Το ΚΕΒΕ δεν έκρυψε, κατά τη χθεσινή 95η γενική του συνέλευση, τις σοβαρές διαφωνίες του με τις θέσεις που καταθέτουν οι συντεχνίες στα μεγάλα ανοικτά εργασιακά μέτωπα. Μέσα από την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου, Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, την οποία διάβασε ο αντιπρόεδρος Όθωνας Θεοδούλου, το ΚΕΒΕ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, δεν θα μπει σε διάλογο για αναθεώρηση του διατάγματος για τον εθνικό κατώτατο μισθό και θα επιμείνει στην αναθεώρηση της κρατικής πολιτικής για εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη κενών θέσεων εργασίες σε πολλές επιχειρήσεις.

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Αγκαστινιώτης επισήμανε πως «πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της πρόσφατης συμφωνίας για τον Κατώτατο Μισθό, οι συντεχνίες έθεσαν θέμα αναθεώρησης της για μεγαλύτερη κατοχύρωση των μελών τους. Για εμάς, αυτή η προσέγγιση είναι μια απαράδεκτη τακτική, που το μόνο που θα καταφέρει είναι να δηλητηριάσει το εργασιακό κλίμα. Είναι πρωτοφανές στα εργασιακά θέσμια να ζητείται η αναθεώρηση μιας συμφωνίας που μόλις έγινε και ακόμα δεν εφαρμόστηκε!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Αναστασιάδης: Παραδίδουμε μια υγιή και εύρωστη οικονομία

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ έκανε λόγο για ακραία στάση των συντεχνιών και για το θέμα της ΑΤΑ. «Σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν από την κρίση και τα γνωστά προβλήματα της οικονομίας, (σ.σ. οι συντεχνίες) θέτουν θέμα επαναφοράς της ΑΤΑ στην πλήρη μορφή της», επισήμανε, για να τονίσει και τα εξής: «Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν λογική και μετριοπάθεια. Η ΑΤΑ είναι ένας απηρχαιωμένος θεσμός που έχει καταργηθεί σχεδόν σ’ όλες τις χώρες. Ως ΚΕΒΕ, δηλώνουμε από το επίσημο βήμα της γενικής συνέλευσης ότι όχι μόνο δεν συζητούμε την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, αλλά προτείνουμε την αντικατάσταση της με ένα νέο σύγχρονο σύστημα παραχώρησης μισθολογικών αυξήσεων, που θα λαμβάνει υπόψη δείκτες όπως την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στην εργασία και τη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές. Μόνο όταν η αύξηση του εργατικού κόστους συνδεθεί με την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα εργαζομένων και επιχειρήσεων μπορεί να θεωρείται βιώσιμη και να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

 

 Για την έλλειψη επαρκούς εργατικού δυναμικού, το ΚΕΒΕ «απαιτεί εκσυγχρονισμό της πολιτικής παραχώρησης αδειών εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες με τη διαφοροποίηση των κριτηρίων και απλοποίηση των διαδικασιών για κάλυψη των πιεστικών αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό».

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ζήτησε

 – Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

 – Χορήγηση αδειών για εργοδότηση ξένων εργατών σε τομείς που αποδεδειγμένα  υπάρχουν διαχρονικές ελλείψεις.

 – Χαλάρωση των αυστηρών όρων των Εμπορικών Τραπεζών για δανειοδότηση των επιχειρήσεων

 – Γρηγορότερη εξέταση των προτάσεων για επενδυτικούς σκοπούς

 – Βελτίωση των κινήτρων για τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

 – Βελτίωση των υποδομών σε βιομηχανικές ζώνες και περιοχές.

Επιτόκια: Φαύλος κύκλος επιπτώσεων

Το ΚΕΒΕ δημοσιοποίησε χθες, με τον πιο επίσημο τρόπο, τις επιφυλάξεις του «για τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων που αποφασίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες».

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ομιλία του Χρ. Αγκαστινιώτη: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η αύξηση επιτοκίων γίνεται με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όμως, σήμερα, οι συνθήκες δεν είναι κανονικές. Σήμερα, τα περισσότερα κράτη, οργανισμοί και επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένοι, ενώ όλες οι χώρες μαστίζονται από το πρόβλημα των χρεών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη διάσταση, σε συνδυασμό με το ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν οφείλεται σε αύξηση της ζήτησης, αλλά σε πολιτικούς λόγους (όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία), κρίνουμε ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, επιφορτίζουν με νέα βάρη την πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ήδη, λόγω της αύξησης των επιτοκίων παρατηρείται μείωση στη ζήτηση δανείων, ενώ εμφανίζονται αντιδράσεις από δανειολήπτες για την αύξηση των δόσεων στα δάνεια τους.  Από τις αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεαστεί και η διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη της οικονομίας. Με άλλα λόγια θα οδηγηθούμε σ’ έναν φαύλο κύκλο απανωτών επιπτώσεων».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Καλύτερες λύσεις για μείωση 12%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του ΚΕΒΕ ότι σε δύο μεγάλα ανοικτά μέτωπα που αφορούν το συνταξιοδοτικό (αναλογιστική μείωση 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος και η μεγάλη διαφορά στις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) «υπάρχουν λύσεις καλύτερες απ’ αυτές που ισχύουν σήμερα. Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι στρεβλώσεις, επειδή φοβούμαστε να βάλουμε τα χέρια μας στη φωτιά. Οι αδικίες που υπάρχουν είναι τεράστιες και η κοινωνία δικαίως αντιδρά». Δεν έγινε ωστόσο αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων αυτών, εν αναμονή της αναλογιστικής μελέτης που ετοιμάζεται. Ζητήθηκε, όμως, μεταξύ άλλων, «να καταργηθούν οι δύο ταχύτητες συνταξιούχων», «να τερματιστεί το φαινόμενο των πολλαπλών συντάξεων σε πρώην αξιωματούχους του κράτους» και «να απαλειφθεί το ανώτατο όριο (πλαφόν) στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να είναι ανάλογες με τη συνεισφορά του κάθε ενός».