Για την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τον πλανήτη μας και που σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει τα αρνητικά αποτελέσματα από τις επιπτώσεις της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Κύπρος ανήκει ως πλήρες μέλος, ανέλαβε τη δέσμευση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται, με μείωση στην εκπομπή ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 και μέχρι το 2050 οι εκπομπές ρύπων να μηδενισθούν.

Όπως πολλοί άλλοι τομείς, έτσι και ο τουρισμός έχει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στη γενική προσπάθεια για μετάβαση στην πράσινη οικονομία εφαρμόζοντας νέες πολιτικές και νέες τεχνολογίες.

Η πανδημία που βίωσε ο πλανήτης μας, έχει σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να αναδείξει και να δημιουργήσει νέες τάσεις άλλα και νέες προτιμήσεις των ταξιδιωτών που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, την προσβασιμότητα στις υποδομές, καθώς και την αφοσίωση σε ό,τι αφορά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι προτιμήσεις και οι νέες τάσεις που αφορούν τους τουρίστες του σήμερα διαφοροποιούνται. Ο παραδοσιακός μαζικός τουρισμός έχει πάρει την ανάπτυξη που του αναλογεί με αποτέλεσμα να βλέπουμε σήμερα το ενδιαφέρον να στρέφεται περισσότερο προς τη φύση, τον πολιτισμό, γενικότερα στις ειδικές μορφές τουρισμού.

Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι οι υγειονομικές συνθήκες της χώρας προορισμού οι οποίες πλέον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των ταξιδιωτών, έχοντας τις εμπειρίες της πανδημίας.

Για να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις νέες αυτές τάσεις, θα πρέπει και οι ιδίες να διαφοροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, βασίζοντας τα στα νέα δεδομένα και στις νέες προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

Έχει χιλιοειπωθεί ότι ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό περιβάλλον και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η κλιματική αλλαγή να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, αλλά και στην τουριστική βιομηχανία του Τόπου μας.

Το πρόβλημα της εποχικότητα, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που προκαλούν οι φωτιές και οι πλημμύρες, αποτελούν στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή και τα οποία έχουν άμεση σχέση με την τουριστική βιομηχανία.

Ο πράσινος τουρισμός, καθώς και ο γαλάζιος τουρισμός, είναι τύποι τουρισμού που εστιάζουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι τουριστικές δραστηριότητες σε αυτό.

Στόχος τους είναι η προώθηση περιβαλλοντικών, φιλικών πρακτικών και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τρόπους που είναι βιώσιμοι με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στόχοι και κύριες αρχές, τόσο του πράσινου όσο και του γαλάζιου τουρισμού είναι η ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε ό,τι αφορά τον πράσινο τουρισμό, τονίζεται ο σεβασμός στην τοπική κουλτούρα και κοινωνία, με την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας με τη χρήση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η Κύπρος, με τη φυσική ομορφιά της, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ορεινές περιοχές και δάση που οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πεζοπορία στη φύση, ποδηλασία, αγροτουριστικές εμπειρίες και παρατήρηση πουλιών.

Αναφορικά με τον γαλάζιο τουρισμό, δίδεται ειδική σημασία στην προώθηση της βιωσιμότητας της ναυσιπλοΐας, όπως είναι η ιστιοπλοΐα και οι κρουαζιέρες, η ανάπτυξη θαλάσσιων σπορ με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η Κύπρος, με τις βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες της και τα κρυστάλλινα νερά της, είναι ιδανικός προορισμός για θαλάσσιες δραστηριότητες

Η ευαισθησία των τουριστών για τον πράσινο και γαλάζιο τουρισμό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι τουρίστες πλέον επιλέγουν προορισμούς και υπηρεσίες που προσφέρουν οικολογικές πρακτικές και συμβάλλουν στην αειφορία.

Τέτοιες επιλογές, μεταξύ άλλων είναι η χρήση περιβαλλοντικά φιλικών καταλυμάτων τα οποία εφαρμόζουν πράσινες πρακτικές, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανακύκλωση και η μείωση στη χρήση πλαστικών. Επίσης παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών ή εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως είναι η χρήση ποδήλατων.

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ως ο κύριος εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης.

Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, ακόμα και με την αναβάθμιση του κτηρίου του σε Πράσινο Κτήριο, το ΚΕΒΕ δείχνει το δρόμο προς την πράσινη επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

*Διευθυντής Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης