Διαπιστώνεται αύξηση στον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι για το 2023 ο πληθυσμός της εκτιμάται στα 20-22 άτομα. Η Μαρία Παναγιώτου μιλούσε σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο τουριστικό θέρετρο Cap St Georges στην Πέγεια, με θέμα την μεσογειακή φώκια.
Ως Υπουργείο, είπε, ερχόμαστε αρωγοί σε προσπάθειες που σκοπό έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για ένα τόσο εμβληματικό είδος για ολόκληρη τη Μεσόγειο αλλά και για την Κύπρο. Η μεσογειακή φώκια, τόνισε, θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός της στη Μεσόγειο ανέρχεται γύρω στα 700 άτομα, από τα οποία τα μισά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο εκτιμάται πως υπάρχουν σήμερα γύρω στα 20-22 άτομα.
Μέσω του προγράμματος παρακολούθησης του είδους, καθώς και του αρχείου παρατηρήσεων, διαπιστώνεται αύξηση στον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο από το 2010 όταν εκτιμήθηκε πως ο πληθυσμός της ήταν γύρω στα 7-10 άτομα. Για το 2023 ο πληθυσμός της εκτιμάται στα 20-22 άτομα, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό.
Η κ. Παναγιώτου εξέφρασε την λύπη της για το γεγονός ότι η μεσογειακή φώκια στην Κύπρο αντιμετωπίζει διάφορες απειλές για την επιβίωσή της με κυριότερες από αυτές την απώλεια και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων της, την αστικοποίηση των γειτνιαζουσών περιοχών, και τις τουριστικές πιέσεις μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων αναψυχής. Επιπρόσθετα, είπε, η υπεραλίευση είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το είδος αφού οδηγεί στη μείωση της τροφής της.
Ο διδάκτορας Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Πάνος Δενδρινός, παρουσίασε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν συλλεγεί σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας του θαλάσσιου θηλαστικού. Ανέφερε πως μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών προστασίας παρατηρείται μια ανάκαμψη του είδους. Από την Ελλάδα έχουμε μια εξάπλωση και στην Ανατολική Μεσόγειο, και προς την Αδριατική αλλά και προς τις γειτονικές χώρες.
Είναι σαφές ότι αυξάνονται οι πληθυσμοί της φώκιας κάτι που είναι πολύ παρήγορο, είπε.
Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου αναφέρθηκε από την πλευρά του στον στόχο της προστασίας και της σωστής διατήρησης της βιοποικιλότητας στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών με γνώμονα την όσο το δυνατόν αρμονικότερη συμβίωση της φώκιας και ανθρώπου. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας, για το 2020 για διατήρηση της περιοχής δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Πέγειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου και με την υποστήριξη από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση MOm, με έδρα την Ελλάδα, που μελετά και προστατεύει τη μεσογειακή φώκια.