Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή
Παίρνοντας τη σκυτάλη από το 2024 το οποίο χαρακτηρίζεται από ψηλό ρυθμό ανάπτυξης με τους κυριότερους μακροοικονομικούς δείκτες να κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκτιμά ότι το 2025 η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να πορεύεται ανοδικά σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, αλλά και σημαντικών ευκαιριών, που προσφέρουν δυνατότητες για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και βιωσιμότητα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η πολύ καλή προσπάθεια που καταβάλλεται από τις παραγωγικές δυνάμεις αλλά και από την κυβέρνηση με συνετή δημοσιονομική πολιτική, αναγνωρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και από τον διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Moody’s ο οποίος προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια ξαναμπαίνει σε επενδυτική βαθμίδα A3, με σταθερή προοπτική. Αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της εμπιστοσύνης από τις αγορές, με επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες.
Το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2,8%, ο πληθωρισμός να περιοριστεί στο 2,1% ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 4,8% του εργατικού δυναμικού. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα που αναμένεται να επιτευχθεί, θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, γύρω στο 60%, μείωση η οποία θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσίαση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και στη συνεχή σημαντική αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η οικονομία μας είναι η σταθεροποίηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας καθότι επηρεάζουν αλυσιδωτά την οικονομία και υπογραμμίζουν την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις. Η συνεχώς αυξανόμενη πίεση για υιοθέτηση νέων ενεργειακών πρακτικών, σε συνδυασμό με το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, καθιστούν επιτακτική την επένδυση σε πράσινες τεχνολογίες. Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου μέσω της υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου Great sea Interconnector. Αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση, με επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί επίσης και η συνεχιζόμενη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Για να μπορέσει η οικονομία να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, χωρίς περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και με τρόπο που να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες.
Ο πολυαναμενόμενος φορολογικός μετασχηματισμός, ο οποίος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, θα πρέπει να αποτελεί μέρος του ευρύτερου σύγχρονου οικονομικού μοντέλου το οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μέσα από μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές. Το νέο φορολογικό σύστημα που θα προκύψει θα πρέπει να είναι σύγχρονο, απλό στο σχεδιασμό, εύκολο στην εφαρμογή, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και να συμβάλλει στην καθιέρωση της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
Η συνεχής προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων αποτελεί για την ΟΕΒ θέμα ύψιστης σημασίας για την ενδυνάμωση ανάκαμψη της οικονομίας, την απασχόληση και κυρίως για την οικοδόμηση ενός αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου που να μπορεί διαχρονικά να αντεπεξέρχεται σε κρίσεις, γι’ αυτό και επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί όπως η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Σε ότι αφορά εργασιακά ζητήματα, το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο δείκτης πληθωρισμού δεν μπορεί από μόνος του να καθορίζει τον δείκτη της ΑΤΑ. Πρέπει να διαμορφωθεί φόρμουλα που θα περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της παραγωγικότητας και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Το 2025 θα είναι ακόμα ορόσημο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για την ΟΕΒ, καθώς η διασφάλιση επαρκών συνταξιοδοτικών παροχών και η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων αφορά όλους τους πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενους του τόπου.
Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η κυπριακή οικονομία έχει τη δυνατότητα να σημειώσει σημαντική πρόοδο εάν υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρονται από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία της κοινωνίας.