Γενική Γραμματέας ΠΕΟ

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή

Το 2025 μπαίνει με πιο βασικό χαρακτηριστικό τις γεωπολιτικές αναταράξεις, αναταράξεις που γίνονται ακόμα πιο έντονες με τα τελευταία γεγονότα στη Συρία. Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία είναι ανησυχητικές. Στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία, δυο χώρες με καθοριστικό αποτύπωμα στην οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι θετικές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία και για το 2025 δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον.

Φυσικά για τους εργαζόμενους και την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας οι θετικοί δείκτες δεν σημαίνουν και αυτόματη μετατροπή σε θετικό αποτύπωμα σε ότι αφορά το εισόδημα τους και την ποιότητα ζωής τους.

Όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για ένα έστω υποφερτό καταμερισμό του παραγόμενου πλούτου μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου.

Μετά από μια δεκαετή ανοδική πορεία της κυπριακής οικονομίας που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τα βασικά οικονομικά μεγέθη, με κριτήριο την αγοραστική δύναμη του ΑΕΠ ανά κάτοικο η Κύπρος είναι στην 12η θέση, βρίσκεται στην 19η θέση με κριτήριο την αγοραστική δύναμη των αποδοχών ανά μισθωτό και στην 22η με κριτήριο το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ.

Είναι προφανές, ότι το κεφάλαιο και σε εποχές ψηλής ανάπτυξης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ψηλή κερδοφορία και η υπερσυσσώρευση κερδών που αποκόμισε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσπαθεί να μονιμοποιήσει τα κέρδη του μέσα από τις πολιτικές της υποτίμησης της εργασίας της μη εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, της προώθησης αρρύθμιστων μορφών εργασίας.

Είναι λοιπόν καθοριστικό για τον στόχο της βελτίωσης της κατανομής του παραγόμενου πλούτου και της σμίκρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων και το 2025 οι προτεραιότητες μας να συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε δύο βασικούς άξονες:

● Πρώτον σε μέτρα που βελτιώνουν τις πραγματικές απολαβές των εργαζομένων συνδυασμένων με μέτρα που να θέτουν φραγμό στην φτηνή χωρίς βασικά δικαιώματα εργασία.

● Δεύτερο σε μέτρα που να οδηγούν σε μια πιο δίκαιη ανακατανομή των δημόσιων πόρων για άσκηση πολιτικής και μέτρων στήριξης χαμηλομεσαίων και των ευάλωτων ομάδων.

Στην βάση αυτών των αξόνων εξειδικεύονται και οι στόχοι μας για το 2025.

Διεκδικούμε αυξήσεις που να οδηγούν στην ουσιαστική βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων με ιδιαίτερη προσοχή στους χαμηλά αμειβόμενους και στους μισθούς πρόσληψης.

Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων της ΠΕΟ είναι και η προώθηση του στόχου για εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι κατώτατοι μισθοί και τα βασικά ωφελήματα που περιέχονται στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες ανά κλάδο καθώς και η επέκταση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε νέους κλάδους.

Διεκδικούμε επίσης αλλαγές στο διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό με συμπερίληψη σε αυτό ελάχιστων δικαιωμάτων όπως ΑΤΑ, ωριαία απόδοση, 13ος μισθός, υπερωριακή αποζημίωση.

Ψηλά στις προτεραιότητες της ΠΕΟ για το 2025 βρίσκεται η επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% της απόδοσής της, αλλά και η επέκτασή της έτσι που να καλύψει όλους τους εργαζόμενους. 

Διεκδικούμε παράλληλα αλλαγές στην στρατηγική απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες έτσι που οι άδειες εργασίες να δίνονται μόνο εφ’ όσον υπάρχει και εφαρμόζεται συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Το 2025 θα μπει στα βαθιά και η συζήτηση για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.  Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί το θέμα του 12%.  Υποβάλλαμε αντιπρόταση στην πρόταση που μας κατάθεσε το Υπουργείο, υπήρξε δέσμευση για συζήτηση κάτι που δεν έγινε. Το θέμα του 12% είναι ξεχωριστό από την γενική συζήτηση για την μεταρρύθμιση και πρέπει να υπάρξει ρύθμιση το συντομότερο.

Σε ότι αφορά την συνολική μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να στοχεύει στην διασφάλιση επαρκών αξιοπρεπών συντάξεων για όλους, να επιλύει το πρόβλημα του χρέους του κράτους στο ΤΚΑ, να οδηγεί στην διεύρυνση των ταμείων προνοίας ως του βασικού στοιχείου του δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα. 

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να κλείσει το 2025, μεταρρύθμιση που πρέπει να οδηγεί σε ένα πιο δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.

Με την ακρίβεια να παραμένει, παρά την πτώση του πληθωρισμού, εξακολουθεί να είναι στο πεδίο της δράσης μας η διεκδίκηση μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα στον τομέα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.  Χρειάζεται επίσης να υπάρξει κατάληξη στον εκσυγχρονισμό της επιδοματικής πολιτικής με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων  και του ύψους όλων των κοινωνικών επιδομάτων.