Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που με τη λειτουργία του φιλοδοξεί να συμβάλει στον αποτελεσματικό έλεγχο της σωστής λειτουργίας της κυπριακής αγοράς εργασίας, αποτελεί αυτή την εποχή αντικείμενο δημοσίου διαλόγου και διαβούλευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ απασχόλησε και την τελευταία συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) στις 19 Φεβρουαρίου 2024.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής του συστήματος και επενδύει διά μέσου του στον έλεγχο της αγοράς εργασίας, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις εκφράζουν διάφορες επιφυλάξεις. Υποστηρίζουν κυρίως πως το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα δεν είναι φιλικό προς τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να το εφαρμόσουν, καταγράφοντας όλα τα στοιχεία που αφορούν την εργοδότηση του προσωπικού τους.
Μάλιστα, σε μια επίσημη τεχνοκρατική συνεδρία που αφορούσε κυρίως τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, το Υπουργείο Εργασίας υποστήριξε πως το ΕΡΓΑΝΗ 2 είναι φιλικό, πολύ απλό και πολύ εύκολο (κυρίως ως προς τη διαχείριση του), για να εισπράξει την απάντηση από ανώτατο αξιωματούχο της ΟΕΒ ότι, είναι τόσο φιλικό, όσο φιλικό μπορεί να είναι ένα σκυλί Ντόπερμαν.
Η συγκεκριμένη εργοδοτική αντίδραση, αν και είχε τη μορφή χαριτολογήματος, εντούτοις φανερώνει την τεράστια απόσταση και τη σοβαρή διάσταση που χωρίζει το Υπουργείο Εργασίας (ως τον επίσημο φορέα διαχείρισης του ΕΡΓΑΝΗ), με την ΟΕΒ και ευρύτερα τον επιχειρηματικό και εργοδοτικό κόσμο, αφού ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από το ΚΕΒΕ.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα αναμένει ότι με την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος, που θεωρείται σύγχρονο εξελιγμένο σύστημα που ήδη χρησιμοποιείται με αρκετή επιτυχία στην Ελλάδα, θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, θα προστατευθούν αποτελεσματικά τα εργασιακά δικαιώματα και θα περιοριστεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Όπως έγινε ήδη γνωστό και όπως εξήγησε στο ΕΣΣ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, μέσω του ΕΡΓΑΝΗ 2 θα διενεργηθεί απογραφή όλων των εργοδοτουμένων, η οποία θα περιλαμβάνει τους βασικούς όρους εργοδότησης, (μισθός, ώρες εργασίας, αργίες, υπερωρίες, αποζημιώσεις κ.λ.π.), ώστε να υπάρξει μια πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς εργασίας.
Καταληκτικά και συμπληρωματικά, πρέπει να πούμε ακόμα κάτι: Τώρα που είμαστε στη διαδικασία εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ 2, θα πρέπει να υπάρξει και σοβαρή εμπλοκή της Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί από αυτή την εμπλοκή μόνο θετικά μπορεί να προκύψουν.
Άλλωστε η Στατιστική Υπηρεσία διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στη διεξαγωγή ερευνών και απογραφών, που μπορεί να είναι χρήσιμη, όχι μόνο στο Υπουργείο Εργασίας, λόγω του ΕΡΓΑΝΗ 2, αλλά και σε ολόκληρη την κρατική μηχανή, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει τα στοιχεία που με αξιοπιστία παράγει η Στατιστική Υπηρεσία.
Υ.Γ.: Εύχομαι και ελπίζω η αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να μην οφείλεται στο γεγονός ότι, δεν θέλουν τον έλεγχο. Οι καλοί και τίμιοι εργοδότες, που σέβονται το προσωπικό τους και εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε και κανένα.
Yπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της ΣΕΚ