Στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν την Τετάρτη τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «κυβερνητικές πράξεις-μνημείο εγκληματικής ανικανότητας». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως «ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων», κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «έγινε ουρά των Φάμελλου και Κωνσταντοπούλου».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε τη χώρα».

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας διακόπτει τις εργασίες της και δίνει το έναυσμα για τριήμερη συζήτηση. Η διαδικασία ξεκινά με ομιλίες δύο εκ των βουλευτών που την υπογράφουν και συνεχίζεται με κύκλους 15-16 ομιλητών, εναλλάξ από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων.

Στη συζήτηση μπορούν να τοποθετηθούν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, υπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Η κορύφωση της διαδικασίας έρχεται την τελευταία ημέρα, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί εκφωνούν τις κεντρικές τους ομιλίες σε αντίστροφη σειρά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία, όπου για την έγκριση της πρότασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Σημειώνεται ότι νέα πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να κατατεθεί πριν περάσουν έξι μήνες από την απόρριψη της προηγούμενης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Η στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Καταγγελία παραπληροφόρησης – Θα υποστηρίξει ότι fake news και διαστρέβλωση στοιχείων από την αντιπολίτευση στοχεύουν στην υπονόμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
  2. Παρουσίαση κυβερνητικού έργου – Θα προβάλει το σχέδιό της για τους σιδηροδρόμους και τη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας όσα έχουν επιτευχθεί και την απουσία εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση.
  3. Έμφαση στην πολιτική σταθερότητα – Θα υπογραμμίσει ότι η σταθερότητα είναι κρίσιμη για τη χώρα, ειδικά σε αυτήν την περίοδο.
  4. Επιθετική ρητορική – Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προϊδεάσει για μετωπική αντιπαράθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Καταγγελία συγκάλυψης – Θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση έχει συγκαλύψει ευθύνες, επιδιώκοντας να αναδείξει εμπλοκή του πρωθυπουργού.
  2. Ανάδειξη κυβερνητικών ευθυνών – Θα επικεντρωθεί στα ζητήματα που οδήγησαν στην πρόταση προανακριτικής, αναζητώντας ευθύνες στο υψηλότερο επίπεδο.
  3. Πολιτική αλλαγή – Θα προτάξει την ανάγκη απο-νομιμοποίησης της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας θέματα όπως οι παρακολουθήσεις και η ακρίβεια.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί έως την Παρασκευή, με την κρίσιμη ψηφοφορία να κρίνει την τύχη της πρότασης δυσπιστίας.

ert.gr