Έξι σημαντικές αλλαγές και νέα δεδομένα περιλαμβάνει το σχέδιο για μεταρρύθμιση της γεωργικής ασφάλισης, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης. 

Το νέο πλαίσιο παρουσιάζει αλλαγές σε πέντε άξονες από την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η γεωργική ασφάλιση. Πρώτον, η γεωργική ασφάλιση θα είναι προαιρετική, ενώ σήμερα είναι υποχρεωτική η καταβολή ασφαλίστρων. Δεύτερον, η γεωργική ασφάλιση ανοίγει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα υπάρχει ένας ασφαλιστικός φορέας, ο ΟΓΑ. Τρίτον, το κράτος διά νόμου αποζημιώνει άμεσα το 50% της ζημιάς, ενώ σημειώνεται ότι το κράτος μέχρι το 2014 χρηματοδοτούσε κατά 50% το ασφάλιστρο του γεωργού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέταρτον, κατάργηση σύμμετρης μείωσης· ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώνει με βάση το συμβόλαιο, ενώ σήμερα ισχύει εφαρμογή σύμμετρης μείωσης στην καταβολή αποζημίωσης με βάση τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΟΓΑ.

Πέμπτον, τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι αγρότες καλύπτουν αμιγώς την ασφάλισή τους, ενώ μέχρι σήμερα τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι αγρότες χρησιμοποιούνται και για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων του ΟΓΑ. Έκτον, προνοείται σταδιακή ένταξη στο νέο πλαίσιο όλων των κινδύνων σε όλες τις καλλιέργειες, ενώ σήμερα καλύπτονται συγκεκριμένοι κίνδυνοι σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 22 Νοεμβρίου 2017 πρόταση για μεταρρύθμιση του τομέα της γεωργικής ασφάλισης, με το κράτος να αναλαμβάνει να αποζημιώσει το 50% των ζημιών των γεωργών. Με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται η μείωση του ρίσκου του γεωργού αφού παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στην εργασία του με την ανάληψη από το κράτος της άμεσης αποζημίωσης των ζημιών των παραγωγών στο 50%.

Είναι η πρώτη φορά που το κράτος διά νόμου αναλαμβάνει να στηρίξει τον αγρότη παρέχοντας του δίχτυ προστασίας. 

Επιπλέον, τερματίζεται η κατασπατάληση των εισφορών των γεωργών για λόγους άλλους πέραν της δικής τους ασφάλισης αφού τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι γεωργοί θα αξιοποιούνται για σκοπούς γεωργικής ασφάλισης. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα στον γεωργό να διαπραγματευτεί ο ίδιος την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνων και καλλιεργειών σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες με ευνοϊκότερους όρους.

Οι αποζημιώσεις των αγροτών δεν εξαρτώνται πλέον από την οικονομική ρευστότητα του ΟΓΑ, αλλά από τη συμφωνία που ο ίδιος θα συνάψει με τον ασφαλιστικό οργανισμό, αφού καταργείται η σύμμετρη μείωση που επιτρέπει σήμερα η νομοθεσία στον ΟΓΑ.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, αναφερόμενος στην πρότασή του που ενέκρινε το Υπουργικό έκανε λόγο «για μεταρρύθμιση του τομέα της γεωργικής ασφάλισης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία προνοεί όπως από εδώ και πέρα το κράτος αναλαμβάνει να αποζημιώνει το 50% των ζημιών των γεωργών».

Ανέφερε επίσης ότι «η γεωργική ασφάλιση ανοίγει πλέον και στον ιδιωτικό τομέα για να είμαστε συμβατοί με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η γεωργική ασφάλιση θα είναι προαιρετική. Ο ΟΓΑ θα παραμείνει ως οργανισμός που θα παρέχει ασφάλεια εκ μέρους του κράτους· οι υπάλληλοι του ΟΓΑ μετατίθενται στη Δημόσια Υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα, διατηρείται ο ΟΓΑ ως Κρατικός Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης και μετεξελίσσεται με τη μεταφορά όλου του προσωπικού του στη Δημόσια Υπηρεσία και ακολούθως γίνεται απόσπαση του αναγκαίου προσωπικού στη μετεξελιγμένη μορφή του Οργανισμού ανάλογα και με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο κ. Κουγιάλης χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «πολύ σημαντική γιατί πλέον το κράτος, με αυτήν την απόφαση, αναλαμβάνει το 50% πλέον του ρίσκου του γεωργού σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουμε τα εισοδήματά του και να στηρίξουμε τους γεωργούς μας».

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που περιλαμβάνει αυτή η μεταρρύθμιση είναι ότι «όσοι θα εμπλέκονται στον τομέα της ασφάλισης, θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν όλη την αποζημίωση που θα προνοεί το κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο που θα συνάπτουν με τους γεωργούς. 

Μέχρι σήμερα, ανάλογα με τα οικονομικά του ΟΓΑ γίνονται και οι ανάλογες πληρωμές. Τα τελευταία δύο χρόνια ο οργανισμός αδυνατούσε να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση στους γεωργούς. Το κράτος και το 2016 και το 2017 υποχρεώθηκε να καλύψει τους γεωργούς 100%, άρα αυτές οι αλλαγές ήταν οι απαιτούμενες για να μεταρρυθμιστεί σωστά ο τομέας και να μειωθεί το ρίσκο του γεωργού».  

Μέσα από το νέο πλαίσιο καθορίζονται χρονοδιαγράμματα για ετοιμασία ασφαλιστικών σχεδίων για ασφάλιση όλων των μέχρι σήμερα κινδύνων που δεν ασφαλίζονταν από το υφιστάμενο σχέδιο γεωργικής ασφάλισης.

Πρόνοια για αποζημίωση και από το Εθνικό πλαίσιο

Μέσα από τη νέα πολιτική προβλέπεται η καταβολή πρόσθετης συμπληρωματικής αποζημίωσης μέχρι 50% από το Κράτος σε όσους γεωργούς επιλέγουν να ασφαλίζουν όλη την παραγωγή τους με ελάχιστο ποσοστό έντασης ασφάλισης το 50%. Το ποσοστό της αποζημίωσης θα υπολογίζεται με βάση το υφιστάμενο σχέδιο γεωργικής ασφάλισης. Για τις καλλιέργειες και τους κινδύνους για τους οποίους δεν υπάρχουν ασφαλιστικά σχέδια θα ληφθεί πρόνοια για αποζημίωση από το Εθνικό πλαίσιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στον τομέα της γεωργίας.

Η ασφάλιση θα είναι προαιρετική, θα παρέχεται από την ελεύθερη αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών και σε πρώτη φάση θα καλύπτει τις καλλιέργειες και τους κινδύνους που καλύπτονται από το υφιστάμενο σχέδιο γεωργικής ασφάλισης, ενώ βάσει χρονοδιαγράμματος θα επεκταθεί και για τις καλλιέργειες και κινδύνους για τους οποίους δεν υπάρχουν ασφαλιστικά σχέδια στο παρόν στάδιο.  

Εκτός από ενδιαφερόμενες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα παρέχονται ασφαλιστικές υπηρεσίες και από δημόσιο Οργανισμό, ο οποίος θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΟΓΑ, το πλαίσιο λειτουργίας του οποίου θα είναι συμβατό με το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας. Οι γεωργοί θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το είδος και έκταση της ασφάλισης της παραγωγής τους, καθώς και τον ασφαλιστικό τους φορέα. Σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού, ο νέος ΟΓΑ δεν θα λαμβάνει επιδότηση από το κράτος.

Ετήσια συνεισφορά του κράτους €4,2 εκατ.

Σε περίπτωση όμως που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδυναμία της αγοράς / απροθυμία των ιδιωτικών εταιρειών να καλύψουν ορισμένους κινδύνους ιδιαίτερης φύσης και κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, θα υπάρχει η δυνατότητα να ανατεθεί στο νέο Οργανισμό η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης των συγκεκριμένων κινδύνων, με κάλυψη του διοικητικού κόστους από το κράτος, μετά από κατάλληλη τεκμηρίωση και έγκριση από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παροχή αποζημίωσης πρόσθετης συμπληρωματικής αποζημίωσης 50% από το Κράτος.

Το κράτος θα παρέχει αποζημιώσεις για κάλυψη ποσοστού ζημιών 50% επί του συνόλου της αποζημίωσης. Δικαιούχοι θα είναι όσοι γεωργοί επιλέγουν να ασφαλίζουν την παραγωγή τους, με ελάχιστο ποσοστό το 50% της ζημιάς. Η ετήσια συνεισφορά του Κράτους υπολογίζεται σε ποσό ύψους €4.200.000 και θα εξασφαλίζεται μέσω του εκάστοτε προϋπολογισμού.