Ένα νέο εργαλείο, το οποίο στοχεύει να φρενάρει την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό (το γνωστό πλέον «μπούλινγκ»), χρησιμοποιεί η Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς, μαθητές αλλά και σχολεία να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τέτοια περιστατικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, πρόκειται για την πλατφόρμαstop-bullying.gov.gr, η οποία τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς κι έχει αποδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χρησιμότητά της.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου της Ελλάδας, μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών, ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις.
Παράλληλα, λόγω της μεγάλης σημασίας που δίνεται στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, τα οποία έχουν καταντήσει εφιάλτης για σχολεία και μαθητές, το ελλαδικό υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς δίνονται όλα τα εργαλεία σε εκπαιδευτικούς και σχολεία για να μπορούν να δράσουν ουσιαστικά.
Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε λίστα 11 συνολικών δράσεων που θα ισχύσουν από τη φετινή σχολική χρονιά, η οποία στην Ελλάδα αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου.
Στη λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
>> Η εφαρμογή e-parents: Ψηφιακό εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες, που τους ενημερώνει ήδη για τις βαθμολογίες των μαθητών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας. Μέσα στη χρονιά, η εφαρμογή θα διευρύνει τις δυνατότητές της με ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, για την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.
>> Αλλαγή κανονισμών λειτουργίας:
Α) Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία: Η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία, ενώ εξετάζεται η νομοθέτησή του στην Κύπρο και στην Σουηδία. Στην Ελλάδα, με εξαίρεση για λόγους υγείας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής. Σε περίπτωση που μαθητής βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή, ενώ με συγκατάθεση/συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Β) Αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων. Ενδεικτικά, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.
Γ) Αλλάζει το πλαίσιο των απουσιών. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία.
Δ) Σε περιπτώσεις φθοράς/καταστροφής σχολικών κτηρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς / κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος.