Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, με τη συνεχή αύξησή του, η εξεύρεση από τους καταναλωτές τρόπων μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται μείζον ζήτημα. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση εισάγει κάθε είδους κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια, προκειμένου να παραχθεί φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Η χρήση ηλιακής ενέργειας είναι πράγματι μια εναλλακτική λύση εξοικονόμησης κόστους, η οποία μειώνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για ένα συνηθισμένο σπίτι σε περίπου 10%-20% του συνήθους κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικό ηλεκτρισμό. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και τα νοικοκυριά ενθαρρύνονται σε αυξανόμενο αριθμό.
Το πρόβλημα είναι για εκείνες τις μονάδες (π.χ. διαμερίσματα) που δεν έχουν χώρο για να τοποθετήσουν τους ηλιακούς συλλέκτες και, ακόμη και εκεί που υπάρχει, μπορεί να προκύψουν άλλα προβλήματα, όπως η κλίση της οροφής σε λάθος γωνία για να τοποθετηθούν τα πάνελ στη βέλτιστη γωνία τους, ενώ τα δέντρα μεγάλης ηλικίας σκιάζουν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, κάτι που επηρεάζει και πάλι την απόδοση τους (ιδίως σε δασικές περιοχές).
Κατά τη γνώμη μας, σε περίπτωση που υπάρχει αποδεδειγμένος τεχνικός περιορισμός για την εγκατάσταση/λειτουργία των πάνελ, μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη μορφή παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι επενδυτικές Cos αγοράζουν γη κατάλληλη για το σκοπό αυτό, αναπτύσσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και πωλούν μερίδιο (θα μπορούσε επίσης να είναι ένα φυσικό μέρος του χώρου με τα πάνελ) και η μέτρηση συμψηφίζεται με την εγχώρια κατανάλωση των «μετόχων». Αυτό το είδος προσέγγισης δεν έχει φτάσει ακόμη στην Κύπρο, αλλά αυτή ή άλλες παρόμοιες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών/φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες, εργοστάσια-ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ. Αυτού του είδους τα ομαδικά πάρκα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση γης (αν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την τοποθέτησή τους), ειδικά στη χρήση καλής γεωργικής γης και στην αποφυγή κοπής δέντρων.
Για το σκοπό αυτό γράψαμε στον προηγούμενο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και λάβαμε μια απάντηση που δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε (και δείξαμε την απάντηση σε άλλους, ελπίζοντας ότι είναι καλύτεροι γνώστες από εμάς, αλλά δεν μπορούσαν ούτε αυτοί να την καταλάβουν).
Θα προσπαθήσουμε ξανά με ελπίδα. Είναι γεγονός ότι η δημόσια πίεση επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με αυτό και παρέχονται πολλές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. δεν χρειάζεται πλέον να τοποθετούνται τα πάνελ εκεί όπου βρίσκεται η κατανάλωση) και οποιεσδήποτε ιδέες είναι/πρέπει να εξεταστούν θετικά από την Κυβέρνηση εάν είναι σε θέση να εφαρμοστούν.
Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα στους ενοικιαστές, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι το συνολικό ενοίκιο και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι αν δεν υπήρχαν πάνελ. Ομοίως, οι επιχειρήσεις θα διαπιστώσουν επίσης μείωση του κόστους λειτουργίας τους, καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές, βοηθώντας τις επιπλέον στις ταμειακές ροές τους.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί που θα ωφεληθούν λιγότερο είναι εκείνοι που έχουν ιδιοκτησίες στις ορεινές περιοχές, όχι μόνο λόγω της ύπαρξης δέντρων/σκιάς, αλλά λόγω της απόστασης το κόστος συντήρησης θα είναι πολύ υψηλότερο.
Κατά τη γνώμη μας, σε κάθε περίπτωση, η χρήση ενός εξειδικευμένου εργολάβου ή/και ενός μηχανολόγου/ηλεκτρολόγου μηχανικού θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ να γίνει μια εκτίμηση αυτής της επένδυσης κεφαλαίου σε σχέση με την εξοικονόμηση κόστους. Θα σας συμβουλεύσει επίσης για τις διάφορες επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες.
F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Κτηματομεσίτες και Σύμβουλοι Ακινήτων