Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρισμού, η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Λεμεσού-Πάφου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεντακώμου, την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής και τον ΜΚΟ Together Cyprus, προχώρησε στον καθαρισμό μιας από τις ωραιότερες παραλίες της Κύπρου, της παραλίας Ακτής του Κυβερνήτη στη Λεμεσό. 

Μετέπειτα ακολούθησε η  εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τη σημασία των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη σημασία των κριτήριων του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG). Το διαδραστικό σεμινάριο υλοποιήθηκε από τον γράφοντα, υπεύθυνο ΕΚΕ στη μη κυβερνητική οργάνωση Together Cyprus.

Αρχικά δήλωσα ότι η εκδήλωση υπενθυμίζει το βάρος που έχουν οι εταιρείες να μεταδώσουν  τη σημαντικότητα της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως επίσης και την υποχρέωση των εταιρειών  να συμμορφώνονται με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες.

Η συγκεκριμένη οδηγία είναι υπενθύμιση ότι οι εταιρείες αλλά και ως κοινωνία γενικότερα  θα πρέπει να αναπτύσσουμε μια κουλτούρα υπευθυνότητας με δράσεις βιώσιμής ανάπτυξης που θα διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας και να προστατεύει το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου συζητήθηκε με τους συμμετέχοντες η ευρωπαϊκή έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης 2023-2024, η οποία κατατάσσει τις χώρες με τη συνολική πρόοδο προς την επίτευξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Οι χώρες κατατάσσονται με βάση τη συνολική βαθμολογία τους. Η βαθμολογία μπορεί να ερμηνευθεί ως ποσοστό επίτευξης SDG. Η βαθμολογία 100 δείχνει ότι έχουν επιτευχθεί όλοι οι ΣΒΑ. Η έρευνα κατατάσσει την Κύπρο στην 32η θέση από τις 34 χώρες, με συνολική βαθμολογία 61.02%.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρόλο που αντανακλούν τους Εθνικούς Στόχους ανά χώρα, μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από τις εταιρείες για  να δημιουργήσουν δράσεις που θα εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι εταιρείες να εντάξουν  τα κριτήρια του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG) ώστε να συμβάλλουν σε θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες πρέπει να εστιάζουν στη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, να ενισχύουν τις κοινωνικές πρωτοβουλίες για ισότητα και ίσα δικαιώματα και να προάγουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, διαμορφώνουν μια κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους να συνεισφέρουν ενεργά στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι επόμενες γενιές θα αναπτύξουν μια κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης, κατανοώντας τη σημασία της επίτευξης των στόχων αυτών, όπως η ανακύκλωση, τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα και η συνεργασία για την κοινή ευημερία.

Τόνισα  στους συμμετέχοντες ότι το 2024 κρίνεται χρονιά ορόσημο για τις κυπριακές επιχειρήσεις καθώς ετοιμάζονται για να συμμορφωθούν και με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.

Εν κατακλείδι, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και  τα κριτήρια  του περιβάλλοντος της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESGs) αποτελούν οδηγό για την δημιουργία μιας κουλτούρας βιώσιμης ανάπτυξης προς τις επόμενες γενιές. Η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων  θα  βοηθήσει τις εταιρείες να συμμορφωθούν πιο εύκολα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για υποβολή εκθέσεων αναφοράς αειφορίας, και να συνεισφέρουν στις προσπάθειές να βελτιωθεί η θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή έκθεση βιωσιμότητας.

Είναι λοιπόν στο χέρι όλων μας να συμβάλλουμε στην δημιουργία κουλτούρας βιώσιμης ανάπτυξης έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Πάνος Δημήτριου

Head of Corporate Social Responsibility (CSR) Together Cyprus

CSR, ESGs, CSRD & Sustainability Expert