Για να μην μπει η Κύπρος σε περιπέτειες σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έδωσε για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, την Τετάρτη σπεύδουν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Εσωτερικών Νίκος Νουρής, με στόχο να αρθούν οι επιφυλάξεις των βουλευτών για το νομοσχέδιο με το οποίο σκοπείται να μπει τέλος στη δημιουργία νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα 30 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, για να υποβάλει η Δημοκρατία στα μέσα του 2023 αίτηση στην Κομισιόν για την εκταμίευση της τρίτης δόσης. Προ ημερών, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, βουλευτές είχαν υποστηρίξει πως προκύπτουν νομικά και πολιτικά ζητήματα, γι’ αυτό ζήτησαν την παρουσία των δύο υπουργών, για να δώσουν απαντήσεις επί των ανησυχιών που έχουν διατυπώσει.
Οι δύο υπουργοί αναμένεται να καλέσουν τη Βουλή να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η τρίτη δόση από το Ταμείο.
Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μηχανισμός διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες. Συγκεκριμένα, ο αγοραστής θα καταβάλλει στην τράπεζα το τίμημα πώλησης του ακινήτου (θα εξοφλείται ο δανεισμός του πωλητή), από το οποίο θα αφαιρούνται τα εμπράγματα βάρη και θα γίνεται η μεταβίβαση στον αγοραστή, μετά την ολοκλήρωση της εξόφλησής του.
Βουλευτές είχαν υποστηρίξει πως με το νομοσχέδιο καταργείται ο νόμος της ειδικής εκτέλεσης και παράλληλα παραβιάζεται το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το δίκαιο των συμβάσεων. Κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει η Νομική Υπηρεσία, η οποία θεωρεί ότι αιτιολογείται η επέμβαση στο δίκαιο των συμβάσεων. Μάλιστα, είχε αναφέρει στη Βουλή πως εναπόκειται στην εκτελεστική εξουσία να αποδείξει ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ότι υπάρχει η πιεστική κοινωνική ανάγκη, καθώς και το στοιχείο της αναλογικότητας.
Έντονες διαφωνίες για το νομοσχέδιο είχε διατυπώσει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, ο οποίος κάλεσε τη Βουλή να μην τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία. Παράλληλα, υποστήριξαν πως με το νομοσχέδιο και τη διαδικασία που προτείνεται για απεγκλωβισμό των ακινήτων, δεν προστατεύονται οι αγοραστές αλλά θα μείνουν εκτεθειμένοι. Για την ομαλή λειτουργία του επιχειρείν, εισηγούνται όπως, το ποσό που θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να είναι το συμφωνηθέν ποσό μεταξύ του ενυπόθηκου δανειστή και του πωλητή και που αντιστοιχεί στην υποθήκη της συγκεκριμένης μονάδας και όχι το συνολικό ποσό της τιμής πώλησης του ακινήτου.