Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τις αρμόδιες Επιτροπές, Οικονομικών και Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility), που αποτελεί το μεγαλύτερο, μέχρι τώρα, χρηματοδοτικό εργαλείο στην προσπάθεια της ΕΕ για αντιμετώπιση μιας κρίσης. 

 

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2021-2027) των 672,5 δισ. ευρώ (σε επιχορηγήσεις και δάνεια) αποτελεί τον πυρήνα της προσπάθειας ανάκαμψης της ΕΕ «Next Generation EU» στο συνολικό σχέδιο των 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, Ιούλιο 2020. Ο μηχανισμός θα παρέχει χρηματοδότηση σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις από τα κράτη-μέλη, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και την επανεκκίνηση των οικονομιών της ΕΕ, για να γίνουν βιώσιμες και ανθεκτικές σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις.

 

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) αφού ευχαρίστησε  την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την εμπιστοσύνη τους να τον διορίσουν διαπραγματευτή στον μεγαλύτερο χρηματοδοτικό μηχανισμό που υπήρξε στην ΕΕ, δήλωσε τα ακόλουθα:

 

«Οι πολύ εντατικές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τη σημασία του μηχανισμού, οι πόροι του οποίου θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους μέλους, όπως είναι η απασχόληση, η υγεία, ο τουρισμός, η έρευνα και καινοτομία, το περιβάλλον και η ενέργεια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ψηφιακή οικονομία κ.ά.

 

Μετά από πρωτοβουλία μου, συμπεριλήφθηκε ειδική αναφορά στα νησιά, όπως η Κύπρος, και στην ανάγκη να δοθεί από την ΕΕ μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους και των διαφορετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η ενεργειακή απομόνωση.

 

Διανύουμε ήδη το δεύτερο κύμα αυτής της πανδημίας με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι μια τέτοια πρωτοφανής κρίση απαιτεί πρωτοφανή μέτρα, αλλά αυτό δεν πρέπει μόνο να διακηρύττεται, αλλά και να αντικατοπτρίζεται στην πράξη μέσω του μηχανισμού αυτού, πράγμα για το οποίο παλέψαμε  με επιμονή. Είναι άκρως σημαντικό ότι στο κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου καταφέραμε να απαλειφθεί η διασύνδεση της πορείας των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών και της αύξησης του δημόσιου χρέους με την άντληση χρηματοδότησης από τον μηχανισμό.  Στην ουσία, η πρόνοια εκείνη θα λειτουργούσε τιμωρητικά προς τα κράτη-μέλη, αναιρώντας τον σκοπό και την φιλοσοφία του εν λόγω μηχανισμού. 

 

Το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να επιτύχουμε μια ουσιαστική και χωρίς αποκλεισμούς συμφωνία στην βάση των ευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών, ούτως ώστε τα κράτη-μέλη να έχουν πρόσβαση άμεσα στην χρηματοδότηση με τη νέα χρονιά».