Υπάρχουν πολλές αναφορές, μύθοι αλλά και αλήθειες γύρω από τη συμβίωση μίας εγκύου και ενός κατοικίδιου. Αρκετοί φοβούνται για τη γάτα και το τοξόπλασμα. Για τον σκύλο και κάποιο βακτήριο. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Έγκυος και τοξόπλασμα

Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, η μόλυνση από τοξόπλασμα μπορεί να γίνει μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μπορεί να προκληθεί από μία γάτα η οποία ζει στο σπίτι και λαμβάνει σωστή διατροφή. Για να γίνει μία γάτα φορέας τοξοπλάσματος, θα πρέπει να καταναλώνει μολυσμένα θηράματα όπως: θηλαστικά, τρωκτικά, πουλιά.

Για να μπορέσει να γίνει μετάδοση του τοξοπλάσματος στην έγκυο από τη γάτα, θα πρέπει να συμβαίνουν τα εξής: Η γάτα να έχει πρόσβαση στην κατανάλωση θηραμάτων ή ωμού κρέατος και να το διασπείρει στο περιβάλλον μέσω των κοπράνων της. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει η έγκυος να καθαρίσει τη λεκάνη της γάτας με γυμνά χέρια κι έπειτα τα χέρια της να έρθουν σε επαφή με το στόμα της. Η μετάδοση δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να γίνει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως χαϊδεύοντας τη γάτα ή μέσω του τριχώματός της.

Κατοικίδια και μεταδοτικές ασθένειες

Άραγε υπάρχουν ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν σε μία έγκυο ή σε ένα μωρό τα κατοικίδια όπως είναι ο σκύλος και η γάτα; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, που ονομάζονται ζωονόσοι. Πρόκειται για τα μόνα λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Μέσω των εμβολίων, όμως, δύσκολα μεταφέρονται νοσήματα στον άνθρωπο.

Οι τρίχες των ζώων είναι επικίνδυνες;

Πολλοί πιστεύουν ότι η τρίχα των ζώων είναι επικίνδυνη, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι ακίνδυνη. Κι αυτό γιατί η τρίχα του ζώου δεν μπορεί να μεταδώσει καμία ασθένεια στον άνθρωπο. Ούτε στα μωρά.

Η τρίχα του σκύλου και της γάτας αποτελείται από κερατίνη, όπως και του ανθρώπου. Δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε περίπτωση κατάποσης, απορρίπτεται από το στομάχι και το έντερο σε περίπτωση κατάποσης, χωρίς, να προκαλέσει κάποια λοίμωξη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποιες οι πιθανότητες μόλυνσης από το σάλιο;

Μία ακόμη απορία που, ίσως, έχουν αρκετές έγκυες, εάν ο σκύλος ή η γάτα τους έρθουν αρκετά κοντά σε αυτές (ή στο νεογέννητο μωρό τους αργότερα) και τους γλείψουν. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να τους μεταδώσουν κάποια ασθένεια; Ναι μεν, υπάρχουν στο στόμα τους βακτήρια και μικροοργανισμοί, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι τα βακτήρια αυτά μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλον με χαμηλότερο ph, όπως είναι του ανθρώπου. Άρα, οι πιθανότητες, σοβαρής μόλυνσης μέσω του σάλιου είναι απειροελάχιστες.