Πρόεδρος ΔΕΟΚ
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή
Το 2025 θα είναι γεμάτο από προκλήσεις και ζητήματα μεγάλης σημασίας για διάφορους τομείς, χωρίς να εξαιρείται και ο τομέας της εργασίας. Ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, αντιμέτωπος με κινδύνους. Γι’ αυτό και χρειάζονται ορθά βήματα και αποφάσεις για προστασία του, πρωτίστως από πλευράς Κυβέρνησης. Βασική αρχή που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως μια κοινωνία για να είναι δίκαιη, ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται δίκαια, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι η αλλαγή του ισοζυγίου αυτού, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην άκρως ανησυχητική συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αυτό και αρκετές άλλες στρεβλώσεις ανησυχούν έντονα τη ΔΕΟΚ, η οποία έχει συγκεκριμένες προτάσεις για διορθώσεις.
Ένας βασικός δεκάλογος ζητημάτων πρώτης γραμμής, τα οποία θεωρούμε πως πρέπει να τροχοδρομηθούν από πλευράς Κυβέρνησης είναι:
1. Προστασία πολιτών από την αισχροκέρδεια: Πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της Κυβέρνησης. Οφείλει να φροντίσει όπως αναγκαία προϊόντα και υπηρεσίες (π.χ. ηλεκτρισμός, θέρμανση, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης) θα φτάνουν στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά σε τιμές λογικές. Χρειάζεται στοχευμένη επιχορήγηση σε προϊόντα. Πρόσφατα η Κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ωστόσο χρειάζεται να επεκταθούν.
2. Αναβάθμιση της αγοραστικής αξίας μισθών και ενίσχυση της ζήτησης: Είναι υψίστης σημασίας για εμάς η βελτίωση των μισθών. Αυτό σε συνδυασμό με την πάταξη της αισχροκέρδειας θα ενισχύσει σημαντικά τα νοικοκυριά.
3. Ανάγκη προστασίας εργασιακών σχέσεων που έχουν απορρυθμιστεί. Παλαιότερα, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν οργανωμένα στις συντεχνίες και απολάμβαναν τα ωφελήματα. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό έχει συρρικνωθεί. Και σε αυτό το σημείο έχει ρόλο να επιτελέσει η Κυβέρνηση. Πρέπει – με βάση την οδηγία της ΕΕ για ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων ώστε το ποσοστό των εργαζομένων που είναι σε αυτές να φτάνει το 80% – να ετοιμάσει οδικό χάρτη με δράσεις που θα συμβάλουν στο να φτάσουμε το ποσοστό αυτό. Παράλληλα, ο βασικός μισθός πρέπει τέλος του 2025 να επαναξιολογηθεί και να ξεκαθαρίσει η ωριαία απόδοσή του. Στον κατώτατο μισθό να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως το κόστος ζωής, ωφελήματα όπως 13ος μισθός, πληρωμένες αργίες κ.λπ.
4. ΑΤΑ: Τώρα αποδίδεται στα 2/3 της (ποσοστό 66,7%). Θυμίζουμε τη συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας (ΥΕΚΑ) όπως εντός 2025 καταλήξουμε σε οριστική διευθέτηση στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ. Η δική μας θέση ξεκάθαρη: Ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να αποδίδεται στο 100%, να διευρυνθεί και να καλύπτει περισσότερους εργαζόμενους.
5. Συνταξιοδοτικό: Είναι σε εκκρεμότητα ο διάλογος για την αναλογιστική ελάφρυνση του 12% και καλούμε τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει τάχιστα. Συμφωνούμε με την εισήγηση της Κυβέρνησης, με κάποιες βελτιώσεις. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει και διάλογος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση κι ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες συνταξιούχων και μελλοντικών συνταξιούχων.
6. Σωστή διαχείριση απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών: Τα τελευταία χρόνια με μονομερείς κινήσεις των κυβερνώντων και κυρίως της προηγούμενης Κυβέρνησης, έχουν αλλάξει τα κριτήρια. Με τυπικές διαδικασίες και χωρίς δίκαιους όρους εργασίας έρχονται εργαζόμενοι από τρίτες χώρες για τους οποίους αμφισβητούμε την αναγκαιότητα τέτοιου μεγάλου αριθμού. Το ΥΕΚΑ άρχισε διάλογο για το ζήτημα, ωστόσο δεν έγιναν αρκετά βήματα.
7. Παράνομη, αδήλωτη εργασία: Η αύξηση της μας προβληματίζει. Σήμερα ανέρχεται στο 13% και στο 25% στον κατασκευαστικό τομέα. Συντελείται μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.
8. Πρέπει να κατανοήσουμε πως τα δεδομένα στην αγορά εργασίας αλλάζουν. Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση εργαζομένων για απόκτηση δεξιοτήτων.
9. Επίκειται η φορολογική μεταρρύθμιση, ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες και θα υπάρξουν ελαφρύνσεις των οικονομικά αδύναμων.
10. Στεγαστικό: Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Κυβέρνησης για δράσεις που να κάνουν την απόκτηση στέγης πιο προσιτή, κυρίως για τους νέους.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω πως αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση – και είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρμόδιου Υπουργού – για δράσεις που θα ενισχύουν τους αδύναμους και χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Κι αυτό όχι μόνο μέσω πολιτικών παραχώρησης επιδομάτων αλλά μέσω ενίσχυσης των όρων απασχόλησης, της διασφάλισης και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κυρίως ενίσχυσης των μισθών. Δεν πρέπει να ικανοποιούνται μόνο οι εργοδότες αλλά να προστατεύονται και να ευημερούν και οι εργαζόμενοι.
Από πλευράς ΔΕΟΚ διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και να συμβάλλουμε εποικοδομητικά σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διασφάλισης των δικαιωμάτων τους. Καλούμε τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στις συντεχνίες τους, όπως οι συντεχνίες στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους.