστικού τοπίου της Λευκωσίας. Η ψηφιακή αυτή εικόνα είναι η φωτορεαλιστική και τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση της πόλης που ψηφιοποιείται με εξειδικευμένες μεθόδους τρισδιάστατης αποτύπωσης. Στη συνέχεια, αυτά τα τρισδιάστατα μοντέλα χαρτογραφούνται στην πλατφόρμα και γίνονται πλέον διαθέσιμα στον χρήστη. Στην 3D Ψηφιακή Εικόνα εμφανίζονται ποικίλες πληροφορίες των κτιρίων, δρόμων, αντικειμένων και έτσι διευκολύνεται η αναζήτηση και επεξεργασία πληροφοριών.  

-Το Data Layer, που αποτελείται από την διασύνδεση των πηγών δεδομένων και την παρουσίαση των πληροφοριών που λαμβάνονται από αυτές για την αποτελεσματική χρήση και διαχείριση τους από τους χρήστες, με κύρια πηγή τα δεδομένα από το Smart City του Δήμου Λευκωσίας. Το Data Layer είναι το συνδετικό σημείο που επιτρέπει στους χρήστες να μελετήσουν την συμπεριφορά ενός asset που βρίσκεται στο τρισδιάστατο μοντέλο, να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να προχωρήσει σε ενέργειες μέσω του ψηφιακού διδύμου που θα έχουν επίδραση στον πραγματικό κόσμο. 

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Τι τεχνολογίες χρησιμοποιείτε για την δημιουργία του Ψηφιακού Διδύμου της Λευκωσίας; 

Παναγιώτης Χαραλάμπους:  Όπως αναφέραμε και πιο πριν, για τη δημιουργία αυτού του έργου απαιτούνται πάρα πολλές τεχνολογίες που άπτονται των εξειδικεύσεων των επιστημόνων του κέντρου. Από τη δική μου σκοπιά θα ήθελα να αναφέρω τεχνικές απεικόνισης γραφικών σε πραγματικό χρόνο με μηχανές παιχνιδιών, τεχνικές επιτάχυνσης καθώς επίσης και η μηχανική όραση που αποτελεί το βασικό εργαλείο δημιουργίας τρισδιάστατης πληροφορίας από ένα σύνολο φωτογραφιών. 

Κυριάκος Λάρμος: Τo iNicosia χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες φιλοξενίας και διαχείρισης Ψηφιακών Διδύμων. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο υλικολογισμικό λόγω της περιπλοκότητας και τις μοναδικότητας των δεδομένων που συλλέγουμε. Σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες του CYENS αλλά και την ομάδα του Smart City του Δήμου Λευκωσίας θα δημιουργηθεί η διασύνδεση των δεδομένων (API Integration), η αποθήκευση αυτών για επεξεργασία και προβολή, οπόταν σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική ισχύς. 

Το βασικό εργαλείο όμως σε αυτή φάση του έργου είναι η φιλοξενία του Digital Twin σε μια γεωχωρική πλατφόρμα (Geospatial Platform), στην οποία συγκεντρώνουμε όλα τα δεδομένα. Αυτή η πλατφόρμα επιτρέπει την διασύνδεση με πολλαπλά εργαλεία επεξεργασίας και ακολουθεί open standards για εύκολη και διάφανη πρόσβαση. 

Ανδρέας Κόπριβα Λέρνης: Βασιστήκαμε σε κοινές και διαδεδομένες μεθόδους αποτύπωσης, εστιάζοντας στον τομέα της ψηφιακής φωτογραμμετρίας. Αφού διαχωρίσαμε τις περιοχές ενδιαφέροντος σε ξεχωριστές ζώνες και έπειτα από αρκετές δοκιμές, για την βάση του μοντέλου επιλέξαμε να χρησιμοποιούσαμε εναέριες λήψεις από ένα κοινό drone. Προγραμματίσαμε και αυτοματοποιήσαμε τις πορείες και διεκπεραιώσαμε εκατοντάδες πτήσεις με στόχο την πλήρη φωτογραμμετρική κάλυψη. Το παραγμένο υλικό ελέγχθηκε για τυχόν σφάλματα ή αποκλίσεις και τα δεδομένα επεξεργάστηκαν και βελτιστοποιήθηκαν τόσο με αυτοματοποιημένες διαδικασίες όσο και με δια χειρός επεμβάσεις. Με αυτή τη σταδιακή και μεθοδική προσέγγιση ολοκληρώσαμε την αποτύπωση της ελεύθερης παλιάς πόλης και των εμπορικών οδών Μακαρίου, Στασικράτους, Κυριακού Μάτση και Καλιπόλλεως.  Αναφορικά με ιστορικά μνημεία, περιοχές που κριθήκαν ως πολιτισμικά, αρχιτεκτονικά και ιστορικά σημαντικές αλλά και για περιοχές μεγάλης πολυπλοκότητας συνδυάσαμε τις εναέριες λήψεις με επιπρόσθετες επίγειες καταγραφές και την χρήση συστημάτων laser scanning.  Ο συνδυασμός αυτός πρόκειται  να χρησιμοποιηθεί και στην μελλοντική καταγραφή της πράσινης γραμμής και της οδού Λήδρας. 

