Η επικρατέστερη αντίληψη ως προς τον υπολογισμό της ηλικίας των σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια είναι ότι ένα έτος για τους τετράποδους φίλους αντιστοιχεί σε εφτά δικά μας. Ωστόσο, μετά από έρευνα διεφάνη ότι αυτός είναι ένας υπερβολικά απλουστευμένος τρόπος για να υπολογίσετε την ηλικία του σκύλου σας.

Γιατί ο κανόνας 7:1 δεν είναι ακριβής;

Εάν υποθέσουμε ότι ίσχυε ο κανόνας εφτά προς ένα, τότε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αναπαραχθούν από την ηλικία των 7 ετών και θα ζούσαν πάνω από 150 χρόνια.

Αν και είναι άγνωστο το ποιος επινόησε πρώτος τον εν λόγω κανόνα, εντούτοις φαίνεται ότι διαδόθηκε γύρω στο 1950 και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Αυτή η αναλογία βασίζεται πιθανότατα στο μέσο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που είναι 70 χρόνια και των σκύλων που είναι 10 χρόνια. Αλλά δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τον κανόνα 7:1 είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο ρυθμός γήρανσης των σκύλων διαφέρει από αυτόν των ανθρώπων, και ότι τα μικρά και μεγάλα σκυλιά γερνούν διαφορετικά.

Οι σκύλοι γερνούν γρήγορα στην αρχή

Οι σκύλοι μπορούν να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα περίπου στην ηλικία του ενός έτους επειδή γερνούν πολύ πιο γρήγορα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους από ό,τι οι άνθρωποι. Ένας γενικός κανόνας που ακολουθούν κάποιοι ειδικοί είναι ο ακόλουθος:

>> Οι σκύλοι γερνούν 15 ανθρώπινα χρόνια κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

>> Το δεύτερο έτος ζωής για τους σκύλους ισούται με 9 ανθρώπινα χρόνια.

>> Στη συνέχεια, κάθε επόμενο έτος ισούται με 5 ανθρώπινα χρόνια.

Είναι ένας πιο ακριβής τρόπος υπολογισμού της ηλικίας ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια από τον κανόνα 7:1, εντούτοις εξακολουθεί να είναι ανακριβής εφόσον δεν λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και την ράτσα.

Το μέγεθος και η ράτσα παίζουν ρόλο

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά γερνούν με ταχύτερο ρυθμό από τα μικρότερα σκυλιά. Αυτό εξηγεί γιατί το προσδόκιμο ζωής των μικρών σκύλων είναι μεγαλύτερο από αυτό των μεγάλων. Τα μικρά σκυλιά θεωρούνται ηλικιωμένα γύρω στην ηλικία των 7 ετών, ενώ τα μεγάλα σκυλιά γύρω στα 5 ή 6 χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA).

Ο νέος τρόπος υπολογισμού

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν νέο τύπο για τον υπολογισμό των ετών του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια με βάση έρευνα DNA. Η μελέτη έγινε το 2019 από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), η οποία εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το DNA των σκύλων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, μια διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση του DNA.

Πρόκειται για μια σχετικά νέα έννοια στην έρευνα της γήρανσης των ανθρώπων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ανθρώπους το DNA υφίσταται χημική τροποποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής μας λόγω ασθενειών, ενός κακού τρόπου ζωής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αυτές οι ομάδες μεθυλίου δεν αλλάζουν το ίδιο το DNA μας, αλλά προσκολλώνται στο γενετικό μόριο και μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν ορισμένα γονίδια. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μεθυλίωση συμβαίνει με σχετικά σταθερό ρυθμό καθώς οι άνθρωποι γερνούν, γεγονός που τους επιτρέπει να εκτιμήσουν την ηλικία ενός ατόμου, μια διαδικασία που ονομάζεται επιγενετικό ρολόι.

Πώς λειτουργεί ο τύπος του επιγενετικού ρολογιού;

Για να συγκρίνουν τα επιγενετικά ρολόγια των σκύλων με αυτά των ανθρώπων, οι επιστήμονες εξέτασαν το DNA από 104 λαμπραντόρ ριτρίβερ ηλικίας από 4 εβδομάδων έως 16 ετών.

Διαπίστωσαν ότι το επιγενετικό ρολόι των σκύλων διαφέρει σημαντικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, αλλά στη συνέχεια αρχίζει να ταιριάζει με το ανθρώπινο. Έτσι, τα αποτελέσματα τους επέτρεψαν να εξάγουν έναν τύπο για να προσαρμόσουν την ηλικία ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Φυσικά, αυτός ο τύπος απαιτεί λίγο περισσότερη αριθμητική από τον κανόνα 7:1.

Πολλαπλασιάζετε το φυσικό λογάριθμο (ln) της ηλικίας του σκύλου επί 16 και στη συνέχεια προσθέτετε 31. Έτσι, αν ο σκύλος σας είναι 2 ετών, τότε (με τη βοήθεια αριθμομηχανής φυσικού αλγορίθμου) έχετε το αποτέλεσμα 0,69, το οποίο πολλαπλασιάζετε με 16 και προσθέτετε 31. Σύμφωνα με αυτόν τον τύπο, ο σκύλος σας είναι 42 ετών σε ανθρώπινα χρόνια. Αλλά μετά, ο ρυθμός γήρανσης του σκύλου επιβραδύνεται πολύ. Ο εν λόγω τύπος το λαμβάνει υπόψη. Για παράδειγμα, ένας σκύλος 4 ετών είναι 53 σε ανθρώπινα χρόνια, και ένας σκύλος 10 ετών είναι 67,8 σε ανθρώπινα χρόνια.

Ο φυσικός λογάριθμος είναι ουσιαστικά το αντίστροφο της εκθετικής καμπύλης. Προχωρά πολύ γρήγορα στην αρχή και στη συνέχεια σταθεροποιείται, αυξάνοντας με πολύ αργό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου μετά την αρχική απότομη άνοδο.

Να θυμάστε ότι αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο μία ράτσα, επομένως δεν είναι ένας δοκιμασμένος και αληθινός τύπος για όλους τους σκύλους. Ωστόσο, είναι πιο επιστημονικά τεκμηριωμένος από άλλους τρόπους υπολογισμού, επομένως δίνει μια καλύτερη ιδέα της ηλικίας του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια.