Η επιμονή των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), τα οποία με συνεχή δημοσιεύματα ανέδειξαν και συντήρησαν το θέμα, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση να βάλει επιτέλους πίεση στις ποδοσφαιρικές εταιρείες για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, είτε αυτές αφορούν κοινωνικές ασφαλίσεις, είτε φορολογικές οφειλές.
Εντάξει, τα ΜΜΕ δεν επιζητούν να πάρουν τα εύσημα, καθώς έκαναν απλά τη δουλειά τους. Με τη βοήθεια και μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, έγινε δυνατό να αλλάξουν κάποιοι νοοτροπίες και το κράτος να αναλάβει δημοσίως δεσμεύσεις ότι θα εφαρμόσει τους νόμους, καθώς εδώ και δεκαετίες, λόγω της δύναμης της κερκίδας (δηλαδή των ψήφων), κάποια σωματεία ήταν βασιλικότερα του βασιλέως.
Για δεκαετίες το κράτος έκανε πλάτες στα σωματεία, διαγράφοντάς τους οφειλές, χαρίζοντας τους τόκους και επιβαρύνσεις, προσφέροντας τους σχέδια αποπληρωμής τα οποία δεν εφάρμοζαν και τους παραχωρούσε τις σχετικές βεβαιώσεις πως πληρούν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ (ενώ δεν τα πληρούσαν), για να μην μπουν σε περιπέτειες στο κυπριακό πρωτάθλημα αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Έγινε επίσης δυνατό να πειστούν σωματεία να κάνουν το αυτονόητο, να καταθέσουν προτάσεις για να πληρώσουν τις οφειλές τους, όπως πράττει η πλειοψηφία των πολιτών. Η επιμονή των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης συνέβαλε για να προχωρήσουν τα πέντε σωματεία στη σχετική πρόταση που υπέβαλαν στον Έφορο Φορολογίας, για να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους οφειλές και όχι μόνο. Κάτι που έπρεπε να πράξουν εδώ και αρκετούς μήνες, δηλαδή, να απευθυνθούν στον Έφορο, να καταβάλουν ένα μέρος των νέων οφειλών που δημιούργησαν και παράλληλα να αρχίσουν να εξοφλούν και τις υπόλοιπες οφειλές.
Οι ομάδες, με την πλειοψηφία από αυτές να είναι εταιρείες με μεγάλους προϋπολογισμούς και χρυσά συμβόλαια ποδοσφαιριστών, θα πρέπει να κατανοήσουν πως είναι προς όφελος τους να πληρώνουν τις οφειλές τους καθώς θα μπορούν να κάνουν καλύτερους προγραμματισμούς. Παράλληλα, όταν εξοφλήσουν τις οφειλές που έχουν προς το κράτος, θα έχουν και επιπρόσθετα έσοδα από την αύξηση του φόρου του στοιχήματος στο 5%. Συνεπώς, τα οφέλη των ποδοσφαιρικών εταιρειών θα είναι μεγαλύτερα.
Πάντως, η συζήτηση για τα χρέη των σωματείων έφερε στο φως μια κόντρα μεταξύ των ομάδων, δείχνοντας τι επικρατεί στους κύκλους του ποδοσφαίρου. Δείχνει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι αγγελικά πλασμένο. Πρόκειται για μια κόντρα που αφορά τους ίδιους και δεν αφορά καθόλου στις προσπάθειες που γίνονται για εξόφληση των οφειλών τους.
Μέχρι να αρχίσουν τα σωματεία να πληρώνουν υπάρχει κάποια καχυποψία από όλους μας, η οποία μάλιστα δικαιολογείται λόγω των κακών πρακτικών του παρελθόντος. Η Κυβέρνηση είναι δεδομένο πως θα αποδεχθεί την πρόταση που έκαναν οι ποδοσφαιρικές εταιρείες, ίσως με κάποιες διαφοροποιήσεις. Επίσης, είναι δεδομένο πως θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση του σχεδίου, κυρίως στον αριθμό των δόσεων. Είναι στο χέρι της εκτελεστικής εξουσίας να παραμείνει αμείλικτη και να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες. Θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την πορεία εφαρμογής του σχεδίου και παράλληλα κάθε τρίμηνο να προχωρεί σε ανακοινώσεις για τη συμμόρφωση των σωματείων.
Με τη διαφάνεια, την παρακολούθηση του σχεδίου και την εφαρμογή των νόμων θα μπει μια τάξη. Τα ΜΜΕ, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το θέμα και θα προχωρούν σε δημοσιεύματα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και στην πράξη ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα αντιμετωπίζονται ισότιμα.