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Μπορεί ένα ψηφιακό δίδυμο να βελτιστοποιήσει τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό των πόλεων;  

Τερέζα Κουρρά: Το φωτορεαλιστικό μοντέλο του iNicosia περιλαμβάνει τον ιστορικό ιστό, τις νέες κατασκευές, τη δημόσια συγκοινωνία της Λευκωσίας, αλλά επίσης και βασικά στοιχεία του τοπίου όπως η παρουσία φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι σκιές και η βλάστηση. Αυτό προσφέρει την ευκαιρία να προσομοιωθούν και να δοκιμαστούν τροποποιήσεις στο αστικό τοπίο πριν τεθούν σε ισχύ και ενδεχομένως να προβλέψει πώς οι αλλαγές σε μια δομή μπορούν να επηρεάσουν τον αστικό ιστό. Μέσω της εφαρμογής ενός ψηφιακού διδύμου στον πολεοδομικό σχεδιασμό δημιουργούνται διάφορες δυνατότητες, για παράδειγμα μπορούμε να μετρήσουμε τη δομική ακεραιότητα των κτιρίων με την πάροδο του χρόνου αποτρέποντας σημαντικά λάθη και να μετρήσουμε πτυχές σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων. Όλα αυτά συνεισφέρουν στην βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα όσο αφορά αποφάσεις μεγάλης κλίμακας για την μελλοντική ανάπτυξη της πόλης μας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις μακροπρόθεσμες όσο και τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις. 

Ποιες είναι οι δυσκολίες κατασκευής ενός ψηφιακού διδύμου και, αφότου χτιστεί, πώς μπορεί να επεκταθεί; 

Ανδρέας Κόπριβα Λέρνης: Τα πλείστα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχετίζονται με τον προγραμματισμό και την διαχείριση των δεδομένων και ειδικότερα με την καλύτερη δυνατή  λήψη τους.  Μεγάλη πρόκληση είναι ο διαμοιρασμός  της περιοχής σάρωσης με λογικό και προσιτό τρόπο,  ώστε να πετυχαίνουμε ένα ευνοϊκό μείγμα ποιότητας – ταχύτητας, που απαιτείται κατά τις πτήσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα. Απαιτούνται επίσης, αναλύσεις ρίσκου, για να καθοριστούν οι ώρες και η πορεία των πτήσεων. Φυσικά, έπρεπε εξ αρχής να επιλέξουμε και να εδραιώσουμε τη χρήση ενός συστήματος ανωνυμοποίησης δεδομένων σύμφωνα με πολιτικές GDPR. Απαιτείται επίσης, συστηματική, αυθημερόν επεξεργασία και κωδικοποιημένη αρχειοθέτηση, ώστε να διατηρούμε τον έλεγχο των συνεχώς αυξανόμενων δεδομένων. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των δεδομένων, αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία της αλγοριθμικής αναδόμησης των τρισδιάστατων μοντέλων και η επεξεργασία τους. Απαιτείται μεγάλη υπολογιστική ισχύ και προγραμματισμός ώστε οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες να διατηρούν μια βελτιστοποιημένη ροή ενόσω πραγματοποιούνται διορθωτικές επεμβάσεις δια χειρός.  

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ποιος είναι ο στόχος του iNicosia και της ομάδας;  

Ο στόχος του έργου στην παρούσα φάση είναι η ολοκλήρωση της υποδομής που θα φιλοξενήσει το Ψηφιακό Δίδυμο και θα διασυνδέει τα δεδομένα και η μετέπειτα διάθεση των δεδομένων αυτών στην ερευνητική κοινότητα και στους συνεργαζόμενους οργανισμούς για την ανάπτυξη εργαλείων και πρωτοποριακών εφαρμογών. Η ομάδα μας εργάζεται με γοργούς ρυθμούς και εντός του πρώτου τετραμήνου του 2023, η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμη για την ερευνητική κοινότητα και στους συνεργάτες μας.  

Το όραμά μας και ο μακροπρόθεσμος στόχος του iNicosia είναι η συνεχής εξέλιξη και ενημέρωση του συστήματος και η αξιοποίηση του από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς για την δημιουργία εφαρμογών που εξυπηρετούν το ευρύ κοινό και τον ιδιωτικό τομέα. Είναι σημαντικό για το CYENS και την ομάδα μας να αξιοποιηθεί αυτή η πλατφόρμα από το Smart City, τον Δήμο Λευκωσίας, εταιρείες και πολίτες για να βελτιώσουν την ζωή των πολιτών της πόλης μας. 

Η ομάδα μας θα συνεχίσει να εργάζεται για την βελτιστοποίηση και την επέκταση του μοντέλου, ιδανικά και εκτός της πόλης της Λευκωσίας αποσκοπώντας στην παροχή ενός πολύτιμου ψηφιακού εργαλείου. 

Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις;  

Σε ένα συνεχές σύστημα πληροφοριών, όπως το iNicosia, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Το iNicosia θα δώσει  πλούσιο υλικό στο οποίο οι ενδιαφερόμενες ομάδες πολιτών και επιχειρήσεων θα έχουν ενεργό ρόλο στον προγραμματισμό και το μέλλον της διαμόρφωσης της πόλης. 

Ως ομάδα έργου, ενθαρρύνουμε το κοινό να εμπλακεί για τη δημιουργία επιπλέον εφαρμογών (web applications, mobile applications, augmented reality applications, game applications) που έχουν ως στόχο την βελτίωση των πολιτών της Λευκωσίας, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την πολιτιστική κληρονομιά και των πιο εξειδικευμένων τομέων της τεχνολογίας όπως data analytics, information models κ.α. 

Το CYENS Centre of Excellence και η ομάδα του iNicosia σάς παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας με οποιεσδήποτε προτάσεις, ιδέες και πιθανές συνεργασίες για το σημαντικό αυτό έργο, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να ωφελήσει όλους μας. 

Στοιχεία επικοινωνίας: 

Info@cyens.org.cy 

iNicosia-Research@cyens.org.cy