Προς αυτή την κατεύθυνση στόχευσε τις δράσεις και δραστηριότητές του το τριετές Ευρωπαϊκό Έργο InterCap (CSO-LA/2017/388-136) το οποίο, με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος EuropeAid και υπό τον συντονισμό του Ερευνητικού Κέντρου CARDET, περιελάβανε δράσεις από 13 οργανισμούς σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέτοντας ως βάση ένα δομημένο σχέδιο δράσης, το έργο επιδίωξε να διασφαλίσει τη συνοχή στην παροχή της αναπτυξιακής εκπαίδευσης, τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού στον τομέα, καθώς και την ενίσχυση των δεξιοτήτων και γνώσεων των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών στον τομέα της παγκόσμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, συστάθηκαν ευρωπαϊκά δίκτυα ανάμεσα σε πανεπιστήμια και οργανισμούς από την Κοινωνία των Πολιτών για την ενδυνάμωση της διατμηματικής συνεργασίας για προώθηση της παγκόσμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο, το οποίο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο developtogether.eu, δωρεάν.

Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει ως στόχο την προώθηση της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης με έμφαση σε θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και αειφόρου ανάπτυξης. Στο εν λόγω πακέτο ξεχωρίζουν οι συμμετοχικές εκπαιδευτικές μέθοδοι που αναπτύχθηκαν ή και προσαρμόστηκαν στο πλαίσιο του έργου όπως είναι η «Φιλοσοφία για τα Παιδιά», «Ανοιχτοί χώροι για Διάλογο και Έρευνα» και «Θέατρο για τη Ζωή». Μέσω αυτών των μεθόδων, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν με έναν ευχάριστο τρόπο πολυσύνθετα θέματα όπως είναι η μετανάστευση και η αειφόρος ανάπτυξη.

Παράλληλα, η ομάδα του InterCap διοργάνωσε και προσέφερε μια πλειάδα εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων και εκδηλώσεων για την ενίσχυση της αντίληψης, γνώσεων και ικανοτήτων των εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής ώστε να συμβάλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την παγκόσμια ατζέντα και την ανάγκη υιοθέτησης και υλοποίησης της συνοχής για αναπτυξιακή πολιτική.

Πρακτική εξάσκηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και χάραξη πολιτικής

Σημαντική παράμετρος, επίσης, είναι η προσφορά ευκαιριών σε νέους για πρακτική άσκηση επί πληρωμής στον τομέα, αλλά και η στήριξη δράσεων και προγραμμάτων από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και εκπαιδευτικών. Τέλος, το έργο συνέταξε και δημοσίευσε έγγραφα πολιτικής που αφορούν στη συνοχή της αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ διεξήγαγε και προώθησε μια σειρά από έρευνες και μελέτες για την παγκόσμια εκπαίδευση, τάσεις και δεδομένα στον τομέα, τόσο σε εθνικό επίπεδο στις συμμετέχοντες χώρες όσο και πανευρωπαϊκά.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τριετούς έργου, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να επωφεληθούν και στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις σύγχρονες συμμετοχικές μεθόδους για την προώθηση της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης. Περιηγηθείτε στο developtogether.eu και ενισχύστε τη γνώση τους από το υλικό και τους πόρους του προγράμματος που παραμένουν ως παρακαταθήκη στη σελίδα, για μια καλύτερη κοινωνία πολιτών στην Κύπρο και την Ευρώπη.