Το 2024 αναμένονται σημαντικές αλλαγές και μετασχηματισμοί από την επίδραση των προηγμένων εργαλείων αυτοματοποίησης και την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης, που θα επηρεάσουν σε πολλές πτυχές του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι αναμενόμενες αλλαγές ποικίλλουν από τον εξορθολογισμό των λειτουργιών του backoffice, μέχρι την αναδιαμόρφωση της συνεργασίας μεταξύ του ανθρώπινου παράγοντα και της τεχνητής νοημοσύνης για εταιρείες όλων των μεγεθών.

Τα προηγμένα εργαλεία αυτοματοποίησης στα χρηματοοικονομικά βασίζονται σε πολύ εξελιγμένες τεχνολογίες και εφαρμογές λογισμικού που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της πληροφορικής τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση και τον εκσυγχρονισμό διαφόρων διαδικασιών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η τεχνητή νοημοσύνη σχετίζεται με την ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για την εκτέλεση εργασιών που αναπαράγουν τις ανθρώπινες γνώσεις και δεξιότητες, όπως η οπτική και γλωσσική αντίληψη, η κριτική σκέψη και η λήψη αποφάσεων.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης εξελίσσονται σαν αντίμετρα στα νέα τρικ των επιτήδειων

Οι επιτήδειοι θα συνεχίσουν να εξελίσσουν νέους τρόπους για να υποκλέψουν τα στοιχεία ταυτότητας, να διαπράξουν απάτες και να παραβιάσουν το βιώσιμο οικοσύστημα των επιχειρήσεων εκμεταλλευόμενοι την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία αυτοματοποίησης έχουν καθοριστικό ρόλο στη συνεχή αντιμετώπιση των επιτήδειων. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο στις προηγμένες τεχνολογίες για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών απάτης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιτήδειοι επιχειρούν ολοένα και περισσότερο να παρακάμψουν τις διαδικασίες Know Your Customer (KYC), απαιτείται από τους οργανισμού χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να υιοθετήσουν μια προληπτική και προσαρμοστική προσέγγιση σε θέματα ασφάλειας για να βρουν λύσεις στο πρόβλημα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η καταπολέμηση της απάτης είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί ένα συνδυασμό προηγμένης τεχνολογίας, ειδικευμένου προσωπικού και θέληση για συνεχή βελτίωση.

Συνεργασία ανθρώπινου παράγοντα και τεχνητής νοημοσύνης

Μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες που υπάρχουν είναι η δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στα χρηματοοικονομικά ενισχύουν την αποτελεσματικότητα, βοηθούν στην αποφυγή λαθών και βελτιώνουν τη συνολική λειτουργία των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η συνεργασία ανθρώπουτεχνητής νοημοσύνης είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση. Η αυτοματοποίηση και η τεχνολογία τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, να καταγράφουν μοτίβα και να εντοπίζουν παρατυπίες. Το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό προσφέρει κριτική σκέψη, ευελιξία προσαρμογής και αντίληψη του εξελισσόμενου ρυθμιστικού και δεοντολογικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται μια ολοκληρωμένη και συμβατή προσέγγιση. Η ιδανική προσέγγιση είναι η ενσωμάτωση αυτών των παραγόντων για τη δημιουργία μιας ισχυρής και ευέλικτης προστασίας έναντι των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών.

Η εγγραφή πελατών είναι ένα καθοριστικό στάδιο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Περιλαμβάνει μια διεξοδική διαδικασία συλλογής και επαλήθευσης πληροφοριών σχετικά με ένα άτομο με σκοπό τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής σχέσης. Η διαδικασία αυτή βασίζεται επίσης σε δέσμες κριτηρίων που αποσκοπούν στη μέτρηση του κινδύνου που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο άτομο και στη διασφάλιση της τήρησης της συμμόρφωσης. Συνολικά απαιτεί μια ιδιαίτερα ευαίσθητη προσέγγιση που συνδυάζει τόσο την τεχνολογία όσο και τις ανθρώπινες δεξιότητες.

Εκσυγχρονισμός των λειτουργιών Back-Office

Η χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2023, περίπου το 82% των αιτήσεων εγγραφής πελατών της Admirals διεκπεραιώνονταν αυτόματα. Πρόκειται για ένα γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα, συμβάλλοντας στον τεχνολογικό μετασχηματισμό μιας επιχείρησης, ο οποίος στη συνέχεια βελτιώνει τις συνολικές λειτουργικές επιδόσεις. Αναμένεται ότι οι εργασίες back-office θα γίνουν ακόμη ταχύτερες το 2024.

Συνοψίζοντας, υπάρχει ανάγκη για την αξιοποίηση της δύναμης των αυτοματισμών και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η μεγάλη επίδρασή τους στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα, να θέση σε νέα βάση τη διασύνδεση με τον πελάτη και να οδηγήσει σε μια νέα εποχή καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις το 2024.

*Onboarding Product Owner – Admirals