Μια σπάνια και απρόσμενη σκηνή κατέγραψαν επιστήμονες στον κόλπο Hauraki, στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Νέας Ζηλανδίας, όταν παρατήρησαν ένα χταπόδι Μαορί να προσκολλάται στην πλάτη ενός μεγάλου καρχαρία Μακό.

Η απρόσμενη ανακάλυψη

Το περιστατικό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2023, κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, που είχε στόχο τη μελέτη της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η θαλάσσια επιστήμονας Rochelle Constantine, αρχικά, δυσκολεύτηκε να καταλάβει τι ακριβώς έβλεπε, καθώς το πορτοκαλί στίγμα στην πλάτη του καρχαρία της φάνηκε σαν τραύμα ή ακόμα και σημαδούρα.

«Στην αρχή, σκέφτηκα: ‘Είναι σημαδούρα;’» ανέφερε η Constantine στους New York Times. «Μήπως έχει μπλεχτεί σε αλιευτικά εργαλεία ή είχε κάποιο μεγάλο δάγκωμα;»

Για να διαλευκάνουν το μυστήριο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν drone και τότε ανακάλυψαν το απρόσμενο: ένα μεγάλο χταπόδι είχε γραπωθεί από τον καρχαρία, δημιουργώντας το μοναδικό φαινόμενο ενός «σαρκοπόδαρου», όπως το αποκάλεσαν.

Ένα σπάνιο γεγονός

Το χταπόδι Μαορί, το μεγαλύτερο του είδους του στο νότιο ημισφαίριο, θεωρείται συνήθως κάτοικος του βυθού, ενώ οι καρχαρίες Μακό σπάνια κατεβαίνουν σε τόσο μεγάλα βάθη. Αυτή η ασυνήθιστη συνάντηση καθιστά την αλληλεπίδραση των δύο ζώων ακόμη πιο παράδοξη.

«Συνεχίσαμε μετά από 10 λεπτά, οπότε δεν μπορώ να σας πω τι συνέβη στη συνέχεια», δήλωσε η Constantine στο Oceanographic. Ωστόσο, σχολίασε πως το χταπόδι πιθανότατα έζησε μια συναρπαστική εμπειρία, αφού ο καρχαρίας Μακό –ο ταχύτερος στον κόσμο– μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένα ακόμα μυστήριο του ωκεανού

Η επιστήμονας τόνισε ότι αυτό το περιστατικό είναι μια ακόμη υπενθύμιση του πόσα λίγα γνωρίζουμε ακόμα για τη θαλάσσια ζωή και τον ρόλο των καρχαριών στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Η συνάντηση με τον ‘καρχαριοκέφαλο’ είναι μια υπενθύμιση των θαυμάτων του ωκεανού», υπογράμμισε η Constantine.

«Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στη θαλάσσια επιστήμη είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να δεις στη συνέχεια. Υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες διατήρησης, μπορούμε να συμβάλουμε στο να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες εξαιρετικές στιγμές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν».

in.gr