Αυτό που μεγεθύνει την μικρή Κύπρο είναι η πρόσθετη αξία που της αναγνωρίζεται διεθνώς λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης νοτιοανατολικά της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας. Γεγονός που της δίδει στρατηγικό πλεονέκτημα σε συσχετισμό με την τηλεπικοινωνιακή, ενεργειακή και πολιτική διάσταση.
Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο CYTA
Η CYTA είναι ο κυρίαρχος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Κύπρου με δεσπόζουσα θέση στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, διαδικτύου και ευρυζωνικών εφαρμογών. Μέσω της Cytaglobal έχει αναπτύξει ένα διεθνές δίκτυο που αποτελείται από δορυφορικά και υποβρύχια συστήματα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση της Κύπρου ως σημαντικού περιφερειακού τηλεπικοινωνιακού κόμβου.
Υποθαλάσσια Συστήματα Καλωδίων Κύπρου
Διατηρεί ένα εκτεταμένο υποβρύχιο δίκτυο οπτικών ινών που συνδέει την Κύπρο με τις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο και μετά τον υπόλοιπο κόσμο. Προσφέρει εφεδρικές συνδέσεις και εναλλακτικές πορείες σε σημαντικούς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, συμμετέχοντας σε αρκετά υποβρύχια συστήματα με συνιδιοκτησία, αγορά ή ενοικίαση χωρητικότητας.
Σύνδεση Κύπρος – Ισραήλ
Ariel – Υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα ιδιωτικού δικτύου οπτικών ινών (1 ζεύγος) που συνδέει απευθείας την Κύπρο (Πεντάσχοινος) με το Ισραήλ (Τελ Αβίβ).
Tamares– Υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών υψηλής χωρητικότητας που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο (2012). Επιπλέον η Tamares Telecom (Ισραήλ) και η Grid Telecom (Ελλάδα) συμμετέχουν από κοινού στην Tamares Telecom Cyprus ( σταθμός δυτικά της Κύπρου), ενισχύοντας την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και γειτονικών περιοχών.
Σύνδεση Κύπρος – Αίγυπτος – Γαλλία
Arsinoe – Ιδιωτικό υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών (2 ζεύγη/2×25 Tbps) μεταξύ Κύπρου (Γεροσκήπου), Αιγύπτου (Αμπού Ταλάτ) και Γαλλίας (Μασσαλία). Με την ενσωμάτωση του στο καλωδιακό σύστημα Peace (2022) το Arsinoe προσφέρει βελτιωμένη συνδεσιμότητα και αυξημένη χωρητικότητα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Alexandros – Ιδιωτικό υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών (96×10 Gbps) που συνδέει την Κύπρο (Πεντάσχοινος) με την Αίγυπτο (Αμπού Ταλάτ 2011) και την Γαλλία (Μασσαλία 2010)
Σύνδεση Κύπρος – Ελλάδα
Κίμωνας – Υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μήκους 1200χμ που συνδέει την Κύπρο (Πεντάσχοινος) με την Ελλάδα (Χανιά). Αναπτύχθηκε το 2015 μετά την συνεργασία της Ιταλικής Sparkle μέσω της Med Nautilus στο σταθμό προσαιγιάλωσης στα Χανιά και της Cyta.
Σύνδεση Κύπρος – Λίβανος – Συρία
Cadmos2 – Αντικατέστησε το Cadmos1 μετά την ζημιά που υπέστη από αγκυροβόλιο πλοίου, με νέο (2024) υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών που συνδέει την Κύπρο (Πεντάσχοινος) και τον Λίβανο (Βηρυτός). Ugarit – Παλιό (1995) υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών (622 Mbps) που συνδέει την Κύπρο (Πεντάσχοινος) και την Συρία (Ταρτούς). Η Cyta και η Συριακή STE έχουν συνάψει συμφωνία για την αναβάθμιση του συστήματος με κατασκευή νέου καλωδίου. Berytar – καλώδιο χωρητικότητας 5 Gbps που συνδέει την Συρία (Ταρτούς) και τον Λίβανο (Βηρυτός). Αυτή η διασύνδεση δημιουργεί αυτόματο δακτύλιο μεταξύ των τριών χωρών.
Alasia – Νέο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που συνδέει την Κύπρο (Πεντάσχοινος) και την Συρία (Ταρτούς), με συνιδιοκτήτες την Cyta και την STE. Συμπληρώνει το υπάρχον καλώδιο Ugarit προσφέροντας εναλλακτικές διαδρομές μεταξύ των δύο χωρών. Διαθέτει 8 ζεύγη χωρητικότητας 25,6 Tbps και συνδέεται με το σύστημα Alexandros της Cyta παρέχοντας συνδεσιμότητα της Συρίας με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Πρόσφατα η UNIFI (πολυεθνική) έλαβε έγκριση κατασκευής του έργου από το Γραφείο Ελέγχου (OFAC) για μερική άρση του εμπάργκο κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Συρία. Η τρέχουσα κατάσταση λειτουργείας του συστήματος είναι σε αναμονή της πολιτικής εξέλιξης στην Συρία.
