Η στήλη κρίνει απογοητευτική τη χθεσινή ομιλία της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, στην έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Επέλεξε συνειδητά να εμφανιστεί ως συνήγορος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και, σε κάποια σημεία, του ιδίου του τέως προέδρου. Κάτι που ελάχιστοι κάνουν πλέον.
Κυρίως στο σημείο όπου θέλησε να αναφερθεί στη -δικαιολογημένη για όλους πλην της ιδίας και μερικών άλλων- δυσφήμιση της Κύπρου. Περίπου μας έκανε και παρατήρηση που πέφτουμε στην παγίδα και υιοθετούμε όσα μάς καταμαρτυρούν μεγάλα ξένα ειδηγσεογραφικά δίκτυα, συνεταιρισμοί δημοσιογράφων, διεθνείς οργανισμοί, άλλες κυβερνήσεις.
Αντέδρασε στα κοινωνικά και θεσμικά μέτρα και εξαγγελίες που είχαν επικαλεστεί λίγο ενωρίτερα οι ομιλητές από τα κόμματα της συμπολίτευσης για να εκθειάσουν την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στα πρώτα της βήματα, λέγοντας ότι «για να είμαστε δίκαιοι» αυτά τα μέτρα στην πλειοψηφία τους δρομολογήθηκαν ή και αποφασίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και οι θετικές αξιολογήσεις και οι αναβαθμίσεις, κλπ.
Αλλά, επανέλαβε ότι έσπασε ρεκόρ η σημερινή Κυβέρνηση με την αύξηση του μισθολογίου κατά 14% σε ένα χρόνο. Πώς αυξήθηκε, όμως, το μισθολόγιο; Με την ΑΤΑ, θα πουν. Ε, δεν θα έδινε ΑΤΑ η Κυβέρνηση Αναστασιάδη; Θα έδινε. Το είχε πει πριν τις εκλογές και προϋπολόγισε μάλιστα στα κρατικά έξοδα το ποσό για την ΑΤΑ στους δημοσίους υπαλλήλους για το 2023. Το προϋπολόγισε στο 50%. Η νέα Κυβέρνηση το ανέβασε στο 66.7%. Για να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τις συντεχνίες, της ΠΑΣΥΔΥ περιλαμβανομένης.
Θα έλεγε «όχι» η Κυβέρνηση στην αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ (που απέρρε από προηγούμενη συμφωνία των εταίρων και της Κυβέρνησης), διακινδυνεύοντας διασάλευση της εργατικής ειρήνης; Απεργίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Η στήλη αμφιβάλλει. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, στη νέα Κυβέρνηση πρέπει να πιστώνεται ή να χρεώνεται, αναλόγως πολιτικής τοποθέτησης, μόνο η διαφορά μεταξύ 67% και 50%.
Την αποκατάσταση απολαβών και επιδομάτων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο την ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και μάλιστα κάποιες αποφάσεις, με ισχύ το 2023 ή και 2024, λήφθηκαν πριν τις προεδρικές εκλογές και εφαρμόζονται τώρα. Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει και αυτά τα κονδύλια να μην πιστωθούν/χρεωθούν στη σημερινή Κυβέρνηση.
Δεν άσκησε την παραμικρή κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση η κυρία Δημητρίου. Όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί το έκαναν. Ναι, είναι πρόεδρος του ΔΗΣΥ και μάλλον δεν ανέμενε κανείς να κατσαδιάσει το κόμμα της για τη δεκαετή διακυβέρνηση. Αφού δεν είχε τέτοια πρόθεση, όμως, ας απέφευγε τις υποδείξεις στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τους υπουργούς του να κάνουν ένα σωρό πράγματα που δεν έκαναν ο Πρόεδρος και οι υπουργοί της συναγερμικής διακυβέρνησης. Ούτε δέκα μήνες δεν συμπληρώθηκαν από την απομάκρυνσή τους από την εξουσία και αποτελεί πρόκληση, κ. Δημητρίου, να μας λέτε ότι «απαιτούνται όραμα, προνοητικότητα και μακρόπνοος σχεδιασμός». Δεν έχουμε από αυτά; Γιατί δεν έχουμε; Και το όραμα Κύπρος 2035; Φούμαρα;
Είναι πρόκληση, κ. Δημητρίου, να ζητάτε -χωρίς την παραμικρή κριτική ή αυτοκριτική για όσα προηγήθηκαν- μέτρα και προοπτικές για «τα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων», ακόμα και για το «απαγορευτικό κόστος στέγασης», που είναι «επίτευγμα» της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ. Κληρονομιά, αφού σας αρέσει η λέξη. Είναι πρόκληση, ναι, να μας λέτε -με επιτιμητικό ύφος- για «εικόνα (σ.σ. διεφθαρμένης πολιτείας) που κάποιοι επιτηδευμένα προσπαθούν να συντηρήσουν για άλλους λόγους και συνεχίσει να πριονίζει την αξιοπιστία της χώρας μας», αντί να πείτε ορθά κοφτά «ποτέ ξανά».
Είναι θλιβερό, αλλά έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχιστή και Πρόεδρο της Βουλής συνήγορο της προηγούμενης διακυβέρνησης, την οποία όσοι ψήφισαν αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την εκδίωξη της.