Δεν είναι μόνο το συνδικαλιστικό κίνημα που συντονίζεται ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της Δευτέρας για την ΑΤΑ αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, καθώς το μέτωπο των συντεχνιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για το ζήτημα φαίνεται να θορύβησε τους κυβερνώντες.

Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα υπήρξε κοινή συνάντηση των οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου και του Συνδέσμου Πυροσβεστών, όπου καταγράφηκε η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος «ενωμένο να δώσει τη μάχη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ, στο γράμμα και το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας, που όπως ρητά αναφέρεται είναι η απόδοση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της». Συμφωνία, που φέρει, πάντως,  τις υπογραφές μόνο των συντεχνιών της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ και που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπογράφεται και από τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, αλλά και από την τότε υπουργό Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνεται η πίεση των συντεχνιών για την ΑΤΑ

Το κοινό μέτωπο του συνδικαλιστικού κινήματος θορύβησε, όμως, την Κυβέρνηση και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υπήρξε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για το θέμα. Στη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, με τον ΥΠΟΙΚ, όπως πληροφορούμαστε, να εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ, δηλαδή στο 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του ’23 αλλά και η μεταβατική συμφωνία στον ιδιωτικό τομέα, που έχει όμως λήξει. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως επίσης πληροφορούμαστε, το επιπλέον κόστος για τα δημόσια οικονομικά θα ανέλθει στα 170 εκατ. ευρώ περίπου, με τον ΥΠΟΙΚ να εκφράζει χθες ανησυχία όχι μόνο για τη δημοσιονομική επιβάρυνση μιας τέτοιας εξέλιξης αλλά και για την «ανάγνωσή» της από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο ίδιος προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις της εργοδοτικής πλευράς, με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, ακριβώς λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, να επιμένουν όσο ποτέ προηγουμένως στο αίτημά τους για πλήρη κατάργηση του θεσμού. Οι συντεχνίες, λόγω και πάλι του υψηλού πληθωρισμού, ζητούν την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού, προειδοποιώντας μάλιστα και με κινητοποιήσεις. Ενόψει των πιο πάνω, η συνάντηση τη Δευτέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη του ζητήματος. Τα χρονικά περιθώρια για νέα ρύθμιση είναι στο μεταξύ πιεστικά καθώς η ΑΤΑ, για όσους την λαμβάνουν, καθότι το 50% στον ιδιωτικό τομέα δεν επωφελείται από τον θεσμό, θα πρέπει να αποδοθεί στους μισθούς την 1η Ιανουαρίου.