Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, που παρατηρείται μεταξύ Ίου, Σαντορίνης και Αμοργού, έχει θέσει τις Αρχές σε κατάσταση επιφυλακής.
Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή προκαλούν ανησυχία, με την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού να αυξάνεται.
Στο νησί της Σαντορίνης, οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς έχουν εντείνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την αρμόδια υπηρεσία, έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών.
Σκηνές σε γήπεδο του νησιού
Στο σημείο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, το οποίο πραγματοποιεί ελέγχους και ενισχύει τις προσπάθειες της τοπικής αστυνομίας και των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σκηνές που έχουν στηθεί σε γήπεδο του νησιού προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ.
Παράλληλα, ενημερωτικές εκστρατείες πραγματοποιούνται για την προστασία των κατοίκων και τουριστών σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση σεισμού.
Οι αρχές τονίζουν τη σημασία της προετοιμασίας, ενώ οι κάτοικοι της Σαντορίνης, που έχουν ήδη βιώσει το φαινόμενο των σεισμών στο παρελθόν, παραμένουν σε εγρήγορση. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των προληπτικών ενεργειών είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς το νησί αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με αυξημένη κίνηση επισκεπτών.
Η σεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται συνεχώς, και οι αρμόδιοι φορείς ενημερώνουν τακτικά το κοινό για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για ψυχραιμία και συμμόρφωση με τα μέτρα ασφαλείας.
Ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε γιατί αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα
Ο Κώστας Παπαζάχος μίλησε στο protothema.gr και αναφέρθηκε στη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα, ενώ εξήγησε το λόγο για τον οποίο αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Συνεχίζεται με την ίδια ένταση, με πολλούς σεισμούς γύρω στα 4-4,5 Ρίχτερ, δεν έχει μειωθεί καθόλου και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η διάθεση. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κέντρο παρακολούθησης. Αύριο θα μπει ένας σεισμογράφος στην Άνυδρο και θα γίνουν εγκαταστάσεις και στην Ανάφη και στην Αμοργό σε μια προσπάθεια να δώσουμε πιο ακριβείς πληροφορίες. Πάντως, η ακολουθία παραμένει δύσκολη και σίγουρα θα είναι απαιτητική και από τους κατοίκους και από εμάς αλλά και από την ελληνική Πολιτεία».
Για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σήμερα της τάξης του 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ ανέφερε: «Τα ίδια υπάρχουν σε κάθε ακολουθία. Η φημολογία που υπάρχει είναι ακατάστατη, θα πρέπει να κλείσουν τ΄ αυτιά τους και να ακούνε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Κάθε μέρα θα υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις οι οποίες δε θα πρέπει να ακούγονται. Δεν είναι πραγματικές ειδήσεις είναι φήμες».
Για το λόγο που πρέπει να αδειάσουν οι πισίνες στην Καλδέρα: «Πολύ απλά επειδή υπάρχει έντονη ταλάντωση σε περίπτωση ισχυρών σεισμών και υπάρχει περίπτωση να υπάρχει φόρτιση των πρανών και να υπάρξουν αστοχίες. Αυτό που αδειάζουμε είναι μεγάλα σώματα νερού τα οποία έχουν μια ιδιοταλάντωση σε περίπτωση σεισμού και ενδεχομένως να είναι επιβαρυντική, είναι και χειμώνας, άρα προληπτικά γίνονται αυτά για να μην υπάρξουν προβλήματα», ανέφερε καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας.
Τούρκος Καθηγητής προειδοποιεί: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη
Ο Τούρκος καθηγητής της Γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, πήρε θέση για τις σεισμικές ακολουθίες που συμβαίνουν στη Σαντορίνη, τις τελευταίες μέρες και για τους φόβους που έχουν διατυπωθεί για το ηφαίστειο στο νησί.
Σε ανάρτησή του στο X γράφει: «Στην επιστήμη της Γεωφυσικής, υπάρχουν οι εξής ενδείξεις ηφαιστειακών εκρήξεων:
1. Ρηχός σεισμός και καταιγίδες μικροσεισμών
2. Εκπομπές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους
Στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί τρεις από αυτές τις ενδείξεις. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, η έκρηξη μπορεί να μην συμβεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να καθυστερήσει για μία εβδομάδα, έναν χρόνο ή να μην συμβεί ποτέ. Στη Σαντορίνη έχουν σημειωθεί ηφαιστειακές εκρήξεις τον 16ο αιώνα και το 1600 π.Χ.
Παρόμοιες γεωφυσικές ενδείξεις παρατηρούνται και στην Τουρκία, στα ηφαίστεια Τεντουρέκ και Αραράτ.
Μπαράζ σεισμών στην Ελλάδα – Πόσο επηρεάζεται η Κύπρος – Τι απαντούν οι ειδικοί
Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες στην Ελλάδα, λόγω του μπαράζ σεισμών που παρατηρείται στην περιοχή της Σαντορίνης.
Μάλιστα, οι επιστήμονες στην Ελλάδα ανησυχούν για σεισμό 6 ρίχτερ στην περιοχή, ενώ οι Ελληνικές Αρχές έχουν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα, κλείνοντας σχολεία και αδειάζοντας πισίνες στη Σαντορίνη και ενώ όλες οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή.
Το «Philenews» επικοινώνησε με τον Χριστόδουλο Χατζηγεωργίου, Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου, θέτοντας του το ερώτημα κατά πόσον η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες μπορεί να προκαλέσει σεισμούς και στην Κύπρο.
Ο κ. Χατζηγεωργίου στις δηλώσεις του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως η περιοχή όπου παρατηρείται η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται άμεσα– από πλευράς ρήγματος- με την Κύπρο, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, το Τμήμα παρακολουθεί τα δεδομένα.
protothema.gr