Η όσφρηση και η ακοή του σκύλου τον οδηγούν να ανακαλύψει και να γνωρίσει νέα πράγματα.
Οι βόλτες στη φύση είναι για αυτόν μεγάλη πρόκληση,

«Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να βγαίνουμε περισσότερες ώρες έξω. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις εκδρομές στην ύπαιθρο με τους τετράποδους φίλους μας. Δυστυχώς, η εξόρμηση στην ύπαιθρο μπορεί να  επιφυλάσσει (και) για τον σκύλο μας δυσάρεστες εκπλήξεις», προειδοποιεί ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Ας μάθουμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι «εχθροί» του σκύλου μας, και πώς ενεργούμε στην περίπτωση που κινδυνέψει.

Σφήκες – Μέλισσες

Οι σφήκες και οι μέλισσες αποτελούν συχνό κίνδυνο για τον σκύλο μας, μιας και πολλές φορές τις βλέπει ως παιχνίδι. Ένας ιπτάμενος στόχος, και τις κυνηγά.
Το τσίμπημα τους μπορεί να επιφέρει, από έναν ήπιο τοπικό ερεθισμό, μέχρι γενικευμένη αλλεργική αντίδραση.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που τσιμπήσει τον σκύλο μας μέλισσα, τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι το διάχυτο πρήξιμο του ζώου και η δυσκολία στην αναπνοή. Ή, η γενικότερη έντονη κατάπτωση.

Το κεντρί της μέλισσας είναι τσιγκελωτό και το δηλητήριο του, όξινο. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας με νερό για να απαλύνουμε τον πόνο.

Αντίθετα, το κεντρί της σφήκας είναι πιο ευθύ και εύκολο να αφαιρεθεί, ενώ το δηλητήριο του είναι βασικό. Επομένως, με λίγο ξύδι, συνήθως, αρκεί για να εξουδετερωθεί.

Για να καταπολεμήσουμε άμεσα γενικευμένες αλλεργικές αντιδράσεις -όπως και αυτή από τσίμπημα- επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας για να μας συμβουλεύσει. Το σημαντικότερο, όμως, είναι, το ζώο να μεταφερθεί άμεσα στον πλησιέστερο γιατρό.

Φίδια

Τα δαγκώματα από φίδια αποτελούν πραγματικά επείγοντα περιστατικά.
Μπορεί να προκαλέσουν: πόνο και πρήξιμο της περιοχής, χωλότητα του άκρου, σιελόρροια, γενικευμένο πρήξιμο. Όπως και ωχρούς βλεννογόνους, διάρροια – εμετό, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη κατάπτωση και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και ξαφνικούς θανάτους.

Αν το ζώο μας δαγκωθεί από φίδι, το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
Απομακρύνουμε γρήγορα το ζωάκι μας από το σημείο και προσπαθούμε να το κρατάμε όσο πιο ακίνητο μπορούμε. Έτσι ώστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση του δηλητηρίου στο σώμα του.

Το μεταφέρουμε στον πλησιέστερο κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν. Θα ήταν καλό να μπορέσουμε να φωτογραφίσουμε το φίδι, ή να το παρατηρήσουμε καλά, έτσι ώστε να το περιγράψουμε στον κτηνίατρο, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση. Έτσι, θα χορηγηθεί στο ζωάκι μας η καταλληλότερη θεραπεία.

Σκορπιοί

Τα τσιμπήματα από σκορπιό μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί για τις σφήκες και τα φίδια.
Αποφεύγουμε να ρουφήξουμε το δηλητήριο, ή να βάλουμε πάγο στη περιοχή, καθώς φαίνεται να μην έχουν καμία επίδραση.
Προσκομίζουμε άμεσα τον σκύλο μας στον πλησιέστερο κτηνίατρο, προκειμένου να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Κι αν η «συνάντηση» συνέβη στον χώρο μας, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντικά συμβάντα.

Σκαντζόχοιροι

Ευτυχώς, τα τσιμπήματα από τα αγκάθια των σκαντζόχοιρων δεν είναι δηλητηριώδη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν έντονη ενόχληση και πόνο στον σκύλο μας.
Αρχικά, αν τα αγκάθια είναι λίγα και σε περιοχή που μπορούμε, προσπαθούμε να τα αφαιρέσουμε. Διαφορετικά, απευθυνόμαστε στον κοντινότερο κτηνίατρο.

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κύριος Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

in.gr