Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 24 ωρών να καταγράφεται στα 3,8 Ρίχτερ την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους, ενώ αρκετοί ντόπιοι που είχαν αποχωρήσει επιστρέφουν σταδιακά. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια, με κλιμάκια του Τεχνικού Επιμελητηρίου να πραγματοποιούν αυτοψίες στα σχολεία. Τα κτίρια θα κατηγοριοποιηθούν και θα αξιολογηθούν για τυχόν ανάγκες επισκευών.
Κρίσιμες αποφάσεις για τα μέτρα
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές, προκειμένου να εξετάσουν την πιθανή άρση των μέτρων και να αποφασίσουν αν τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα.
Περισσότεροι από 22.000 σεισμοί από τα τέλη Ιανουαρίου
Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί πάνω από 22.600 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει ύφεση τόσο στον ημερήσιο αριθμό των δονήσεων όσο και στο μέγιστο μέγεθός τους, ενώ από τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχει παρατηρηθεί νέα μικροσεισμική έξαρση.
Προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις
Παρά την ύφεση των σεισμών, οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές κατολισθήσεις, ειδικά σε περιοχές με διαφορική διάβρωση. Η Επιτροπή τονίζει ότι έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να επιταχύνουν τις γεωλογικές διεργασίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταρρεύσεων, κυρίως σε περιοχές με ηφαιστειακές λάβες που έχουν αποσαθρωθεί.