«Το Erasmus ήταν ό,τι καλύτερο έζησα στη φοιτητική μου ζωή. Για μένα δεν σήμαινε μόνο πάρτι, γέλιο και αξέχαστες στιγμές, αλλά κυρίως ταξίδια, νέα γεωγραφικά και πολιτισμικά τοπία, καινούργιες συνήθειες και τρόπο ζωής, τελειοποίηση ξένων γλωσσών, διεθνείς παρέες και φιλίες ζωής».
«Η περίοδος των 6 μηνών που πέρασα ως φοιτητής Erasmus ξεπέρασε κάθε προηγουμένη προσδοκία μου και θα παραμείνει ως η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου». «Ίσως είναι μία από τις λίγες φορές στη ζωή μου που ακόμη και τις όποιες δυσκολίες τις καλοδέχτηκα και τις αντιμετώπισα με χαρά. Μόνο θετικά πράγματα έχω να σκεφτώ από την εμπειρία μου με το Erasmus. Έκανα νέους φίλους, μυήθηκα σε μια διαφορετική κουλτούρα και γνώρισα νέο τρόπο ζωής». Αυτές είναι μερικές μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν την ευκαιρία ως φοιτητές να ζήσουν την εμπειρία Erasmus, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους της. Όσοι επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτό, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν αξέχαστες εμπειρίες και δεξιότητες και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα Erasmus είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε το 1987. Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα που συνδυάζει όλα τα τρέχοντα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2014. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συμμετάσχει σε αυτό περισσότεροι από 910 εκατομμύρια άνθρωποι. Το πρόγραμμα καλύπτει 33 χώρες, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Την περασμένη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027. Οι ευρωβουλευτές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση για το πρόγραμμα (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ), η οποία πλέον ανέρχεται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027 σε σύγκριση με τα προηγούμενα επτά χρόνια (14,7 δισεκατομμύρια ευρώ).
Το πρόγραμμα έχει σαφώς περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής. Το νέο Erasmus+ θα παρέχει περισσότερα εργαλεία και πόρους για τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια δράσης προκειμένου να βελτιωθούν η πρόσβαση στη μάθηση και η κινητικότητα για ανθρώπους που έχουν παραδοσιακά λιγότερες ευκαιρίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα άτομα που ζουν με αναπηρίες, σε συνθήκες φτώχειας, σε απομακρυσμένες περιοχές, άτομα που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και άλλες ευάλωτες κατηγορίες.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο Erasmus+, το νέο πρόγραμμα θα καλύπτει πλέον και σπουδαστές που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων σε άλλη χώρα της ΕΕ για διαστήματα έως και έξι μηνών. Θα βοηθήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και από κάθε υπόβαθρο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ζωής και εργασίας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που φέρνουν η επικείμενη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και η πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης, θα είναι πιο απλό και εύκολο στη διαχείριση για όσους υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, με πιο εύχρηστα πληροφοριακά συστήματα και λιγότερη γραφειοκρατία. Το πρόγραμμα θα παρέχει ένα ειδικό σύστημα χρηματοδότησης για συμπράξεις μικρής κλίμακας, το οποίο θα απευθύνεται σε μικρότερες οργανώσεις, όπως είναι οι ενώσεις νέων και οι αθλητικοί σύλλογοι.
Επίσης, ένα καινούργιο στοιχείο είναι ότι το Erasmus+ βάζει κάτω από την «ομπρέλα» του και άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως η πρωτοβουλία DiscoverEU. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, οι νέοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα δωρεάν πάσο που δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ευρώπη για εκπαιδευτικούς σκοπούς (π.χ. εντατικά μαθήματα ξένης γλώσσας, συμμετοχή σε εργαστήρια μουσείων) και να ανακαλύψουν έτσι την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης. Επίσης, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων» θα επιτρέπει στους φοιτητές να παίρνουν πτυχίο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Μια τρίτη πρωτοβουλία, που έχει ανακοινωθεί, είναι τα «Κέντρα επαγγελματικής αριστείας», που θα δημιουργήσουν τοπικά οικοσυστήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων με διεθνείς διασυνδέσεις.
Στη συζήτηση στην ολομέλεια πριν την έγκριση του προγράμματος, οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της COVID-19 στις ζωές των νέων ανθρώπων και τόνισαν τη σημασία του Erasmus+, το οποίο έχει αξιολογηθεί από τους πολίτες ως το πιο επιτυχημένο από τα προγράμματα της ΕΕ για τις μελλοντικές γενιές. Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ικανοποιημένοι από το νέο πρόγραμμα, η έγκριση του οποίου δείχνει πόσο ψηλά αξιολογεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ζητήματα της εκπαίδευσης. «Το Erasmus+ είναι ένα από τα προγράμματα της ΕΕ που θα λάβουν αισθητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις, προκειμένου να συνεχίσει να ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρώπη και να παρέχει καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μίλαν Ζβερ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος για να διασφαλίζει ότι το Erasmus+ προσφέρει περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής και ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: Θετικό αποτέλεσμα μετά από έντονες διαπραγματεύσεις
Στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να εγκριθεί το Erasmus+ αναφέρθηκε, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (Ε.Α.Α.-Β.Π.Α.) και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας. «Υπήρχε μια έντονη διαπραγμάτευση και εμείς στην Επιτροπή είχαμε διεκδικήσει να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του Erasmus+. Τελικά καταφέραμε να διπλασιαστεί, γεγονός που μας αφήνει ικανοποιημένους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένωσαν δυνάμεις και παρά την έντονη διαπραγμάτευση είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα και είμαστε ικανοποιημένοι από την τελική έκβαση».
Όπως ανέφερε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, σήμερα το Erasmus+ έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 28 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027 για να ενισχύσει εκπαιδευτικές δράσεις για Ευρωπαίους νέους και να τους δώσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. «Η κινητικότητα, η συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος. Όμως υπάρχουν και νέα στοιχεία που το βελτιώνουν, όπως η μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ισότητας φύλων, ενώ έμφαση δίνεται και σε στοιχεία της πράσινης συμφωνίας», επεσήμανε. Επιπλέον, όπως τόνισε ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, με το νέο πρόγραμμα πέρασε περισσότερος έλεγχος από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου, καθώς θα έχει μεγαλύτερο λόγο πάνω στη λειτουργία του προγράμματος.
«Στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας είμαστε πάντως ικανοποιημένοι με όσα επιτεύχθηκαν και θεωρούμε πως είναι μια σημαντική εξέλιξη. Στην ομιλία μου στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκα στη σημασία που έχει η κουλτούρα, ο πολιτισμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα και για αυτό πιστεύω πως το Erasmus+ είναι ένα θετικό βήμα», κατέληξε.