Εσωτερική Διασύνδεση Κύπρου
Τεύκρος–Κινύρας Δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών (6×2.5 Gbps) που διασυνδέουν τους τρείς σταθμούς προσαιγιάλωσης στην Κύπρο (Γεροσκήπου, Πεντάσχοινος, Αγία Νάπα). Επιπλέον οι δύο αυτές παράκτιες συνδέσεις προστατεύονται με χερσαίους δακτυλίους αυτό-αποκατάστασης (self-healing rings), ενισχύοντας την αξιοπιστία του συστήματος και διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων.
Διεθνής Διασύνδεση Κύπρου
BlueMed – Υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών (4 ζεύγη) υψηλής χωρητικότητας (25 Tbps /ζεύγος), ανεπτυγμένο από την Sparkles (Telecom Italia), που συνδέει την Ιταλία (Παλέρμο), την Γαλλία (Κορσική), την Ελλάδα (Χανιά), την Κύπρο (Γεροσκήπου), το Ισραήλ (Τελ Αβίβ) και την Ιορδανία (Aqaba). Το υποσύστημα αυτό είναι μέρος του Blue & Raman συστήματος καλωδίων οπτικών ινών (16 ζεύγη), σε συνεργασία με την Google και άλλους παρόχους. Το καλώδιο Raman συνδέει την Ιορδανία(Aqaba), την Σαουδική Αραβία, το Ομάν και την Ινδία (Βομβάη). Η Google συνεργάζεται με την Sparkle για το κομμάτι BlueMed και την Omantel για το Raman.
Πρόσφατα, στις 4 Φεβρουαρίου 2025 στο Dubai, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Sparkle και Cyta για την προσαιγιάλωση του καλωδίου διακλάδωσης BlueMed στον σταθμό στην Γεροσκήπου. Σημαντικό γεγονός που θα ενισχύσει την συνδεσιμότητα της χώρας με την Ιταλία, την Ελλάδα, άλλες Μεσογειακές χώρες και τον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο μέχρι την Ινδία.
Ενεργειακές Διευκολύνσεις Κυπριακής ΑΟΖ
Ποσειδώνας – Υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Radius Oceanic Communications και της Cyta και επεκτείνεται 800χμ περιβάλλοντας την ΑΟΖ της Κύπρου. Συνδέεται με τους σταθμούς προσαιγιάλωσης Πεντάσχοινου και Γεροσκήπου δημιουργώντας ένα δακτύλιο αυτό-αποκατάστασης (self-healing ring). Τέθηκε σε λειτουργία το 2014 και εξυπηρετεί τις ανάγκες του ενεργειακού τομέα, διευκολύνοντας την εκμετάλλευση των αδειοδοτημένων οικοπέδων της.
Δορυφορικό Δίκτυο
Η Cytaglobal λειτουργεί ένα ανεπτυγμένο δορυφορικό δίκτυο με τρείς τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς και 30 κύριες δορυφορικές κεραίες που λειτουργούν σε διάφορες ζώνες συχνοτήτων.
Σταθμός Μακάριος – Οι κύριες εγκαταστάσεις βρίσκονται στον επίγειο δορυφορικό σταθμό Μακάριος σε στρατηγική τοποθεσία με πλήρη ορατότητα του γεωστατικού τόξου από τον Ατλαντικό έως τον Ινδικό Ωκεανό, προσφέροντας πρόσβαση από την Αμερική έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Οι άλλοι δύο σταθμοί Ερμής και Πέρα χρησιμοποιούνται ως εφεδρεία/ενίσχυση για σκοπούς αποκατάστασης από καταστροφές. Επιπλέον η Iris Gateway Satellite (θυγατρική cyta), που εδρεύει στον σταθμό Μακάριος, προσφέρει υπηρεσίες που συνδυάζουν ένα υβριδικό σύστημα δορυφορικών και οπτικών ινών. Το 2023 ο παγκόσμιος δορυφορικός φορέας ABS σε συνεργασία με την Cyta μετάφερε τις υπηρεσίες του στον σταθμό Μακάριος (Tier-4).
Τέλος η συνεχής τεχνολογική αναβάθμιση της Cyta περιλαμβάνει την δημιουργία σύγχρονου/πράσινου Κέντρου Δεδομένων, με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην προσφορά υπηρεσιών δημόσιου υπολογιστικού νέφους (cloud). Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των υποσχόμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από τις εταιρείες ExxonMobil/Qatar Energy, Eni/Total, Chevron/Shell/NewMed Energy και τις στρατηγικέςσυμμαχίες με Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, καθιστούν την Κύπρο σημαντικό εταίρο της ΕΕ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Αντιπρόεδρος ΔΣ CYTA – spyrospetousis.blogspot.com