Η Κυβέρνηση επιμένει να λέει πως ζήτησε μια καλή πρωία (σούρουπο ήταν, για την ακρίβεια) τις παραιτήσεις των μελών του δ.σ. της ΔΕΦΑ, ακόμα και αυτών που η ίδια διόρισε πριν μερικούς μήνες, χωρίς να έχει κάτι πονηρό υπόψη.

Εξακολουθούν να κυκλοφορούν με αμείωτη ένταση πληροφορίες και φήμες για το αντίθετο. Γράψαμε ήδη πως πολλοί συνδέουν την απόφαση με το κακοφάνισμα κάποιων για την επιλογή της ΔΕΦΑ να κατακυρώσει στην κοινοπραξία KPMG – Asprofos τον διαγωνισμό για τους αγωγούς φυσικού αερίου προς τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Και κυρίως τη συνδέουν με τη διαφαινόμενη πρόθεση του δ.σ. της ΔΕΦΑ να κατακυρώσει ξανά την προσφορά στην ίδια κοινοπραξία, αφού οι παρατηρήσεις της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών κρίθηκαν από τα μέλη αλλά κυρίως από τον νομικό σύμβουλο ως επουσιώδεις και εύκολα διορθώσιμες.

Από την άλλη, πρέπει να επισημάνουμε πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε το Προεδρικό, ούτε το Υπουργείο Ενέργειας επιχείρησαν να αποτρέψουν το σημερινό συμβούλιο από τη λήψη νέας απόφασης -πριν αποχωρήσει τέλη Δεκεμβρίου- για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ούτε από την όποια πρόθεση να επιλέξει ξανά την ίδια πρόταση. Και είναι αρκετά πιθανό αυτό να γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αν η οικεία Επιτροπή Αξιολόγησης τρέξει εμπρόθεσμα τις διαδικασίες για την άρση των παρατηρήσεων της Αναθεωρητικής.

Αυτό όμως που κατά κύριο λόγο προκαλεί ανησυχία και καθιστά ακόμα πιο αχώνευτη την ενέργεια της Κυβέρνησης είναι η σοβαρή πιθανότητα αυτό το πισωγύρισμα που προκάλεσε η ίδια, εντελώς αψυχολόγητα, να ανακόψει τους ικανοποιητικούς ρυθμούς με τους οποίους, μετά από χρόνια κωλυσιεργίας και ασυναρτησίας, λειτουργούσε ο οργανισμός μετά τον διορισμό του προέδρου Αντώνη Πατσαλή τον περασμένο Μάιο. Κάτι που επιβεβαιώνουν όλοι όσοι εμπλέκονται στα ενεργειακά.

Η μόνη πιθανότητα που υπήρχε για να τύχει διαχείρισης (ή να περιοριστεί) η τεράστια -πρόσθετη- καθυστέρηση στη χρησιμοποίηση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν η συνέχιση και εντατικοποίηση της αποδοτικής δουλειάς που γινόταν τους τελευταίους μήνες από τη ΔΕΦΑ, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, τη ΡΑΕΚ, την ΑΗΚ (μέτοχος στη θυγατρική ΕΤΥΦΑ) αλλά και την κοινοπραξία που υλοποιεί το τερματικό LNG.

Ένα νέο διοικητικό συμβούλιο είναι αδύνατο να εκκινήσει στους απαιτούμενους ρυθμούς. Θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, κλπ, κλπ. Και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως για τις 7 διαθέσιμες θέσεις στο δ.σ. οι ενδιαφερόμενοι μέχρι χθες ήταν λιγότεροι από 20 -εξού και δόθηκε ολιγοήμερη παράταση στην κατάθεση υποψηφιοτήτων- οι ανησυχίες για μια πολύ σοβαρή και επώδυνη αστοχία από μέρους του Προεδρικού θα αποδειχθούν βάσιμες.

Αν υπάρχουν ακόμα συμπολίτες που θεωρούν επουσιώδες θέμα την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΦΑ, υπενθυμίζουμε πως μετά τις καθυστερήσεις και αδράνειες που καταγράφηκαν επί προηγούμενης κυβέρνησης και προηγούμενης ηγεσίας της ΔΕΦΑ, το φυσικό αέριο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ΑΗΚ ή την ιδιωτική PEC ούτε καν το 2025. Ό,τι άλλο κι αν λέγεται.

Δηλαδή, έχουμε τουλάχιστο άλλα δύο γεμάτα χρόνια με ρύπους στα επίπεδα των 250-300 εκατ. τον χρόνο. Και επιπλέον, θα έχουμε την 6η και πανάκριβη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της ΑΗΚ (που θα παραδοθεί από τον εργολάβο το δεύτερο μισό του ’24) να κάθεται ανεκμετάλλευτη (χρησιμοποιεί κατά κανόνα αέριο), όπως και τις τρεις ανάλογες μονάδες της PEC, που υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τέλη του ’24!

Εν ολίγοις, θα έχουμε ένα πανάκριβο πλοίο επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) να κάθεται για το 2024 και το 2025 (εκτός αν καταφέρουμε να το ενοικιάσουμε κάπου), αλλά και τέσσερις ολοκαίνουριες και αποδοτικότατες μονάδες παραγωγής ρεύματος, ισχύος περίπου 360-380 μεγαβάτ! Και τι θα γίνει αν μας ζητηθούν χοντρές αποζημιώσεις για τις αδρανείς επενδύσεις;
Έτσι παίρνουν τα Γκίνες, φίλοι στην Ξυλοφάγου, όχι με πατάτες τηγανητές.