Αν πάρετε ένα κουτάβι από έναν εκτροφέα ή το υιοθετήσετε από καταφύγιο, το πιθανότερο είναι ότι θα μάθετε και την ηλικία του. Τα πράγματα, ωστόσο, γίνονται πολύπλοκα όταν πρόκειται για τη διάσωση ενός ενήλικου σκύλου…
Είναι σημαντικό να εκτιμήσετε την ηλικία του σκύλου σας ώστε να μπορείτε να καλύψετε τις διατροφικές, αθλητικές και άλλες ανάγκες. Αν αναρωτιέστε, λοιπόν την ηλικία τους, συγκεντρώσαμε αρκετές συμβουλές για το πώς μπορείτε να εκτιμήσετε την ηλικία του κουταβιού σας για να του δώσετε τη φροντίδα που χρειάζεται.
Μπορεί ένας κτηνίατρος να προχωρήσει σε εκτίμηση;
Λίγο μετά την υιοθεσία σκύλου είναι σημαντικό να τον εξετάσει ένας κτηνίατρος. Μεταξύ άλλων θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του κουταβιού και του εύρους της ηλικίας του.
«Μου ζητούν να εκτιμήσω την ηλικία ενός σκύλου αρκετά τακτικά, συνήθως όταν τον βλέπω για πρώτη φορά», λέει η δρ. Χάνα Γκοντφρέι, κτηνίατρος μικρών ζώων.
«Όταν αξιολογώ την ηλικία ενός σκύλου, πρώτα κοιτάζω την εξωτερική εμφάνισή του. Το τρίχωμά του, αν φαίνεται γκριζαρισμένο γύρω από το μουσούδι; Αν είναι υπέρβαρο ή φαίνεται λίγο αδύνατο; Αν στέκεται σαν πονούν οι αρθρώσεις του; Αν έχει άλλα δυνητικά σημάδια που σχετίζονται με την ηλικία, όπως θολότητα στα μάτια ή κονδυλώματα; Όλα αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν μεγαλύτερη ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν σε νεότερους σκύλους, επομένως δεν θα έκανα μια εκτίμηση βασισμένη μόνο σε αυτά», ανέφερε η κτηνίατρος και πρόσθεσε ότι «τα δόντια, το μέγεθος και το σχήμα του σώματός, καθώς και η συμπεριφορά τους, μπορούν να προσδιορίσουν την ηλικία».
Εξετάστε τα δόντια του σκύλου σας
Η εξέταση της κατάστασης των δοντιών του σκύλου σας μπορεί να ρίξει φως στο εύρος της ηλικίας του. «Αν παρατηρήσω ότι ο σκύλος έχει παιδικά δόντια, είναι πιθανό να είναι κάτω των 6 μηνών, αλλά αυτό είναι συνήθως αρκετά προφανές από την γενική εμφάνισή του και τη συμπεριφορά του. Αν είναι ενήλικα δόντια αλλά φαίνονται πολύ καθαρά και λευκά, αυτό υποδηλώνει ότι είναι μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών», σημειώνει η δρ. Γκοντφρέι.
Ελέγξτε το τρίχωμά του
Πολλοί σκύλοι γκριζάρουν σταδιακά καθώς γερνούν. Παρόμοια με τους ανθρώπους, η αλλαγή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το πιο εμφανές γκριζάρισμα συνήθως εμφανίζεται στο μουσούδι, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα τους. Γενικά, οι σκύλοι αναπτύσσουν κάποια λευκά ή γκριζαρισμένα μαλλιά στο μουσούδι τους μεταξύ 7 και 10 ετών.
Άλλοι σκύλοι μπορεί να γκριζάρουν πρόωρα λόγω ιδιοσυγκρασίας ή προβλημάτων συμπεριφοράς. Σε μια μελέτη του 2016 σε 400 σκύλους ηλικίας από ενός έως τεσσάρων ετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το υψηλό άγχος ή οι παρορμητικές συμπεριφορές είναι ισχυροί παράγοντες πρόωρου γκριζαρίσματος.
Κοιτάξτε τα μάτια του
Άλλος ένας προγνωστικός παράγοντας της ηλικίας ενός σκύλου είναι τα θολά, γαλάζια ή γκριζοπράσινα μάτια. Αυτή η κατάσταση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης στους σκύλους και συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ έξι και οκτώ ετών. Τα θολά μάτια μπορεί να είναι σημάδι και καταρράκτη.
Λάβετε υπόψη τη μυϊκή μάζα και τη σωματική κατάσταση
Οι υγιείς νεαροί ενήλικοι σκύλοι είναι αδύνατοι και μυώδεις. Καθώς φτάνουν σε μέση ηλικία, κάποιοι σκύλοι αναπτύσσουν λιπώδη μαξιλαράκια στην κάτω πλάτη ή στη λεκάνη τους. Η αύξηση του βάρους είναι επίσης μια τάση στους μεγαλύτερους ενήλικες σκύλους.
Παράγοντες συμπεριφοράς
Άλλοι τρόποι για να εκτιμήσετε το εύρος της ηλικίας του σκύλου σας περιλαμβάνουν την παρατήρηση της συμπεριφοράς του.
Επίπεδο ενέργειας: Αυτός ο δείκτης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη ράτσα, αλλά οι νεαροί ενήλικες σκύλοι συνήθως είναι πολύ δραστήριοι, ενεργητικοί και πάντα έτοιμοι να παίξουν.
Κινητικότητα: Οι υγιείς νεαροί ενήλικες σκύλοι είναι ευέλικτοι χωρίς προβλήματα κίνησης. Οι μεγαλύτεροι σκύλοι μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια άκαμπτων αρθρώσεων ή αρθρίτιδας και να έχουν δυσκολία στην ανάβαση σκαλοπατιών, σε μεγάλες βόλτες κ.λπ.
Ακοή: Οι ηλικιωμένοι σκύλοι συχνά εμφανίζουν σημάδια απώλειας ακοής. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το κουτάβι σας δεν έρχεται όταν το καλείτε ή δεν γαβγίζει πια όταν χτυπά το κουδούνι.
Όρεξη: Καθώς οι σκύλοι μπαίνουν στα γηρατειά τους, η όρεξή τους μπορεί να μειωθεί λόγω χαμηλότερου επιπέδου δραστηριότητας, προβλημάτων πέψης τροφής ή έλλειψης ενδιαφέροντος για την τρέχουσα τροφή τους.