Υφυπουργός Έρευνας

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή

Το τέλος του 2024, μας βρίσκει σαφώς πιο έτοιμους απ’ ότι είμασταν ένα χρόνο πριν, ως προς τη δυνατότητα μας να υλοποιήσουμε σημαντικά βήματα για να πετύχουμε το στόχο της ουσιαστικής μετάβασης σε ένα κράτος σύγχρονο και ψηφιακά έτοιμο, που αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κατά το 2024, πετύχαμε αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προαναγγείλει τον Ιανουάριο κατά τον ετήσιο προγραμματισμό διακυβέρνησης για το 2024 και παράλληλα θέσαμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε το 2025 σε ένα πολυδιάστατο ψηφιακό πρόγραμμα που στοχεύει πρωτίστως στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η προσέγγιση μας εστιάζεται στην αναγνώριση ότι η γραφειοκρατία είναι πρωτίστως θέμα που αφορά τις διαδικασίες, τους κανονισμούς και τις δομές που διέπουν τη λειτουργία των οργανισμών και των κυβερνήσεων. Σε στενή συνεργασία λοιπόν με τους υπόλοιπους φορείς,  Υπουργεία και Υφυπουργεία, ακολουθούμε μια πραγματιστική προσέγγιση, σχεδιάζοντας λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν εξελικτικά και που στοχεύουν στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων που θα βελτιώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες του δημοσίου, με ουσιαστικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες.

Κεντρικός πυλώνας των ενεργειών μας για το 2025, το πρόγραμμα πλαίσιο “Ψηφιακός Πολίτης”,  που εγκαινιάσαμε το 2024. Αυτό αποτελείται από 4 δράσεις:

– Την εφαρμογή “Ψηφιακός Πολίτης”, όπου κατά το 2025, και πέραν της διαλειτουργικότητας με την αντίστοιχή εφαρμογή της Ελληνικής Κυβέρνησης, εξελικτικά θα διευρύνουμε την λειτουργικότητα και τη χρησιμότητα της, με την προσθήκη νέων εγγράφων και δυνατοτήτων.

– Το εργαλείο παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης “Ψηφιακός Βοηθός” που σταδιακά θα επεκτείνεται ώστε να μπορεί να «συνομιλεί» και να δίνει πληροφορίες σε επιπλέον κατηγορίες θεμάτων, με γνώμονα πάντα τα κυριότερα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.

– Την κεντρική κυβερνητική πύλη (gov.cy), όπου περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες θα γίνονται σταδιακά διαθέσιμες για τους πολίτες, στη βάση σύγχρονων προτύπων και πολιτοκεντρικής φιλοσοφίας. Παράδειγμα η ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών όλων των βαθμίδων χωρίς φυσική παρουσία, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης σχολικών μονάδων, που τίθεται σε λειτουργία από τον Ιανουάριο 2025.

– Την ηλεκτρονική ταυτότητα (eID) της Κυπριακής Δημοκρατίας με το όνομα IDMe.cy, με δυνατότητα για ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων. Η επιδότηση των πρώτων 100Κ eIDs σε Κύπριους πολίτες, ξεκινά από τον Ιανουάριο 2025. Σημαντικός αριθμός υπηρεσιών που αφορούν αιτήσεις για επιδόματα και άλλες υπηρεσίες, θα είναι πλέον εφικτό να υπογραφούν ηλεκτρονικά σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων (π.χ. PDF) και να σταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα αρμόδια δημόσια τμήματα, αποφεύγοντας την ανάγκη για φυσική παρουσία.

Παράλληλα, προχωρούμε με την υλοποίηση σημαντικών πληροφοριακών συστημάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και θα ψηφιοποιήσουν μεγάλο μέρος των εργασιών του δημοσίου και των βασικών κρατικών υπηρεσιών, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025 και το 2026. Πρόκειται για ένα απαιτητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την ίδια ώρα, τολμούμε να αγγίξουμε τις κακές πρακτικές που ταλανίζουν τη δημόσια διοίκηση για χρόνια, εκσυγχρονίζοντας τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τεχνολογικά έργα και εφαρμόζοντας πολιτικές και μηχανισμούς για τον ομοιόμορφο σχεδιασμό και υλοποίηση συστημάτων πληροφορικής. Το 2025, θα αποτελέσει σε αυτό το πλαίσιο χρονιά ορόσημο για την εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής των συστημάτων του Δημοσίου, με τη εισαγωγή της πολιτικής Cloud-first, που οδηγεί σε υλοποίηση συστημάτων με βάση σύγχρονες τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους.

Αν και η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι γεμάτη προοπτικές, δεν λείπουν και οι προκλήσεις. Η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον από τις κρισιμότερες παραμέτρους, όχι μόνο για την προστασία των συστημάτων και δεδομένων, αλλά και για την εμπιστοσύνη των πολιτών στην τεχνολογία. Το 2025, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 στην εθνική νομοθεσία, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο προστασίας των κρίσιμων υποδομών του κράτους, ενώ για πρώτη φορά επενδύουμε σημαντικά ποσά για την ενίσχυση των μηχανισμών κυβερνο-άμυνας στα συστήματα της κρατικής μηχανής.

Πέραν όμως από την τεχνολογική αναβάθμιση, εξίσου σημαντική είναι η ανθρωποκεντρική διάσταση των ψηφιακών μας πολιτικών. Να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την ψηφιακή εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε πετύχει το στόχο για γρήγορο ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων -κινητής και σταθερής συνδεσιμότητας-, σε κάθε κατοικημένη γωνιά της Κύπρου, ενώ συνεχίζουμε σε συνεργασία με την ΑνΑΔ και το ΚΕΠΑ να προσφέρουμε προγράμματα κατάρτισης σε πολίτες, τόσο γενικής φύσεως, όσο και για την χρήση συγκεκριμένων ψηφιακών λύσεων που υλοποιούμε.

Πέραν από το ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, αναγνωρίζουμε τη δυναμική που δημιουργείται ώστε να προχωρήσουμε με ουσιαστικά βήματα προς το στόχο η Κύπρος να καταστεί ένας τεχνολογικός προορισμός και περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας και καινοτομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουμε έμφαση σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής αναβάθμισης, εστιάζοντας παράλληλα στη διασύνδεση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας με την ερευνητική κοινότητα, καθώς και στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση ανακοινώσαμε την περασμένη βδομάδα, την επαναπροκήρυξη του σχεδίου Startup Visa από την 1η Ιανουαρίου 2025. Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε το 2025, ειδικότερα στο κεφάλαιο τεχνητής νοημοσύνης, με την σύσταση ενός εθνικού ΑΙ Taskforce και τη χρηματοδότηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη για επίλυση προβλημάτων του κράτους.

Το 2024 κάναμε την αρχή. Το 2025 προχωρούμε με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα, μεθοδικότητα και ορθό τεχνικό σχεδιασμό για μία ψηφιακή μετάβαση, επωφελή για όλους.