Ο όρος «αεροπορία» χρησιμοποιείται κατά τρόπο όπου περιγράφει περισσότερο την αεροπορική μεταφορά και την αεροπορική δια συνδεσιμότητα η οποία πραγματοποιείται μέσω αεροσκάφους και εξυπηρετεί κυρίως επιβάτες για τη μετάβαση τους από μια πόλη σε άλλη ή από μια χώρα σε άλλη.
Παράλληλα η αεροπορική βιομηχανία, μπορεί να περιγράψει τις βιομηχανίες οι οποίες εμπεριέχουν δραστηριότητες οι οποίες εξαπλώνονται σε ολόκληρο τα φάσμα της αεροπορικής βιομηχανίας.
Οι όροι «αεροπορική βιομηχανία» και «βιομηχανία αεροπορικών εταιρειών» θεωρούνται μερικές φορές ως εναλλάξιμοι, αλλά στην πραγματικότητα περιγράφουν διαφορετικά πράγματα. Μια αεροπορική εταιρεία είναι μια επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες αεροπορικής μεταφοράς για άτομα ή φορτία, με τον αεροπορικό κλάδο να είναι ο συλλογικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτές τις εταιρείες.
Ωστόσο, η αεροπορική βιομηχανία αποτελεί μόνο ένα μέρος της ευρύτερης αεροπορικής βιομηχανίας. Εκτός από τις αεροπορικές εταιρείες, ο κλάδος των αερομεταφορών περιλαμβάνει κατασκευαστές αεροσκαφών, ερευνητές, ειδικούς αεροπορικής ασφάλειας, συντήρηση αεροσκαφών, επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη στρατιωτική αεροπορία και, όλο και περισσότερο, εταιρείες που σχεδιάζουν, παράγουν ή/και χρησιμοποιούν drones.
Σήμερα, η Κύπρος, με όλες τις εξελίξεις οι οποίες την περιβάλουν στην γύρο περιοχή έχει την πολύ μοναδική ευκαιρία να καταστεί κόμβος για τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος ανάμεσα σε βασικές αγορές όπως αυτές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής σε συνδυασμό με το ότι βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθιστά το νησί ιδανικό κόμβο συντήρησης αεροσκαφών στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και δύναται να είναι πόλος έλξης για τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες αναζητούν χώρο για πλήρη επισκευή και συντήρηση των αεροσκαφών τους.
Η Λάρνακα, και το αεροδρόμιο της, σε συνδυασμό με την έντονη κινητικότητα του Συνδέσμου Aviation («Αεοροπορίας») του ΚΕΒΕ και με την ύπαρξη εταιρείας – μέλους του ΕΒΕΛ η οποία στον τομέα της είναι εξειδικευμένη στην παροχή υπηρεσιών πλήρης συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών, δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες θα προσδώσουν τη δυνατότητα να καταστεί η Λάρνακα και κατά συνέπεια η Κύπρος κόμβος συντήρησης, επισκευής και γενικής επισκευής αεροσκαφών.
Παράλληλα όμως, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναπτυχθούν οι υποδομές εκείνες οι οποίες θα μπορούν να υποδεχτούν μαζικά αεροσκάφη, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών να μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών τα οποία ήδη υπάρχουν και αυξάνονται.
Επομένως, θα πρέπει το ίδιο το κράτος να καταστεί αρωγός για την στήριξη και ενίσχυση του τομέα αυτού καθότι κατέχει βαρυσήμαντο ρόλο να παίξει μέσα από τις αποφάσεις τις οποίες θα πρέπει να πάρει, και οι οποίες θα πρέπει να είναι άμεσες, αποτελεσματικές και χωρίς καθυστερήσεις. Οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις θα αποστερήσουν την ανάπτυξη του τομέα αυτού που έχει να δώσει πολλά σε βάθος χρόνου.
Συνέπεια των πιο πάνω μέσα από την ανάπτυξη του τομέα αυτού, θα δοθεί η προοπτική και η δυνατότητα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξης επαγγελμάτων συναφή με την συντήρηση και γενική επισκευή αεροσκαφών, προσδίδοντας παράλληλα στην οικονομία της Κύπρου μια μακροχρόνια, σταθερή και υγιή ανάπτυξη την οποία η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος επιδιώκει.
Χαράλαμπος Ανδρέου,
Γραμματέας / Διευθυντής
Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας.