Έντονη ήταν η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Αρκετές από τις σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ακόμη και στην Αττική.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Εξάλλου, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν «ασθενή» σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.

Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.

Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς. Ωστόσο, η αγωνία των κατοίκων είναι έντονη, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων, οι βραδινοί σεισμοί προκάλεσαν αναστάτωση και σε άλλα νησία, όπως η Μύκονος, η Ίος και η Φολέγανδρος.

Στατιστική μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου, στην περιοχή εκδηλώθηκαν πάνω από τις 6.400 σεισμοί. Από αυτές, 800 είχαν μέγεθος άνω των 2,5 Ρίχτερ.

Για υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας, στη Σαντορίνη, προειδοποίησε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Είναι ίσως το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη Καλντέρα της τάξης των 8 Χ 11 χλμ., με τη μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν από 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα» ανέφερε κατά την παρέμβασή του.

Όπως είπε, η Σαντορίνη διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικούς κινδύνους: από τον ηφαιστειακό, τον σεισμικό και τον κατολισθητικό κίνδυνο και τις διαβρώσεις. «Αυτοί οι κίνδυνοι δημιούργησαν το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους» σημείωσε.

5 περιοχές υψηλής διακινδύνευσης

«Χαρτογραφήσαμε τον κατολισθητικό κίνδυνο. Επιλέξαμε 5 περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση. Είναι οι περιοχές του Παλαιού Λιμένα των Φηρών, του λιμένα του Αθηνιού, του Αμμουδίου και τη Αρμένης και της Θηρασιάς στον οικισμό Κόρφου» συνέχισε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως «λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε τη διακινδύνευση».

Εστιάζοντας στην περιοχή του Αθηνιού σημείωσε πως είναι μια περιοχή από την οποία διέρχονται 1,5 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο. «Έχουμε δει τα επικίνδυνα σημεία στον Αθηνιό και με βάση την ανάλυση αυτή κάνουμε τα απαιτούμενα έργα ώστε να μειωθεί ο κατολισθητικός κίνδυνος. Επίσης προτείνουμε δράσεις στο Λιμενικό και στην ΕΛΑΣ να μειώσουμε την έκθεση του μεγάλου όγκου του πληθυσμού που διέρχεται από την περιοχή αυτή» πρόσθεσε.

Για την περιοχή του Παλαιού Λιμένα Φηρών, από την οποία διέρχονται 2 εκατ. άνθρωποι τον χρόνο είπε πως έγιναν δράσεις για να υπολογιστεί ο κατολισθητικός κίνδυνος και να προταθούν έργα που θέλουν συντήρηση και ενίσχυση.

Για την περιοχή της Αρμένης, κάτω από την Οία, ο κ. Λέκκας σημείωσε αναπτύσσονται έντονα κατολισθητικά φαινόμενα λόγω της φύσης των γεωλογικών σχηματισμών. «Κάνουμε ειδικές μελέτες σε τρισδιάστατο επίπεδο ώστε να βλέπουμε αν αποκολληθεί κάποιος όγκος πού θα καταλήξει, πού θα πάει».

Για το Αμμούδι παρατήρησε πως αν και είναι ίσως η πιο όμορφη περιοχή του κόσμου «το οικιστικό περιβάλλον αναπτύχθηκε άναρχα τα τελευταία χρόνια και για αυτό υπάρχει υψηλή διακινδύνευση. Και σε αυτές τις περιοχές υπολογίζουμε τα έργα με σύγχρονες διαδικασίες και λογισμικά για να δούμε τι έργα χρειάζονται και να μειώσουμε τον κίνδυνο».

Για τη Θηρασιά είπε πως δεν έχει γίνει κάνενα έργο στο παρελθόν. «Σχεδιάζουμε την ανάλυση των κατολισθήσεων, ώστε να προτείνουμε έργα σε συγκεκριμένα σημεία που να είναι συμβατά και με το περιβάλλον της Σαντορίνης» πρόσθεσε.

protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