Δεν λέει να κατέβει από τα υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση που υπήρξε τον Σεπτέμβρη, καθώς τον Οκτώβρη παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα. Ως αποτέλεσμα κυρίως αυξήσεων που υπήρξαν σε μηνιαία βάση σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και στον τομέα της ένδυσης και επένδυσης. Δεδομένη και συνεχιζόμενη είναι εδώ και πολλούς μήνες η ακρίβεια στον ηλεκτρισμό.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο 2022 αυξήθηκε κατά 0,89 μονάδες και έφτασε στις 114,01 μονάδες, σε σύγκριση με 113,12 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2022, με τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο να αυξάνεται κατά 8,8% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 8,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 8,7%, από 8,9% τον Αύγουστο και 10,9% τον Ιούλιο.

Το ίδιο περίπου ποσοστό πληθωρισμού τον Οκτώβρη, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνεο σε κάποιο βαθμό και τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης, θέση που κοινοποίησε και χθες ο Σύνδεσμος σε συνεργάτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως αναφέρθηκε, τον Οκτώβρη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο σημαντική υπήρξε η αύξηση στις τιμές στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά (2,59%) και στην ένδυση και υπόδηση (4,96%). Πάντως, σε σχέση με πέρσι τον Οκτώβρη, οι τιμές στην ένδυση και υπόδηση παρουσιάζονται μειωμένες κατά 0,43%. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, όμως, καταγράφουν αύξηση 1,95%. Η αύξηση που καταγράφουν οι τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά τους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου ανέρχεται σε ποσοστό στο 7,87%.

Οι αυξήσεις στις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ήταν περιορισμένες, με τις τιμές να σταθεροποιούνται μάλλον σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα, όμως, με την Στατιστική Υπηρεσία, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (21,1%). Ακολουθούν τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (13,2%), και οι μεταφορές (11,9%). Όπως γράψαμε, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (21,8%) και Μεταφορές (17,6%).

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφηκαν τον φετινό Οκτώβριο στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 44,2% και στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 17,3%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στα Γεωργικά Προϊόντα (4,5%) και στα πετρελαιοειδή με ποσοστό -4,2%.