Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή

Φαίνεται ότι από χρόνο σε χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν και φυσικά δεν ευκολύνουν μια σωστή γνώμη για τα μέλλοντα.

Ξεκινώ όμως, από κάτι θετικό, ότι δηλαδή η οικονομία της Κύπρου βαδίζει στο σωστό δρόμο, κάτι που δηλώνουν και οι σημαντικότεροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης των οικονομιών των χωρών.

Κοιτάζοντας τον άμεσο μας περίγυρο, την Ενωμένη Ευρώπη δηλαδή, βρίσκουμε τις δύο μεγάλες κινητήριες οικονομικές δυνάμεις, την Γερμανία και την Γαλλία, σε εντελώς απορυθμισμένη θέση, απ’ όπου φυσικά δεν μπορούμε να αντλήσουμε κουράγιο και θάρρος για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το πολεμικό περιβάλλον, η πολεμική κατάσταση δηλαδή που μας περιστοιχίζει στην περιοχή, δεν εμπνέει και μεγάλη αισιοδοξία σε κανένα.

Θέλω ακόμα να αναφέρω, ότι και η Κίνα έχει σκουντουφλήσει στην ανάπτυξη της με ότι αυτό συνεπάγεται. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τον οικονομικό «πόλεμο» που θα γίνει κυρίως με την προσεχή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αν επανέλθω στις χώρες όπου διεξάγεται πόλεμος, την Ουκρανία και συναφώς και τη Ρωσία, οι αγορές οι δικές μας έχουν πληγεί για δεύτερη και τρίτη χρονιά χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό τέλος των πολεμικών συρράξεων.

Η ταυτόχρονη ανασφάλεια της Συρίας που επηρεάζει και γειτονικές χώρες, επίσης, δυσκολεύει μέρος των εξαγωγών της εταιρείας μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Medochemie διεξάγει τις δικές της μάχες και χωρίς να γίνομαι υπερβολικά αισιόδοξος προβλέπω αυξήσεις των εξαγωγών μας στις υγιείς αγορές που έχουν μείνει αλώβητες.

Αυτό που πρέπει όμως να γίνει και εδώ, για το οποίο χρειάζονται κυβερνητικές αποφάσεις, είναι όπως δοθούν κίνητρα στην φαρμακοβιομηχανία, παρόμοια με αυτά που φρόντισε η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα και τα οποία έχουν ανεβάσει τις σχεδόν ανύπαρκτες εξαγωγές της Ελλάδας σε αρκετά ψηλά επίπεδα.

Τα κίνητρα τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν έχουν ήδη εκφραστεί από τις οργανώσεις των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών προς τους αρμόδιους φορείς.

Στο μεταξύ, πρέπει να παρατηρήσω, ότι τα έξοδα που έχουμε στα κυπριακά μας εργοστάσια, αυξάνονται μέρα με την μέρα προεξάρχοντος του κόστους του ηλεκτρισμού, αλλά και τη διαφοροποίηση των μισθών προς τα πάνω μεταξύ άλλων με την επανεισαγωγή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Όπως και παλαιότερα έχω αναφέρει, ορισμένα χαμηλής τιμής προϊόντα, δεν μπορούν πλέον να παραχθούν στην Κύπρο, κάτι που μας αναγκάζει να τα παράγουμε εκτός.

Η παρασκευή νέων προϊόντων, αλλά και ολότελα καινούργιων ειδών φαρμάκων, θα μπορέσει να ανεβάσει περισσότερο τις εξαγωγές μας σε πολλές αγορές του κόσμου.

Εξάλλου, η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης για τρόπους υπεύθυνης και συντομότερης παραγωγικής διαδικασίας, άρχισε να εισάγεται σε αρκετά από τα εργοστάσια μας.

Ένα άλλο κεφάλαιο που μας προσδιορίζει και θα παίξει ένα αυξανόμενο ρόλο τα επόμενα χρόνια, είναι η προσιτή μας παραγωγή βασικών προϊόντων – αντιβιοτικών, αντιφλεγμονωδών και άλλων – που κυρίως ζητούνται από χώρες της Ε.Ε. για να καλύπτουν ελλείματα κυρίως των τοπικών βιομηχανιών τους.

Αν το κράτος ερχόταν αρωγός στην κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, θα μπορούσα με σχετική ευκολία να προβλέψω τον διπλασιασμό των εξαγωγών φαρμάκων, γεγονός που θα μας καθιστούσε μια υπολογίσιμη και σταθερή δύναμη στο ΑΕΠ της νήσου.