Για αιώνες οι άνθρωποι στρέφονται στο τζίντζερ για να θεραπεύσουν ασθένειές τους. Από την κινέζικη ιατρική έως τη δυτική επιστήμη, αυτή η πικάντικη ρίζα, παρουσιάζεται ως λύση σε διάφορα θέματα. Πέρα από ανθρώπους, όμως, διαπιστώθηκε ότι έχει και πολλά οφέλη και για την υγεία των σκύλων.

Ποια είναι αυτά;

● Όπως εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές, οι οποίες είτε είναι κληρονομικές είτε έχουν προκληθεί από κάποια φαρμακευτική αγωγή είτε από αδιαθεσία λόγω ταξιδιού είτε ακόμα και από άγχος. Το τζίντζερ περιέχει δύο ενώσεις (gingerol και shogaol), που έχουν φυσικές ιδιότητες κατά της ναυτίας, καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι και βοηθάει στην πέψη.

● Εάν για κάποιον λόγο ένας σκύλος έχει πολλά αέρια, το τζίντζερ μπορεί να τον ανακουφίσει. Πιθανοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αέρια είναι κατανάλωση ορισμένων λαχανικών ή αλλαγές στην διατροφή του. Αυτή η ρίζα, λοιπόν, μπορεί να μειώσει τα αέρια, το φούσκωμα αλλά και τυχόν πόνους που μπορεί να έχει ένας σκύλος λόγω των σπασμών των λείων μυών του εντέρου.

● Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και συχνά προσφέρεται σε σκύλους που υποφέρουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας. Ειδικά φυλές σκύλων που είναι περισσότερο επιρρεπείς στην αρθρίτιδα, έχουν πόνους στην πλάτη τους, στα πόδια τους και στα ισχία τους. Οπότε, με την κατανάλωση τζίντζερ ανακουφίζονται, άλλοι σκύλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο, από τους ενοχλητικούς αυτούς πόνους και τη δυσφορία. Όμως, ακόμα και οι σκύλοι που είναι υγιείς, καταναλώνοντας τζίντζερ, συμβάλλουν στην πρόληψη ανάπτυξης μελλοντικών φλεγμονών.

● Τέλος, αυτή η εκπληκτική ρίζα, πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο sciencedirect.com (Cancer preventive properties of ginger: A brief review), οι ειδικοί αναφέρουν ότι ορισμένα πικάντικα συστατικά που υπάρχουν στο τζίντζερ και σε άλλα ζιγγιβεροειδή έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες. Μάλιστα, ορισμένα φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, γεγονός που μάλλον οφείλεται στις δύο ενώσεις που αναφέραμε και παραπάνω, την gingerol και την shogaol. Αν και το τζίντζερ δεν αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο, πολλές φορές χορηγείται για να ανακουφίσει από τη ναυτία που προκαλούν οι χημειοθεραπείες.