Δεν αποκλείεται να επιστρέψετε στο σπίτι και να βρείτε τη γάτα σας να σας περιμένει πίσω από την πόρτα. Κι όμως! Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μόνο των σκύλων, απλώς οι γάτες σας αναμένουν λίγο πιο κουλ, ενδεχόμενος λίγο πιο επικριτική και ανυπόμονη.

Οι γάτες είναι σίγουρα πιο μετρημένες στον τρόπο που δείχνουν τα συναισθήματά τους, χωρίς να κάνουν φασαρία και να γίνονται drama queen. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι αδιάφορες για τους κηδεμόνες τους και δεν γίνεται αισθητή η απουσία τους.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα γιατί και πότε μια γάτα μπαίνει στη διαδικασία να σας περιμένει πίσω από την πόρτα:
Σας ακούει να έρχεστε
Είναι γνωστό πως η γάτα έχει δυνατότερη ακοή από τον άνθρωπο, άρα μπορεί να ακούσει το αυτοκίνητό σας όταν πλησιάσει στο σπίτι, όπως και το ασανσέρ ή τα βήματά σας στις σκάλες ή οποιονδήποτε άλλο ήχο που μαρτυράει ότι επιστρέφετε. Τότε αντιλαμβάνεται ότι ήρθε η ώρα να πάρει τη θέση της πίσω από την πόρτα.
Έχει καλή αίσθηση του χρόνου
Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες έχουν καλύτερη αίσθηση του χρόνου, βασιζόμενες στις ανάγκες τους για φαγητό και ύπνο. Οι κατοικίδιες γάτες που ζουν μαζί σας, αν έχετε σταθερό πρόγραμμα, γνωρίζουν και προσαρμόζονται και οι ίδιες στη ρουτίνα σας. Άρα ξέρουν πότε θα έρθετε, γιατί με την άφιξή σας θα καλυφθούν κάποιες πολύ βασικές τους ανάγκες τους, όπως η τροφή.
Νιώθει μοναξιά
Μπορεί να πιστεύετε συχνά ότι η γάτα σας δεν θέλει πολλά πολλά, αναζητεί την ησυχία της ή ότι καμία φορά σας κρατάει μούτρα, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι της λείπετε και έχει ανάγκη την παρουσία σας. Μετά από ώρες που θα είναι μόνη στο σπίτι και αν δεν υπάρχει άλλο κατοικίδιο να της κάνει παρέα, αισθάνεται μοναξιά. Στον πρώτο ήχο που θα ακούσει κοντά στο σπίτι, θα πλησιάσει την πόρτα, με την ελπίδα ότι θα είστε εσείς.
Πεινάει
Είναι ίσως η πιο πεζή δικαιολογία, αλλά πέρα για πέρα αληθινή, αφού είναι γνωστό πως τα φουντωτά αυτά αιλουροειδή αγαπούν το φαγητό, ακόμη κι αν έχουν μόλις τελειώσει το γεύμα τους.
Κάντε την καθημερινότητα της γάτας σας πιο ενδιαφέρουσα
Αναγκαστικά κάθε κηδεμόνας κατοικιδίου αφήνει καθημερινά το ζωάκι του μόνο, μιας και πρέπει να λείπει είτε για δουλειά είτε για άλλες δουλειές εκτός σπιτιού. Οι σκύλοι υποφέρουν περισσότερο από άγχος αποχωρισμού, όμως και οι γάτες αντιλαμβάνονται την απουσία των ανθρώπων που ζουν μέσα στο σπίτι. Δείτε μερικούς τρόπους για να κάνετε να περνούν καλύτερα μέσα στο σπίτι:
– Πριν φύγετε, φροντίστε το νερό και το φαγητό της. Ταΐστε την, αφήστε λίγο φαγητό και νερό στα μπολ της.
– Δώστε της παιχνίδια για να ασχοληθεί, όπως ένα ονυχοδρόμιο ή αξεσουάρ που έχουν κρυμμένη τροφή και πρέπει να την ανακαλύψει. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτονωθεί και θα παραμένει πιο ήρεμη.
– Κρατήστε την άμμο της καθαρή, έτσι ώστε να γνωρίζει πού θα κάνει τις ανάγκες της. Η βρώμικη άμμος θα την αναστατώσει και θα ψάχνει σε διάφορα μέρη του σπιτιού ως εναλλακτική λύση.
– Όταν επιστρέψετε σπίτι, αφιερώστε αρκετό χρόνο σε εκείνη, παίζοντας και κάνοντας αυτά που της αρέσουν.
– Ελέγξτε την υγεία της. Φροντίστε να είστε συνεπείς στα ετήσια ραντεβού με τον κτηνίατρο, στον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση. Αν την ταλαιπωρεί κάποιο πρόβλημα υγείας, η καθημερινότητά της θα είναι δύσκολη, είτε είστε παρόντες είτε όχι.
– Δώστε της πρόσβαση, αν είναι δυνατόν, σε ένα παράθυρο, έτσι ώστε να κάθεται ή να ξαπλώνει, παρατηρώντας τι συμβαίνει έξω. Το “κουτσομπολιό” είναι από τις αγαπημένες τους ασχολίες.

Η γάτα που περνάει καλά στο σπίτι της και λαμβάνει φροντίδα κι αγάπη δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς αγάπης με τον κηδεμόνα της. Αντιλαμβάνεται την απουσία και δείχνει ενδιαφέρον και ανυπομονησία όταν καταλαβαίνει πως επιστρέφουν οι άνθρωποι στο σπίτι. Παράλληλα, κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας πρέπει να φροντίζει να δημιουργεί ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον για το κατοικίδιό του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, να διαθέτει καθημερινά, επαρκή χρόνο για να ασχοληθεί με την σωματική και πνευματική υγεία της γάτας, έλεγχοντας ότι δεν νιώθει πόνο, ότι δεν είναι τραυματισμένη.