Στην αρένα την προεκλογικής μάχης και τα προγράμματα των υποψηφίων προέδρων υπάρχει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και διακυβέρνησης των ημικρατικών οργανισμών, παρά την αθέτηση της δέσμευσης της Κύπρου προς τους πιστωτές της για πραγματοποίησή τους.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης δίνουν το μήνυμα όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της Cyta, η ενιαία ανάπτυξη μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας, το νομοσχέδιο για την παραχώρηση σε ιδιώτη – επενδυτή του κρατικού λαχείου για 15 χρόνια και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Τροόδους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και υποψήφιος πρόεδρος, στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεν αναφέρεται στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνει ότι στόχος με την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η επίτευξη ενός νέου, σύγχρονου και πρωτίστως αποδοτικού οργανογράμματος, για όλη την κρατική μηχανή. Στο πρόγραμμα του κ. Αναστασιάδη γίνεται αναφορά στην κατάθεση έξι νομοσχεδίων στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την αλλαγή του συστήματος προσλήψεων και προαγωγών στο δημόσιο, με τρόπο που καθίστανται αδύνατες οι παρεμβάσεις και το ρουσφέτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και υποψήφιος πρόεδρος, ο οποίος στηρίζεται από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων), σε ομιλία του έχει επαναλάβει την πάγια θέση του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ημικρατικών οργανισμών. «Έχουμε δώσει και κερδίσει μάχες προκειμένου να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, δηλαδή όλων των Κυπρίων πολιτών, που μπορούν με σωστή διοίκηση και διαχείριση να αξιοποιηθούν συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, «προτείνουμε και τον διορισμό μη-εκτελεστικών διοικητικών συμβούλων που δεν θα διορίζονται από την κυβέρνηση αλλά από ανεξάρτητο φορέα».
Ο Σταύρος Μαλάς υποψήφιος του ΑΚΕΛ, στο πρόγραμμά του αναφέρει «Οι ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν περιουσία της κυπριακής κοινωνίας και μοχλό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας». Επισημαίνει: «Απορρίπτουμε την ιδιωτικοποίηση ή τη μετοχοποίηση οργανισμών, εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους με κατάθεση τριετούς σφαιρικού προϋπολογισμού και ετήσιο έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή. Επίσης εισάγουμε μετρήσιμα κριτήρια για βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, για κερδοφόρους οργανισμούς επιλέγουμε τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων μέσω διαφανούς διαδικασίας, έτσι ώστε να επιλέγονται οι ικανότεροι και πιο προσοντούχοι, αποκλείοντας παλιές πρακτικές επιλογής των μελών των Δ.Σ.
Στο πρόγραμμα του κ. Μαλά υπάρχει ο θεσμός του εκτελεστικού Προέδρου. Για τους υπόλοιπους οργανισμούς, η επιλογή των μελών του Δ.Σ. θα γίνεται με διαδικασία έκφρασης ενδιαφέροντος και αξιολόγησης από επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και υποψήφιος πρόεδρος προτείνει, καθορισμό προσόντων για τα μέλη των Δ.Σ των ημικρατικών οργανισμών και δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής προεπιλογής των υποψηφίων για να τερματιστεί η κομματοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και υποψήφιος πρόεδρος αναφέρει πως «από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πόσο μάλλον των κερδοφόρων οργανισμών του δημοσίου. Κατά την δική μας φιλοσοφία έναν ασθενή προσπαθείς να τον γιατρέψεις από μια ασθένεια και όχι να τον θανατώσεις, έτσι η δική μας πρόταση είναι ο εξορθολογισμός των προβληματικών οργανισμών, με μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίζουν στη ρίζα τους τα όποια προβλήματα. Δεν θα πρέπει να μιλούμε για αποκρατικοποίηση των οργανισμών, αλλά για αποκομματικοποίηση τους, αφού αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί». Άλλο είναι ο εξορθολογισμός και άλλο η πώληση οργανισμών που μπορούν να φέρουν τεράστια κέρδη και οφέλη στο κράτος, καταλήγει ο κ. Χρίστου.