Δυστυχώς η Βουλή δεν καταφέρνει να βοηθήσει την κοινωνία να αντιληφθεί την πηγή των πραγματικά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της ενέργειας.
Προσπάθειες καταβάλλει, αλλά συνήθως μετά από διαμαρτυρίες και αξιώσεις του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος εννοεί την εδραίωση και επέκταση της εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεξαρτήτως των κινδύνων για την εύρυθμη λειτουργία του ευρύτερου ηλεκτρικού συστήματος και του αυξημένου κόστους προς τους καταναλωτές.
Ιδιαίτερα τους οικιακούς καταναλωτές και ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές που δεν διαθέτουν φωτοβολταϊκά στέγης και απλά επιβαρύνονται με αυτό που όλο και περισσότεροι πολιτειακοί αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι τεχνοκράτες ονομάζουν «κόστος της πράσινης μετάβασης».
Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας θέμα για την απόφαση, υποτίθεται, της ΑΗΚ να καταστήσει υποχρεωτική την εγκατάσταση μηχανισμού τηλεχειρισμού των φωτοβολταϊκών (ripple control), ώστε να είναι δυνατή η διακοπή της παραγωγής τους (αποσύνδεση από το δίκτυο) όταν αυτό επιβάλλει η ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος.
Η απόφαση για υποχρεωτική εγκατάσταση ripple control και στα μικρά φωτοβολταϊκά (τα οικιακά αλλά και αυτά σε μικρές επιχειρήσεις) δεν ήταν της ΑΗΚ. Ήταν του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο μόλις πριν από περίπου δύο μήνες εξήγγειλε τροποποιημένο σχέδιο επιχορήγησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή, περιλαμβάνοντας σε αυτό και την υποχρέωση για ripple control.
Το νέο σχέδιο πέρασε από μακρά δημόσια διαβούλευση και τοποθετήθηκαν επί αυτού όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αν ήθελε και αν καταλάβαινε τα προβλήματα.
Πρέπει να τονιστεί ότι το ripple control το ζήτησαν έντονα ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ, δηλαδή η ΑΗΚ Διανομή). Μάλιστα, θυμάστε λίγο πριν τις εκλογές που προκλήθηκε σάλος όταν γνωστοποιήθηκε επιστολή των δύο διαχειριστών προς την τότε υπουργό Νατάσα Πηλείδου, με την έκκληση να σταματήσει η έγκριση φωτοβολταϊκών στέγης, μέχρι να ενταχθεί στο σχέδιο επιχορήγησης η υποχρέωση εγκατάστασης του περιβόητου ripple control και για τα πολύ μικρά φωτοβολταϊκά.
Δεν σταμάτησε η έγκριση αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στέγης, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές δημοσιεύτηκε το νέο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την υποχρέωση για εγκατάσταση ripple control και στα φωτοβολταϊκά που θα εγκριθούν στο εξής και θα είναι ισχύος κάτω από 7,14kWp (κιλοβάτ).
Τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά (7,14kWp – 499kWp αλλά και τα εξόχως εμπορικά) διαθέτουν το σύστημα τηλεχειρισμού, γι’ αυτό και οι διαχειριστές μπορούν να τα αποσυνδέουν, όταν η κατανάλωση ρεύματος είναι μικρή και η παραγωγή από ΑΠΕ μεγάλη. Αυτό μάς το εξήγησαν πολλές φορές ότι είναι επικίνδυνο για την ευστάθεια και ασφάλεια του συστήματος.
Είναι αλήθεια πως οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν το ripple control πεπαλαιωμένη τεχνολογία. Και μάλλον είναι. Και δυσφορούν για την υποχρέωση να την εγκαθιστούν στα μικρά φωτοβολταϊκά που θα εγκρίνονται στο εξής.
Όμως, δεν έχει κατατεθεί υλοποιήσιμη εναλλακτική λύση. Όλοι λένε πως θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανησυχίες του ΔΣΜΚ και του ΔΣΔ οι έξυπνοι μετρητές, που τους περιμένουμε εδώ και τουλάχιστο μία πενταετία. Δυστυχώς, ο διαγωνισμός για σταδιακή εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών (που μεταξύ άλλων επιτρέπουν και την τηλεχειρισμό των φωτοβολταϊκών) καθυστέρησε απαράδεκτα και μόλις πριν 2-3 εβδομάδες «ξεμπλόκαρε» από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και προωθείται η υλοποίηση από την ΑΗΚ αυτού του πολύ σημαντικού έργου.
Για την ώρα, εν ολίγοις, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή διότι αλίμονο αν τεθεί υπό διαπραγμάτευση η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος για να μην ταλαιπωρηθούν κάποιοι επιχειρηματίες ή κάποιοι καταναλωτές. Και όφειλαν να το ξέρουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.
Με το ripple control απλά θα μπορούν οι διαχειριστές να μειώνουν τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας από τα πολύ μικρά φωτοβολταϊκά στο σύστημα, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Για να αποφεύγεται η αποσύνδεση μόνο των φωτοβολταϊκών 7,14kWp – 499kWp (κιλοβάτ), που σήμερα έχουν σύστημα τηλεχειρισμού.
Η τμηματική αποσύνδεση των εμπορικών φωτοβολταϊκών είναι αναπόφευκτη, μέχρι να γίνουν τα βήματα που πρέπει για την αποθήκευση πράσινου ηλεκτρισμού και τη διασύνδεση με άλλα ηλεκτρικά συστήματα. Δεν είμαστε κοντά, δυστυχώς. Είτε το αντιλαμβάνεται η Βουλή, είτε όχι.