Όφειλαν να φτιάξουν καλή και γρήγορη Δικαιοσύνη
Δεν είναι μόνο ο Σιζόπουλος που εκτέθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια. Στα όρια της γελοιοποίησης. Δεν πήγαν πίσω ούτε οι άλλοι της συμπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπερμεγέθυνε χθες το λάθος της Πέμπτης. Με εκείνον τον παλιομοδίτικο τσαμπουκά (ώρες-ώρες συμπεριφέρεται σαν «κιστιμένος» που έχασε στο ποδόσφαιρο) προσπαθούσε χθες να πείσει πως η ουσία δεν είναι που ψήφισε και «ναι» και αποχή (ή «ναι» και «όχι») στις δύο ψηφοφορίες για την προσφυγή (και) δανειοληπτών στη δικαιοσύνη. Σε διάστημα 2-3 λεπτών! Δεν έχει ουσία αυτό, κατά τη γνώμη του.
Όμως, βγάζουν και οι άλλοι της συμπολίτευσης γέλιο. Και θυμό. Ο Νικόλας, με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει όταν οι ψηφοφορίες αφορούν τράπεζες, συνέχισε και χθες να υπονοεί ότι το τραπεζικό μας σύστημα (πάλι) κρέμμεται από μια κλωστή, διότι αν έσπαγε ο διάολος το ποδάρι και μπερδευόταν ο Σιζόπουλος και ψήφιζε δεύτερη φορά «ναι», θα ζούσαμε μια νέα τραπεζική κρίση όπως εκείνη του 2013. Καλά, ο κ. Κάμπα, της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής τραπεζών, που ήταν στην Κύπρο πριν 7-8 μέρες, γιατί δεν άνοιξε το στόμα του να μας προειδοποιήσει για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχαμε; Ο κ. Ηροδότου που τον έφερε γιατί δεν του είπε «πες καμιά κουβέντα μπας και γίνει κανένα κακό μεγάλο»; Δεν ήταν υποχρέωσή του, αν όντως κινδύνευσε τόσο πολύ η οικονομία και σώθηκε επειδή ξεχάστηκε ο Σιζόπουλος και δεν ψήφισε «ναι» τη δεύτερη φορά;
Το υπεύθυνο και σοβαρό ΔΗΚΟ, ενώ πήγε την Πέμπτη στη Βουλή με γραμμή να καταψηφίσει την πρόταση (πλην των τριών βουλευτών), δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπερψηφίσει την τροπολογία Σιζόπουλου, ώστε αν περνούσε η πρόταση να υποχρεώνονταν οι τράπεζες να μην χρεώνουν τόκο μέχρι να ξεκαθαρίσει τα πράγματα το δικαστήριο. Δηλαδή, με χρέωση τόκων (εισόδημα στις τράπεζες και τις εταιρείες δανείων) η πρόταση θα ήταν καταστροφική για τον τόπο, χωρίς τόκους θα μέναμε στον παράδεισο.
Και όχι μόνο αυτά. Χθες ο κ. Κουλλά του ΔΗΣΥ τούς το ξαναείπε πως το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση για το λεγόμενο δικαστήριο εκποιήσεων είναι εκείνο που είχε φέρει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πριν 2-3 χρόνια και δεν ήθελε ούτε να ακούσει για έγκρισή του το ΔΗΚΟ. Τώρα, για το ίδιο κείμενο, λένε πως είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη πρόταση. Αυτή δεν είναι γελοιοποίηση;
Ούτε και η ΔΗΠΑ υστέρησε στην κωμική υπερπαραγωγή. Είχαν υπογράψει την περιβόητη πρόταση, την στήριζαν έως πριν 2-3 μέρες και τώρα λένε ότι «οι εμμονές κάποιων σε μια πρόταση (…) έφεραν τη χώρα στο «παρά ένα» της επανάληψης όσων τραγικών ζήσαμε το 2013. Αυτό ακριβώς αποτρέψαμε με τη χθεσινή μας στάση στη Βουλή». Παραδοχή ότι στήριζαν έως πριν λίγες μέρες την πρόταση που θα εξαφάνιζε την Κύπρο από τον χάρτη και δεν ντρέπονται και μιλάνε. Άλλο να πεις «αφού κατέθεσε προτάσεις η Κυβέρνηση ας τις συζητήσουμε σιόρ» και άλλο να λες -και να μην αντιλαμβάνεσαι τι λες- πως εκείνη η πρόταση που στήριζες με πάθος θα ήταν η καταστροφή μας.
Την πιο αποκαλυπτική και ειλικρινή παρέμβαση την έκανε χθες στο ΚΥΠΕ ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης. Είπε ότι «αν η πολιτεία μπορούσε να διορθώσει τα προβλήματα της δικαιοσύνης, δεν θα υπήρχε πρόβλημα στους δανειολήπτες, στην περίπτωση που αισθάνονταν αδικημένοι από την τράπεζα τους, να πάνε στο δικαστήριο και σε δύο μήνες να έχουν τη δικαστική απόφαση». Και επειδή η Πολιτεία δεν έχει καλή και γρήγορη δικαιοσύνη, ερμηνεύει η στήλη, δεν μπορεί να πηγαίνει ο πάσα ένας στο δικαστήριο και να έχουμε τους δανειστές να περιμένουν να εκποιήσουν!
Εδώ που τα λέμε, ας φρόντιζαν οι δανειολήπτες να έχουμε καλή δικαιοσύνη, για να μπορούσαν σήμερα να την αξιοποιήσουν όπως οι υπόλοποι πολίτες.