Ο μικρός καρχαρίας Yoko, μόλις ενός μήνα, γεννήθηκε στο ενυδρείο Shreveport Aquarium στη Λουιζιάνα και κατάφερε να τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως, ακόμη και σε ρεπορτάζ του CNN, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της γέννησής του. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Yoko φαίνεται να γεννήθηκε χωρίς την παραδοσιακή διαδικασία ζευγαρώματος, αλλά πιθανότατα μέσω άμωμου σχηματισμού, κάτι που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους επιστήμονες.
Το αυγό που εκκολάφθηκε και έδωσε ζωή στην Yoko βρισκόταν σε δεξαμενή με μόνο θηλυκούς καρχαρίες για πάνω από τρία χρόνια, χωρίς την παρουσία αρσενικών. Το είδος στο οποίο ανήκει είναι ο φουσκωτός καρχαρίας (Cephaloscyllium ventriosum), γνωστός και ως swell shark, που ζει κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτό το είδος μπορεί να διπλασιάσει το μέγεθός του, καθώς ρουφάει νερό, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του φτάνει τα 90 εκατοστά, χωρίς να αποτελεί πραγματικό «τέρατος», παρ’ ότι αρκετά τρομακτικό αν το συναντήσει κάποιος. Το συγκεκριμένο είδος είναι δημοφιλές στα ενυδρεία επειδή μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια υπό αιχμαλωσία.
Η γέννηση της Yoko προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία διαφήμισης για το Shreveport Aquarium, το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 1000 είδη θαλάσσιας ζωής. Όσον αφορά την προέλευση του αυγού, οι ειδικοί προτείνουν δύο πιθανούς μηχανισμούς. Ο πρώτος είναι η παρθενογέννεση, μία ασεξουαλική αναπαραγωγή, κατά την οποία το θηλυκό αναπαράγεται χωρίς την εμπλοκή αρσενικού. Ο δεύτερος είναι η καθυστερημένη γονιμοποίηση, όπου η γονιμοποίηση μπορεί να συμβεί πολύ καιρό μετά το ζευγάρωμα.
Η παρθενογέννεση είναι γνωστό φαινόμενο σε κάποια είδη καρχαριών, όπως ο καρχαρίας ζέβρα και ο καρχαρίας μπαμπού, και παρατηρείται συνήθως όταν τα θηλυκά απομονώνονται από τα αρσενικά, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θηλυκά έχουν γεννήσει με αυτόν τον τρόπο παρά την ύπαρξη αρσενικών. Ο καθηγητής Κέβιν Φελντχάιμ, ειδικός στη μοριακή εξέλιξη και τα συστήματα αναπαραγωγής των καρχαριών, αναφέρει ότι τα κίνητρα για την έναρξη της παρθενογένεσης δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά πιθανόν να είναι μια στρατηγική επιβίωσης του θηλυκού για να διασφαλίσει τη συνέχιση του είδους του.
Το Shreveport Aquarium σκοπεύει να πραγματοποιήσει γενετικές εξετάσεις στη Yoko όταν το καρχαριάκι μεγαλώσει αρκετά, προκειμένου να προσδιορίσει με βεβαιότητα τη διαδικασία της γέννησής της. Οι επιστήμονες παραμένουν περίεργοι για το πώς και για πόσο καιρό τα θηλυκά καρχαριών μπορούν να αποθηκεύουν σπέρμα, αφού σε ορισμένα είδη παρατηρήθηκε ότι τα θηλυκά αποθηκεύουν σπέρμα για διάστημα που φτάνει ακόμη και τους 45 μήνες.
«Η κατάσταση αυτή είναι πραγματικά εντυπωσιακή και δείχνει την ανθεκτικότητα αυτού του είδους», δήλωσε εκπρόσωπος του ενυδρείου. «Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να κατανοήσουμε πλήρως αν πρόκειται για παρθενογένεση ή καθυστερημένη γονιμοποίηση. Αποδεικνύει ότι η ζωή πάντα βρίσκει τον τρόπο».
philenews / in.gr