Διατηρεί την απαισιοδοξία του ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος για το ενδεχόμενο νέας συμβιβαστικής συμφωνίας για την ΑΤΑ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ο ίδιος θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για συμβιβασμό στο πλαίσιο του διαλόγου. Σε δημόσιες παρεμβάσεις ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως τα μηνύματα που λαμβάνει δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, παρόλα αυτά συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να διαβουλεύεται.

Εξήγησε ακόμα πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν αποτελεσματική αρμοδιότητα για να λάβουν αποφάσεις για το θέμα καθώς το θέμα της ΑΤΑ αφορά καθαρά, όπως είπε, συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Εάν οι κοινωνικοί εταίροι δεν δείξουν προθυμία για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε -όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Κούσιος- το υπουργείο δεν μπορεί να πράξει πολλά, παρά να κηρύξει αδιέξοδο.

Ο ίδιος επανέλαβε, πάντως, πως η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τη θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ υπενθυμίζοντας πως είναι η παρούσα κυβέρνηση που επανέφερε το θεσμό στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και πως ακολούθως οι κοινωνικοί εταίροι το 2017 υπέγραψαν τη μεταβατική συμφωνία για επανεκκίνηση της ΑΤΑ και για απόδοση της στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μεταβατική συμφωνία η οποία αποτελεί ως γνωστόν και τη βάση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία προβλέπει, πέραν της καταβολής της ΑΤΑ στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και την πρόνοια ότι θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας. Ενδεχόμενο το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι το επικρατέστερο λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αιτημάτων των δύο πλευρών. Από τη μια, το συνδικαλιστικό κίνημα επιμένει σε πλήρη αποκατάσταση του θεσμού λόγω της ακρίβειας, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις σημειώνουν πως ο αναχρονιστικός θεσμός της ΑΤΑ -όπως τον χαρακτηρίζουν- πρέπει να καταργηθεί. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο πλευρών είναι αυτές που δεν επιτρέπουν ούτε στον Υπουργό Εργασίας αισιοδοξία για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα ΑΤΑ. Όπως όμως αναφέρθηκε ο κ. Κούσιος επανέλαβε την πρόθεση του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, ενώ στις 12 του μήνα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία με όλες τις πλευρές, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, διευκρινίζοντας όμως πως ο ρόλος του είναι διαμεσολαβητικός.

Αυξάνουν την πίεση οι συντεχνίες

Ενόψει των νέων επαφών του υπουργού Εργασίας το συνδικαλιστικό κίνημα αυξάνει την πίεση για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ χωρίς να αποκλείει μάλιστα και κινητοποιήσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων του. Στο μέτωπο του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν εδώ και καιρό προστεθεί και οι συντεχνίες του δημοσίου τομέα που επίσης διεκδικούν πλήρη επαναφορά του θεσμού. Για συντονισμό των προσπαθειών τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ είχαν ήδη επαφές ενώ την αύριο το πρωί θα έχουν νέα συνάντηση στα γραφεία της ΠΟΕΔ   «με στόχο την αξιολόγηση των δεδομένων και λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν». Ήδη οι οργανώσεις αποφάσισαν και επανασύγκληση της πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης στις 11 Ιανουαρίου για λήψη καθολικών μέτρων αντίδρασης εάν χρειαστεί, η οποία σύσκεψη όμως αναμένεται πλέον να γίνει μετά τις 12 του μήνα που θα ακολουθήσει η κοινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με όλους τους εμπλεκομένους.

Σίγουρα στον προεκλογικό

Εκ των πραγμάτων ο θεσμός της ΑΤΑ θα απασχολήσει ξανά και τον προεκλογικό αγώνα ιδιαίτερα εφόσον το συνδικαλιστικό κίνημα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που για την ώρα αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξουν ή και να επιδιωχθούν δεσμεύσεις από τους υποψήφιους Προέδρους για την τύχη του θεσμού στο προσεχές μέλλον. Σε μια τέτοια εξέλιξη ο διάλογος για την ΑΤΑ αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις κάλπες. Ωστόσο και πάλι όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη πως μια νέα συμφωνία θα πρέπει να φέρει τις υπογραφές και των δύο πλευρών. Δηλαδή και των εργοδοτών, καθώς ο ρόλος και της νέας κυβέρνησης θα παραμείνει διαμεσολαβητικός…