Η μόρβα είναι μια από τις πιο θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες για τους σκύλους και για αλλά ζώα.
Πρόκειται για μία ανίατη, πολυσυστηματική νόσο που προσβάλλει το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τις περισσότερες φορές οδηγεί στον θάνατο του προσβεβλημένου ζώου.
Ο ιός είναι ανθεκτικός σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με την επίδραση του ηλιακού φωτός πεθαίνει μετά από 2-3 ημέρες. Αντέχει σε θερμοκρασία 4° C για 14 ημέρες, ενώ στους 37 βαθμούς αντέχει μόλις για 60 λεπτά.
Συμπτώματα της νόσου:
>> Διάρροια
>> Εμετός
>> Παχύ κίτρινο έκκριμα στα μάτια και τη μύτη
>> Βήχας
>> Νευρολογικά συμπτώματα
Πώς μεταδίδεται η μόρβα
Η μόρβα μεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα, δηλαδή με τα σταγονίδια, την άμεση επαφή μεταξύ δύο ζώων, τα κόπρανα ή τα ούρα. Αν ο σκύλος σας κατά τη βόλτα, μυρίσει τα ούρα ενός άλλου σκύλου που έχει μόρβα, τότε ενδέχεται να κολλήσει την ασθένεια. Σε αυτό παίζει ρόλο η ηλικία του σκύλου σας, αν είναι πολύ μικρό κινδυνεύει άμεσα, αν έχει κάνει τα εμβόλια (κινδυνεύει λιγότερο), ο χρόνος που ούρησε το προηγούμενο σκυλί σε εκείνο το σημείο (αν έγινε λίγο πριν από εσάς, τότε ο ιός βρίσκεται ακόμα στο έδαφος). Πιο συγκεκριμένα, τα κουτάβια από τριών έως έξι μηνών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο να νοσήσουν.
Η νόσος αυτή εξαπλώνεται μέσω αερολύματος σταγονιδίων και μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις, κόπρανα, και τα ούρα, 6 έως 22 ημέρες μετά την έκθεση τους σε αυτά. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την τροφή και το νερό εάν έχουν μολυνθεί με αυτά τα υγρά. Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της νόσου είναι 14 έως 18 ημέρες, αν και ένας πυρετός μπορεί να εμφανιστεί σε χρονικό διάστημα 3 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση.
Θεραπεία
Δυστυχώς, όπως με τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, δεν υπάρχει θεραπεύσιμη αγωγή για τη μόρβα και είναι κατά 90% θανατηφόρα. Με την εμφάνιση των νευρικών συμπτωμάτων όμως, η θεραπεία δεν έχει κανένα νόημα. Εάν διαπιστωθεί σε αρχικό στάδιο, τότε ο κτηνίατρος θα χορηγήσει στο σκύλο σας αντιβιοτικά και διάφορα ενισχυτικά για τον οργανισμό του ζώου και φυσικά υποστηρικτική αγωγή.
Πώς προστατεύουμε το σκύλο μας
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το σκύλο σας από αυτή την ασθένεια είναι η πρόληψη. Και η πρόληψη επιτυγχάνετε μέσω των αποτελεσματικών εμβολίων που υπάρχουν γι΄αυτή την θανατηφόρα ασθένεια. Θεωρείται λάθος να αποφεύγεται ο εμβολιασμός σε μεγάλα σε ηλικία σκυλιά και αυτό διότι, η μόρβα όχι μόνο προσβάλει όλες τις ηλικίες αλλά προκαλεί την «εγκεφαλίτιδα των ηλικιωμένων σκύλων» με έντονα νευρικά συμπτώματα και με κατάληξη την απώλεια του ζώου.
Στα κουτάβια ενδείκνυται, να αποφεύγεται αυστηρά η επαφή όχι μόνο με τα νοσούντα ή με τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά με οποιοδήποτε σκύλο, προτού ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα. Τα κουτάβια μέχρι να κάνουν όλα τα εμβόλια πρέπει να μένουν σε εσωτερικό χώρο, σχεδόν απομονωμένα και σε καθαρό περιβάλλον, με πλήρη και σωστή τροφή.