Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) σε συνεργασία με το Let’s do it Cyprus, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών και την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, προχώρησε στον καθαρισμό μιας από τις ωραιότερες παραλίες της Κύπρου, της παραλίας Φάρου στα Περβόλια, Λάρνακας.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 100 άτομα, από 5 μέχρι 88 ετών που μάζεψαν σκουπίδια τα οποία ακολούθησαν την πορεία της ανακύκλωσης ή πετάχτηκαν καταλλήλως, προάγοντας τον εθελοντισμό και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ο ΣΕΛΚ πρωτοπόρησε στον καθαρισμό, καθώς οργάνωσε διαδραστικό σεμινάριο στην παραλία, όπου οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, καλούνταν να βρουν δράσεις για επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι αφορούν σε ένα υγιή πλανήτη καθώς και σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα. Ο εκπαιδευτής του σεμιναρίου, κ .Πανος Δημητριου, υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο Let’s do it Cyprus, ανέφερε ότι αυτή η εκδήλωση μας ενθαρρύνει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι έννοιες που πλέον είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Ο πλανήτης, η οικονομία, οι επιχειρήσεις αλλά και εμείς ως κοινωνία χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η κοινωνική ευθύνη και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το κλειδί για ένα πιο καθαρό και όμορφο περιβάλλον. Επισήμανε ότι είναι για αυτό τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών εκ μέρους των εταιριών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έγινε και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε κανόνες ασφάλειας στην παραλία. Η κ. Φωτεινή Σταμπολίδου, εκπαιδεύτρια Ναυαγοσώστης στο Ναυαγοσωστικό όμιλο Λάρνακας, επισήμανε κανόνες όπως, μην κολυμπάτε μόνοι σας στη θάλασσα, μη βουτάτε σε θολά και άγνωστα νερά, μην περνάτε τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης, μπείτε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο σας γεύμα, μη σπρώχνετε και μη βυθίζετε τους άλλους στο νερό, καταναλώνετε άφθονα υγρά, σημαντική είναι η παραμονή σε σκιερό μέρος.

Η κ. Κωνσταντίνα Αχιλλέως, λειτουργός επικοινωνίας του ΣΕΛΚ, ανέφερε ότι είναι αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι ο περσινός καθαρισμός του ΣΕΛΚ επιλέχθηκε για Παγκύπρια βράβευση από το Let’s do it Cyprus, το οποίο αποτελεί μέρος της καμπάνιας Let’s do It World, μίας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια. Για τον ΣΕΛΚ, ενέργειες όπως την συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελούν προτεραιότητα και ευελπιστεί στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες. Τέλος δήλωσε πως η συγκεκριμένη δράση έχει καταστεί θεσμός και πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα σημεία, με τη βοήθεια της επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ.

Η κ. Χρύσω Φωτίου, αιρετό μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η θάλασσα των περβολιών έχει βραβευθεί για ενδέκατη συνεχή χρονιά με την Γαλάζια Σημαία όσον αφορά την καταλληλότητα και καθαρότητα των νερών της. Επίσης ανέφερε ότι η πανοραμικότητα της γειτνιάζουσας αλυκής δένει με το πράσινο των χωραφιών και το γαλάζιο της θάλασσας κάτω από το άγρυπνο φως που εκπέμπει ο Φάρος των Περβολιών.
Η κ. Μάρλεν Κακουρίδου, εκπρόσωπος της εταιρείας ΚΕΑΝ, ανέφερε πως την συγκινεί ιδιαίτερα ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν και μικρά παιδία, τα οποία διδάσκονται από νωρίς τις αξίες του εθελοντισμού και της προσφοράς, καθώς και ηλικιωμένοι, οι οποίοι νοιώθουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιδιώκοντας να είναι μια διασκεδαστική ημέρα ευαισθητοποίησης, η όμορφη εκδήλωση συνδυάστηκε με χορό Zούμπα ,όπου τα παιδιά το χάρηκαν ιδιαίτερα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα μηνύματα του κ. Αντόνιου Γκουτέρες, γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο πλανήτης είναι το μόνο μας σπίτι, έχουμε μόνο μία Γη. Η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο φυτικά και ζωικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, πολλά μέσα σε δεκαετίες. Ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον κόσμο μας και να σημειώσουμε πρόοδο προς κυκλικές οικονομίες μηδενικών αποβλήτων. Tόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων για χάρη της ανθρωπότητας και της δικής τους κατώτατης γραμμής. Ένας υγιής πλανήτης είναι η ραχοκοκαλιά σχεδόν κάθε βιομηχανίας στη Γη.
*Μέλος της επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ και Μέντορας σε θέματα επιχειρηματικότητας