Πυρετωδώς συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης του παλαιού σταδίου ΓΣΠ και τα συνεργεία εργάζονταν ακόμη και τη χθεσινή αργία με στόχο να ολοκληρωθεί εγκαίρως το έργο, το οποίο παρουσιάζει καθυστέρηση 2-3 μήνες, κάτι το οποίο αποδίδεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες. Οι εργασίες άρχισαν στις 10.11.2021 και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα διαρκέσουν 24 μήνες.

Στον χώρο του ΓΣΠ θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πλατεία της Λευκωσίας χωρητικότητας περίπου 18.000 ανθρώπων.

Στην παρούσα φάση οι εκσκαφές, βάθους πολλών μέτρων, ολοκληρώθηκαν και έχουν τοποθετηθεί τα σίδερα τα οποία αφού καλυφθούν με μπετόν θα αποτελέσουν τις κολόνες ενώ ολοκληρώθηκαν και οι αντιστηρίξεις. 

Στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου (ο δρόμος επί του οποίου βρίσκεται και ο ΘΟΚ) έκλεισε τμήμα της δεξιάς λωρίδας ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος και έξοδος των φορτηγών, μπετονιέρων και των μηχανημάτων χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης δυστυχημάτων με την εμπλοκή διερχομένων οχημάτων.

Σε αρκετά σημεία του εργοταξίου τοποθετήθηκε και το μπετόν το οποίο θα αποτελεί τη βάση του πάρκινγκ του δεύτερου υπογείου. Σε άλλα σημεία οι κολόνες έχουν χυθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία δημιουργία της οροφής του ενός πάρκινγκ που συνάμα θα αποτελεί και την βάση του πρώτου υπογείου χώρου στάθμευσης.

Σημειώνεται, ότι στα δύο υπόγεια του ΓΣΠ, θα δημιουργηθούν συνολικά 554 χώροι στάθμευσης εκ των οποίων 33 για ΑμεΑ και 28 για άτομα μειωμένης κινητικότητας (Οικογένειες), ενώ θα λειτουργούν 12 χώροι για φόρτιση αυτοκινήτων. Εξάλλου θα διατεθούν και 108 χώροι για ηλεκτρικά οχήματα. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε την δημιουργία δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης χωρητικότητας 1.500 οχημάτων, κάτι το οποίο συνέτεινε στην εκτόξευση του κόστους (μαζί με τις λοιπές χρήσεις) στα €92 εκατ.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτοιμο μέχρι το τέλος του 2024 του Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας

Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στον χώρο της Αρχιγραμματείας (δίπλα από το υπουργείο Εσωτερικών) προγραμματίζεται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 500 θέσεων οι οποίες θα είναι ελεύθερες για τους πολίτες αφού σχολάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Ανάμεσα σε άλλα, το έργο του ΓΣΠ περιλαμβάνει τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας, η εικόνα την οποίαν θα βλέπει ο πολίτης που θα επισκέπτεται το παλιό ΓΣΠ θα είναι:

•    Εσωστρεφής πράσινος πνεύμονας, μονωμένος από την πόλη και την κυκλοφορία. 

•    Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ. 

•    Εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου. 

Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, η ανάπλαση του χώρου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο στην καρδιά της Λευκωσίας, το οποίο θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια ανάπτυξης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. 

Το πρώτο έργο με δημοψήφισμα

Ο Δήμος θεωρεί, πως το έργο δημιουργεί «δρόμους» διασύνδεσης με άλλα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στο κέντρο της πόλης, όπως είναι η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου (Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου), η Πλατεία Ελευθερίας και άλλα έργα αστικής ανάπλασης στην εντός των τειχών πόλη. 

Σημειώνεται, πως το πρώτο σχέδιο για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του παλιού ΓΣΠ εκπονήθηκε το 1986 και οι προσφορές προκηρύχθηκαν το 2020, δηλαδή 34 χρόνια μετά.

Ο προϋπολογισμός του έργου του ΓΣΠ ανέρχεται στα €19.720.000, πλέον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.  

Υπενθυμίζεται, ότι για τη μορφή που θα πάρει τελικά το ΓΣΠ διενεργήθηκε δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχαν 8.516 κάτοικοι Λευκωσίας και οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής λίγων κτισμάτων, με παράλληλη δημιουργία ανοικτών χώρων και διευκολύνσεων για τους πεζούς. 

Λίγα κτίσματα αξίωσε το 81% ενώ ποσοστό 70% ετάχθη υπέρ των ανοικτών χώρων σε σχέση με 22% όπου προέκρινε τους στεγασμένους χώρους. Εξάλλου, 75% ζήτησε κυρίως διευκόλυνση των πεζών παρά των αυτοκινήτων. Αρχικά έγιναν σκέψεις για δημιουργία καταστημάτων κατά μήκος των οδών Ευαγόρου και στη Γρηγόρη Αυξεντίου αλλά ανατράπηκαν από το δημοψήφισμα.