Υπάρχουν ανησυχίες πως τόσο το ειδικό δικαστήριο όσο και το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης θα έχουν την ίδια τύχη με το Σχέδιο Εστία
Από την ημέρα που η Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντα της, διαβεβαίωνε πως εξετάζει μέτρα για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, πέραν των εξαγγελιών και των καλών προθέσεων που έχουν εκφραστεί από την κυβερνητικής πλευράς, δεν έχουμε κάποιο χειροπιαστό μέτρο. Εδώ και μήνες αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο θα αποτελεί μια δίκαιη και οριστική λύση για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για να προστατευθεί η κύρια κατοικία τους από την εκποίηση. Η Κυβέρνηση αποδίδει την καθυστέρηση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Επίσης, εδώ και πολλές εβδομάδες η Κυβέρνηση διατείνεται πως είναι έτοιμο το περιβόητο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Δικαστηρίου Εκποιήσεων, το οποίο δυστυχώς δεν έχει τεθεί ακόμη προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Κεντρική Τράπεζα για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις επί του νομοσχέδιου, με στόχο όταν λειτουργήσει το δικαστήριο να είναι αποδοτικό.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ως έχει το νομοσχέδιο για το ειδικό δικαστήριο δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σημείο αιχμής αποτελούν οι πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες όταν ένας δανειολήπτης προσφεύγει στη δικαιοσύνη, η διαδικασία της εκποίησης θα συνεχίζεται κανονικά, καθώς και το γεγονός ότι στο κείμενο δεν καθορίζεται ο χρόνος εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, η Νομική Υπηρεσία θεωρεί πως ο καθορισμός του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων εκποιήσεων θα ήταν αντισυνταγματικός. Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα και αφού ξεκαθαρίσουν όλες οι αμφισβητούμενες πρόνοιες, το νομοσχέδιο πιθανόν να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο από εβδομάδας και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς στις 13 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρία του σώματος για νομοθετική εργασία και στη συνέχεια το Κοινοβούλιο θα κλείσει για τις θερινές διακοπές. Συνεπώς, η Κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις εβδομάδες για να καταθέσει το νομοσχέδιο, ωστόσο το ερώτημα είναι πότε αυτό θα εγκριθεί από τη Βουλή. Είναι δεδομένο πως τα κόμματα θα απαιτήσουν να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε οι δανειολήπτες να έχουν κάποια σανίδα σωτήριας από τις εκποιήσεις.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο το ειδικό δικαστήριο θα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, καθώς οι δικαστές που θα εκδικάζουν τέτοιου είδους υποθέσεις θα πρέπει να περάσουν και από εκπαίδευση. Ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια καθυστέρηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου, καθώς κάποια κόμματα θα απαιτήσουν να υπάρξουν αλλαγές. Πάντως, τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη επίσημα από την Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο. Μάλιστα, υπάρχουν και ισχυρισμοί πως η Κυβέρνηση προέταξε το Δικαστήριο Εκποιήσεων για χρυσώσει το χάπι. Ουσιαστικά, προχώρησε στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις για πείσει τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους καθώς και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ να αποσύρουν την πρόταση νόμου, με την οποία οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, τα οποία θα εκδίδουν διάταγμα για παραμερισμό της εκποίησης.
Δηλαδή, θα σταματά ο πλειστηριασμός μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Εάν η συγκεκριμένη πρόταση οδηγηθεί στην Ολομέλεια, θα εγκριθεί, καθώς σχηματίζει πλειοψηφία .Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου, καθώς αυτός θα βάζει στον πάγο τις εκποιήσεις. Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων και το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, η κυβερνητική πλευρά έχει δημιουργήσει υπέρμετρες προσδοκίες στους δανειολήπτες, αλλά όταν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα ίσως να μην έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κάτι παρόμοιο έγινε με το Σχέδιο Εστία.
Ας ελπίσουμε, τα δύο μέτρα να αποδώσουν και να επιφέρουν την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών, τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.