Η νέα νομοθεσία Περί Ελέγχου των Ωρών Οδήγησης και Ανάπαυσης των Οδηγών Ορισμένων Οχημάτων και η νομοθεσία Περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας των Εκτελούντων Κινητές Δραστηριότητες Οδικών Μεταφορών, καθορίζουν με σαφήνεια τα διαλείμματα, τον χρόνο εργασίας, την νυκτερινή εργασία και την περίοδο οδήγησης των οδηγών λεωφορείων, με στόχο την ασφαλή μεταφορά επιβατών.
Με βάση τους νόμους αυτούς, ο χρόνος οδήγησης για κάθε οδηγό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες ημερησίως. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα αύξησης του χρόνου αυτού σε 10 ώρες, όμως μόνο 2 φορές τη βδομάδα και νοουμένου ότι δεν υπερβαίνει τις 56 ώρες εβδομαδιαίως και 90 ώρες ανά δεκαπενθήμερο. Νυκτερινή εργασία θεωρείται κάθε εργασία μεταξύ των ωρών 00:00-04:00.
Επιπλέον, με βάση τις νομοθεσίες αυτές, οι οδηγοί πρέπει να ξεκουράζονται για 45 λεπτά μετά από 4,5 ώρες οδήγησης ή να έχουν τουλάχιστον 2 διαλείμματα: το πρώτο για διάρκεια 15 λεπτών και το δεύτερο για 30 λεπτά. Κατά τις πρώτες 6 ώρες εργασίας, ο οδηγός πρέπει να λάβει διάλειμμα τουλάχιστον 30 λεπτών αν το σύνολο εργασίας είναι 6-9 ώρες ή 45 λεπτών αν το σύνολο χρόνου εργασίας είναι άνω των 9 ωρών.
Όσον αφορά την διάρκεια της ανάπαυσης, θα πρέπει εντός 24 ωρών να τηρούνται 11 ώρες ανάπαυσης ή 9 συνεχιζόμενες ώρες ανάπαυσης μέχρι και 3 φορές την εβδομάδα.
Τους τελευταίους μήνες το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων πραγματοποιεί συχνά αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε οδηγούς λεωφορείων με στόχο τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης τους. Για τον σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διοργάνωσε σχετική ημερίδα στα γραφεία της για επεξήγηση των προνοιών της νομοθεσίας για τις ώρες ανάπαυσης οδηγών λεωφορείων και φορτηγών. Στην ημερίδα δόθησαν παραδείγματα καλών πρακτικών για την οργάνωση των ωρών οδήγησης και έγινε εκτενής αναφορά στις υποχρεώσεις για τα φύλλα πορείας που οφείλουν να τηρούν οι οδηγοί κατά τη διάρκεια οδήγησης.
Λόγω, όμως, της τεράστιας έλλειψης σε επαγγελματίες οδηγούς που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, προκύπτουν όλο και πιο συχνά θέματα που άπτονται της σωστής λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους και να μένουν εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο επιβολής εξοντωτικών προστίμων στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται οποιεσδήποτε μικροπαραβάσεις.
Η ΟΕΒ στην προσπάθεια της να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, διαβουλεύτηκε με τους Συνδέσμους-μέλη της (Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Σύνδεσμο Οργανισμών Δημοσίων Μεταφορών) και με επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλο στόλο οχημάτων και έθεσε τόσο γραπτώς αλλά και σε συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών τις ακόλουθες εισηγήσεις:
(α) απλοποίηση διαδικασιών έκδοσης και απόκτησης επαγγελματικής άδειας οδήγησης,
(β) έκδοση επαγγελματικών αδειών οδηγών με χαμηλότερο κόστος,
(γ) πραγματοποίηση εξετάσεων για απόκτηση επαγγελματικής άδειας ανά τρίμηνο, δηλαδή τουλάχιστον 4 φόρες το χρόνο και όχι μια φορά ετησίως όπως συμβαίνει σήμερα,
(δ) οι εξετάσεις να γίνονται και στην αγγλική γλώσσα πέρα από την ελληνική,
(ε) να μην απαιτείται επαγγελματική άδεια οδηγού λεωφορείου για οκταθέσια οχήματα τύπου Α (όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
(στ) να ενταθούν οι προσπάθειες προσέλκυσης οδηγών τουριστικών λεωφορείων από τρίτες χώρες (όπως γίνεται σήμερα στη Μάλτα)
Με συντονισμένες κινήσεις και με την υλοποίηση των πιο πάνω μπορούν να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Mε την απαραίτητη σοβαρότητα μπορούν να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες του τομέα των μέσων μαζικών μεταφορών και θα πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και κυρίως με ασφάλεια για το επιβατικό κοινό.
* Συντονιστής Επιχειρηματικών Συνδέσμων (ΟΕΒ)